Festival Madrigal la Baia Mare
3/36462
calendar_month 16 Apr 2024, 09:20


In perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si Programul National Cantus Mundi invita publicul din judetul Maramures la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate varstele.

Dupa succesul turneelor si spectacolelor sustinute in ultimii ani, care au adunat mii de spectatori in salile de concerte din tara, Corul Madrigal intalneste comunitatea din Maramures in cadrul unui nou proiect.

Festivalul Madrigal reprezinta un amplu turneu desfasurat la Baia Mare si Sighetu Marmatiei, ce include Spectacolul Extraordinar „Saptamana Patimilor”, evenimente expozitionale si lansare de carte. Lista evenimentelor este completata de ineditul concert „Madrigal for Babies”, dedicat nou-nascutilor si femeilor insarcinate, si de Gala si Atelierul Cantus Mundi, prin care se promoveaza muzica corala si educatia muzicala in randul copiilor, tinerilor si a profesionistilor din educatie. 

Accesul publicului la evenimente este gratuit.

Festivalul Madrigal a fost lansat in cadrul conferintei de presa care a avut loc luni, 15 aprilie 2024, la Consiliul Judetean Maramures din Baia Mare. 

Evenimentele sunt organizate in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures, Organizatia de Management al Destinatiei Judetene Maramures (OMD MM), Institutul National al Patrimoniului, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare – Bastionul Macelarilor.

Calendarul evenimentelor

15 aprilie, ora 19:00 | Bastionul Macelarilor, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare
Vernisajul Expozitiei Madrigal [acces gratuit]
Lansata in premiera in cadrul Art Safari Bucuresti, expozitia prezinta unele dintre cele mai importante momente ale istoriei de peste 60 de ani a Corului Madrigal, brand national si un activ ambasador cultural al Romaniei in intreaga lume. 
Expozitia va putea fi vizitata in perioada 15 aprilie – 15 iulie 2024 | Program de vizitare: luni – vineri | 8:00 – 16:00.

22 aprilie, ora 12:00 | Centrul Cultural Pastoral „Sf. Iosif Marturisitorul”, Sighetu Marmatiei
Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies” [acces gratuit, cu rezervare pe platforma Bilete.ro] 
Bazat pe studii aprofundate cu privire la efectului muzicii asupra copiilor intre 0 si 12 luni, precum si asupra femeilor insarcinate, concertul ofera parintilor si viitoarelor mame ocazia unica sa cante alaturi de Corul Madrigal, dirijat de Cezar Verlan, melodii cu efecte benefice asupra celor mici, care stimuleaza limbajul, abilitatile de ascultare si memorie, capteaza atentia bebelusului, il invita la joaca, sau il linistesc si il pregatesc pentru somn.

26 aprilie, ora 12:00 | Consiliul Judetean Maramures - Sala Bogdan Voda
Lansarea volumului Marea Carte a Madrigalului [acces gratuit]
Lansat in cadrul Bookfest 2023, volumul semnat de Madalin Guruianu reprezinta un material biografic exhaustiv, cu peste 500 de pagini ce reunesc atat povestea maestrului Marin Constantin, cat si a creatiei miraculoase a acestuia, Corul Madrigal.

26 aprilie | Catedrala Ortodoxa Episcopala „Sfanta Treime”, Baia Mare
Vernisajul expozitiei in aer liber „Muzica contemporana romaneasca in spatii antice universale” - Sarmizegetusa Regia - Flacari si roti [acces gratuit]
Prin armonizarea unor concepte aparent divergente, Corul Madrigal pune in valoare spatii culturale antice prin lucrari de muzica corala contemporana autohtona. Expozitia fotografica prezinta imagini ale ansamblului in cadrul unui spatiu spectaculos, incarcat de istorie, ce apartine patrimoniului universal - Sarmizegetusa Regia. 26 aprilie, ora 16:00 | Sala in curs de confirmare 
Gala Cantus Mundi [acces gratuit, in limita locurilor disponibile]
Sute de copii, membri ai corurilor Cantus Mundi din judetul Maramures si regiune, se reunesc la Baia Mare si sustin recitaluri de muzica corala.

27 aprilie, ora 19:00 | Catedrala Ortodoxa Episcopala „Sfanta Treime”, Baia Mare
Spectacolul Extraordinar „Saptamana Patimilor” [acces gratuit, cu rezervare pe platforma Bilete.ro]
Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, alaturi de actorii Marius Turdeanu si Theo Marton si copiii din corurile Cantus Mundi din judet, invita publicul sa intampine sarbatoarea fundamentala a crestinatatii printr-un eveniment ce reliefeaza simbolismul zilelor premergatoare Invierii Mantuitorului, prin muzica, arta dramatica si scenografie.

28 aprilie, ora 13:00 | Colegiul de Arte Baia Mare
Atelier Cantus Mundi [acces gratuit, in limita locurilor disponibile, cu inscriere la https://www.cantusmundi.com/ateliere

Evenimentul promoveaza educatia muzicala in invatamantul romanesc si ofera participantilor instrumente practice pentru aprofundarea notiunilor de notatie muzicala, tehnica dirijorala si interactiune pedagogica cu copiii. Atelierul de adreseaza profesorilor, educatorilor si dirijorilor de coruri de copii si este sustinut de profesionisti din cadrul Corului Madrigal si al Programului National Cantus Mundi.

Totodata, in cadrul turneului din Maramures, Corul Madrigal va aduce un omagiu la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet. De aceasta data, renumitul ansamblu va realiza o ampla filmare artistica a videoclipului lucrarii sacre „Pater Noster”, de Vytautas Miskinis, in spatiul incarcat de istoria martirilor Romaniei.