Violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga au devenit primii muzicieni romani din istorie care au concertat in Antarctica
Primul concert al unor muzicieni romani in Antarctica a fost un succes care a depasit orice asteptari: a fost al doilea cel mai mare eveniment muzical organizat vreodata in Antarctica. Ei asteapta acum omologarea Guinness World Records.
Violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga au devenit primii muzicieni romani din istorie care au concertat in Antarctica si primii din lume care au reusit sa sustina concerte profesioniste pe toate cele 7 continente in mai putin de 100 de zile.
Aceasta extraordinara aventura s-a incheiat sambata, 14 decembrie, cu 8 ore mai tarziu decat era initial programat, din cauza conditiilor meteo din Antarctica, la ora locala 22:26 (3:26 dimineata, ora Romaniei), la Baza Stiintifica Julio Escudero.
Odata cu finalul acestui eveniment, termenul stabilit a fost de 99 de zile, 6 ore si 26 de minute de la inceputul turneului "Drumul Libertatii", la Bruxelles, pe 7 septembrie 2024, ora 2000.
Publicul prezent la concertul celor doi artisti romani a numarat peste 70 de persoane - cercetatori si personal din 8 statii stiintifice diferite - devenind al doilea cel mai mare eveniment muzical public desfasurat vreodata pe continentul Antarctic, dupa cel sustinut de Metallica in anul 2013, in aceeasi locatie, care a strans in jur de 120 de persoane.
Cu aceeasi ocazie, legendarii rockeri americani au initiat si recordul mondial pe care Diana Jipa si Stefan Doniga si-au propus sa il doboare, performanta lor urmand a fi evaluata si omologata in perioada urmatoare de Guinness World Records.
Cu prilejul acestui concert, muzicienii romani au donat Bazei Escudero pianul si vioara pe care au cantat, alaturi de mostre valoroase de cultura romaneasca - volume de Eminescu in editii bilingve, un album Nicolae Grigorescu, compact discuri si colectii de partituri de Ciprian Porumbescu si George Enescu.
Concertul a fost organizat la invitatia Institutului National Antarctic din Chile si a fost produs de Asociatia Culturala INNOVARTE cu sprijinul OM Adventures si al Institutului de Biologie Bucuresti din cadrul Academiei Romane.
comunicat