Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) anunta turneul Eton College Symphony Orchestra in 3 orase din tara: Bucuresti, Brasov si Sibiu.
Eton College este cea mai mare scoala - internat pentru baieti din Marea Britanie, situata pe malurile raului Tamisa, aproape de Windsor. Cu o istorie care dateaza din anul 1440, a fost fondat de catre Henric al VI-lea drept „Colegiul Kynge al Doamnei noastre din Eton besyde Windesore”. Regele a dorit sa ofere educatie gratuita pentru „70 de bursieri saraci” care apoi ar fi mers la King’s College Cambridge, fondat de Henric in anul urmator. In timp ce multe dintre cladirile timpurii au supravietuit pana astazi, scoala s-a adaptat si a evoluat in centrul independent de excelenta academica de astazi. De-a lungul secolelor, a educat nu mai putin de 19 prim-ministri britanici, iar generatii de oameni de stat, muzicieni, scriitori si membri distinsi ai fortelor armate au trecut prin portile sale. Au studiat aici personalitati precum: William Ewart Gladstone, Robert Gascoyne-Cecil, Archibald Primrose, Arthur Balfour, Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, David Cameron sau Boris Johnson.
In prezent, 1300 de baieti cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani frecventeaza scoala, multi fiind sprijiniti financiar pentru a se asigura ca niciun baiat talentat nu este privat de educatia remarcabila pe care Eton o ofera. Departamentul de muzica de la Eton College este cel mai mare departament al scolii, cu o echipa de 6 maestri cu norma intreaga, sub conducerea preotului si a directorului de muzica. 75 de profesori invitati, fiecare echilibrand cariera pedagogica cu cea din industria muzicala, sustin peste 1300 de lectii individuale de instrument pe saptamana in cadrul departamentului. Baietii obtin rezultate remarcabile in studiile muzicale academice, inclusiv burse la conservatoarele de muzica din Marea Britanie si din strainatate, precum Oxford sau Cambridge, si au o multitudine de optiuni pentru a face muzica in afara clasei.
Programul evenimentelor
Luni, 1 Iulie, orele 19:00
Sala Radio, Bucuresti
Concert pentru flaut drept sopranino in la minor RV 445
(Solist: Henry Hart)
Antonio Vivaldi 1678-1741
Cockaigne, Op. 40
Edward Elgar 1857-1934
Dansuri Populare Romanesti
Béla Bartók 1881-1945
Simfonia nr. 5 in re minor, Op. 47
Dmitri Sostakovici 1906-1975
Miercuri, 3 Iulie, orele 19:00
Sala Patria, Brasov
Cockaigne, Op. 40
Edward Elgar 1857-1934
Concert pentru vioara in re minor op. 42
(Solist: Tonwyn Li)
Jean Sibelius 1865-1957
Suita de Cantece Populare Englezesti
Ralph Vaughan Williams 1872-1958
Dansuri Populare Romanesti
Béla Bartók 1881-1945
Suita Pasarea de Foc (fragmente)
Igor Stravinsky 1882-1971
Dans infernal
Cantec de leagan
Imnul final
Vineri, 5 Iulie, orele 19:00
Sala Thalia, Sibiu
Cockaigne, Op. 40
Edward Elgar 1857-1934
Dansuri Populare Romanesti
Béla Bartók 1881-1945
Suita Pasarea de Foc (fragmente)
Igor Stravinsky 1882-1971
Dans infernal
Cantec de leagan
Imnul final
Simfonia nr. 5 in re minor, Op. 47
Dmitri Sostakovici 1906-1975
Eton College Symphony Orchestra
Orchestra implicata in turneul din Romania in aceasta vara este compusa din 70 de baieti cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. 85% dintre acesti baieti sunt bursieri ai departamentului muzical la Colegiul Eton, iar majoritatea studiaza doua sau mai multe instrumente la scoala. Orchestra repeta de doua ori pe saptamana si ofera un concert de mari dimensiuni in magnifica sala de festivitati a colegiului la sfarsitul fiecarui trimestru scolar.
Sub bagheta dirijorului Tim Johnson, peste 70 de tineri instrumentisti (vioara 1, vioara 2, viola, violoncel, contrabas, harpa, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompeta, trombon, trombon bas, tuba, percutie, pian) alaturi de solistii Henry Hart si Tonwyn Li, vor interpreta lucrari din repertoriul compozitorilor de Antonio Vivaldi, Edward Elgar, Béla Bartók sau Dmitri Sostakovici.
Aceasta este a treia oara cand Eton College Symphony Orchestra a pornit intr-un turneu in afara Regatului Unit, dupa excursii de succes in Polonia, Republica Ceha si Spania.
Tim Johnson – Precentor si Director de muzica la Eton College
Reperele corale ale activitatii lui Tim la Eton au inclus doua inregistrari de CD si turnee ale corului in China, Japonia, India, Germania si Letonia. Corul este auzit regulat pe platforma de concert profesionala, cu angajamente notabile inclusiv Patimile dupa Ioan de Bach cu Academia de Muzica Antica, Simfonia a 8-a de Mahler in Sala Festivalului Regal cu Orchestra Philarmonia sub conducerea lui Lorin Maazel si Chichester Psalms de Bernstein cu Orchestra Filarmonica din Hong Kong sub conducerea lui Leonard Slatkin. Tim a dirijat corul in doua episoade ale emisiunii BBC Songs of Praise si a inregistrat o serie de interpretari pentru seria BBC a lui David Starkey Music and Monarchy. Proiectele recente au inclus prime auditii mondiale ale lucrarilor lui Sir James MacMillan si Judith Weir.
In timpul petrecut la Eton, Tim a dezvoltat si imbunatatit reputatia muzicii orchestrale, stabilind turnee internationale regulate care au dus orchestra in locuri precum Rudolfinum din Praga si Kursaal din San Sebastian. Dincolo de Eton, munca lui Tim cu tineri muzicieni a inclus pregatirea pentru concertul anual cu Patimile dupa Matei de Bach la Barbican alaturi de London Symphony Chorus/City of London Sinfonia si o emisiune live la Radio 3 a Simfoniei a 8-a de Mahler cu London Symphony Orchestra dirijata de Valery Gergiev in Catedrala Sf. Paul. A dirijat coruri si orchestre in locuri precum St John’s Smith Square, Westminster Abbey si Barbican, recent fiind invitat si ca dirijor independent al unor ansambluri prestigioase, precum Royal Philharmonic Orchestra in concert cu Simfonia a 9-a de Beethoven.
Biletele se pot achizitiona de pe platforma https://www.bilete.ro/concert-eton-college-symphony-orchestra/.