Spectacolul Mesterul Manole Opera Rock in concert ajunge la Sibiu, Cluj-Napoca si Arad in aprilie
3/36280
calendar_month 04 Mar 2024, 14:30


Spectacolul fenomen  MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK in concert porneste in turneu national in luna aprilie. Productia Teatrului National de Opereta si Musical Ion Dacian se joaca cu casa inchisa in Bucuresti, de la premiera ce a avut loc pe 14 ianuarie, iar biletele sunt epuizate in avans pana in luna aprilie, cu un numar de 4 reprezentatii sold out.
 
MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK în concert va ajunge ÎN PREMIERĂ la Arad, Cluj-Napoca şi Sibiu după următorul program:
 
21 Aprilie – Arad – Filarmonica Arad
22 Aprilie – Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor
23 Aprilie – Sibiu – Centrul Cultural Ion Besoiu.
 
Biletele se găsesc pe More.com la preţuri cuprinse între: 180 lei şi 270 lei.
 
Geneza spectacolului MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK istorisită de Josef Ioji Kappl
 
Spectacolul "MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK" are în spate o istorie fascinantă, ce  merge înapoi în timp până în anul 1973 când formaţia Phoenix a dorit să pună în scenă o versiune rock a celebrei balade populare, pe un libret de Victor Cârcu şi pe muzica semnată de Josef Ioji Kappl, însă demersul le-a fost zădărnicit de cenzura comunistă. Asemene comorilor ce îşi găsesc drumul spre cel care le merită, libretul lucrării şi-a găsit în mod miraculous cărarea către muzicianul Josef Ioji Kappl în anul 2008, după cum a relatat chiar celebrul basist pe pagina sa de Facebook: "Într-o bună zi din vara anului 2008, apărea pe blogul meu de atunci un mesaj care anunța apariția pe internet a unei broșuri interesante. Să vezi şi să nu crezi, era libretul Operei Rock „MEȘTERUL MANOLE", de Victor Cârcu. Bine-nțeles că îndată ce citisem acestea, am intrat pe internet şi am cumpărat ultimele două exemplare ale broșurii. După ce am intrat în posesia lor, l-am sunat pe Victor Cârcu, ca să-l felicit pentru apariția broșurii şi să-mi exprim totodată surprinderea, considerând că libretul ar fi fost pierdut pe vecie, după ce fusese neaprobat și respins în anul 1973 de cenzura comunistă, atunci când a fost conceput pentru Formația Phoenix, care urma să creeze o Operă Rock pe baza lui.  În această discuție cu Victor Cârcu s-a născut ideea şi dorința, de a-i trezi pe Manole și Miruna (Ana) şi pe cei 9 meșteri ai lui, din somnul de peste un sfert de veac de când fusese creat libretul, legate și de obligația morală de a duce pân' la capăt ceea ce ne-am propus să facem atunci, când nu era posibil! Astfel rămân cu speranța de a continua cât mai intens călătoria mea cu "Meșterul" în cât mai multe orașe, atât în țară, cât și de ce nu, peste hotare, pentru a putea presăra pretutindeni câteva scântei din cultura românilor!"
 
Despre producţia MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK
 
„MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK" este o experiență captivantă care aduce în lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii românești. Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice și a unei distribuții talentate, spectacolul își propune să treacă dincolo de limitele timpului și să aducă în prezent povestea universală a unui erou încercat de contradicţiile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense și o muzică care îmbină elemente contemporane cu influențe din folclorul românesc, "Meșterul Manole - Opera rock" surprinde esența trăirilor umane profunde și a luptei interioare a personajelor. Această producție reprezintă o călătorie emoțională și sonoră într-un univers mitic, în care sacrificiul și pasiunea pentru creație se întâlnesc într-un tablou fascinant.Spectacolul-concert „ MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK" este destinat nu doar iubitorilor de muzică rock, ci și celor pasionați de mitologie și de povestiri epice. Este o experiență ce transcendă genurile, aducând în prim-plan valori și dileme umane care continuă să fascineze și să inspire în orice epocă.

„Opera reprezintă o lucrare muzicală amplă, pe un libret scris în anii '70 de Victor Cârcu. Această lucrare poate fi prezentată atât sub forma operei clasice, cât și sub formă concertantă. Nașterea «Meșterului Manole» a fost la fel de grea ca și realizarea construcțiilor acestuia. Greutatea a constat, în primul rând, în găsirea limbajului muzical care să fie în concordanță cu textul. În momentul în care am găsit acest limbaj, de inspirație folclorică, bineînțeles, am început lucrul, care a durat din 2008 până astăzi (2013), cu o întrerupere de doi ani." – Josef Kappl
 
Compoziție și aranjament muzical: Josef Kappl
Libret: Victor Cârcu
Scenografie: Vladimir Turturica
Coregrafie: Relu Dobrin
Asistent regie: Sorina Micșunescu
Concept: Radu Petrovici și Rebecca Diaconu
 
Conducere muzicală: Ciprian Teodorescu