hit.ro  »  Muzica  »  Spectacole  »  Corul Madrigal, Institutul National al Patrimoniului si Art Safari anunta evenimentele dedicate Zilei Culturii Nationale

Corul Madrigal, Institutul National al Patrimoniului si Art Safari anunta evenimentele dedicate Zilei Culturii Nationale

calendar_month 11 Ian 2024, 13:50


Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”, Institutul National al Patrimoniului si Art Safari deschid anul 2024 cu o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Nationale. Incepand cu 13 ianuarie 2024, sapte noi evenimente sunt incluse pe agenda culturala din Romania.

Pe 15 ianuarie va avea loc Concertul Extraordinar „Despre cultura”, daruit publicului de Corul Madrigal. Evenimentul este programat sa inceapa la ora 19:00, la Palatul Patriarhiei.

Calendarul evenimentelor 

Sambata, 13 ianuarie 2024 | 11:00 
Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul Romaniei, Palatul Parlamentului
Expozitia „Muzica si Patrimoniu”
Publicul va avea ocazia sa cunoasca in avanpremiera noul proiect „Muzica contemporana romaneasca in spatii antice universale”, prin care situri antice aflate in patrimoniul UNESCO sunt puse in valoare prin creatii muzicale contemporane romanesti, in interpretarea Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”. Expozitia este deschisa publicului in intervalul orar 11:00 - 16:00. Accesul este gratuit si se realizeaza incepand cu ora 11:00, pe la intrarea A1 a Palatului Parlamentului.

Sambata, 13 ianuarie 2024 | 12:00 
Senatul Romaniei, Palatul Parlamentului
Conferinta „Importanta educatiei prin muzica si patrimoniu”, organizata de Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” alaturi de Institutul National al Patrimoniului, pune pe agenda publica doua subiecte esentiale pentru scoala romaneasca: educatia muzicala si pentru patrimoniu. Conferinta va analiza politicile publice existente in domeniu, beneficiile implicarii copiilor si tinerilor in miscarea corala, dupa modelul de succes al Programului National Cantus Mundi, precum si impactul programelor educationale desfasurate de Institutul National pentru Patrimoniu. Evenimentul este dedicat autoritatilor si profesionistilor din domeniu. Accesul se realizeaza pe baza de invitatie.
 
Duminica, 14 ianuarie 2024 | 11:00 – 14:00
Art Safari, Bucuresti, Palatul Dacia-Romania, Atrium 
„Sezatoarea de la Ozun – atelier de cusut ii” este un eveniment care aduce traditiile romanesti intr-o veritabila sezatoare culturala, organizata alaturi de membrele Sezatorii la Ozun. Publicul are ocazia sa invete arta cusutului iei romanesti, recunoscute in patrimoniul UNESCO, de la artiste care continua acest mestesug stravechi si in prezent. Accesul publicului la sezatoare este gratuit.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 9:30
Palatul Cesianu-Racovita (Casa de licitatii Artmark)
Institutul National al Patrimoniului lanseaza programul RO HAEREDITAS, o serie de conferinte care pun bazele unei conversatii la nivel national pentru protejarea, conservarea si punerea in valoare a mostenirii culturale. Programul urmareste sa identifice probleme si sa aduca solutii prin conversatii, schimburi de idei si bune practici in mai multe orase din tara pentru a identifica provocarile pe care autoritatile nationale si locale din domeniu le intampina, dar si pentru a trece in revista ultimele noutati in materie de restaurare, conservare si punere in valoare a patrimoniului cultural romanesc.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 10:00
Spatiul public
Lansarea Programului „Muzica contemporana romaneasca in spatii antice universale”
Corul Madrigal si Institutul National al Patrimoniului lanseaza primul episod, „Sarmizegetusa – Flacari si roti”, o productie video care invita publicul la un exercitiu de arhitectura sonora. Emblematica piesa „Flacari si roti” scrisa pentru Madrigal de compozitorului roman Corneliu Cezar, reconstruieste prin sunet spatiul unic al sitului dacic Sarmizegetusa Regia, parte a Patrimoniului universal UNESCO, si ii confera noi semnificatii.Luni, 15 ianuarie 2024 | 12:00 - 21:00
Art Safari, Bucuresti, Palatul Dacia-Romania
Art Safari marcheaza Ziua Culturii Nationale si isi prelungeste programul expozitional cu o zi. Publicul este invitat sa viziteze toate cele sase expozitii din cadrul Art Safari Stars Edition, iar tururi ghidate sunt oferite la orele 14:00, 16:00, 19:00, 20:00. Accesul se face pe baza de bilet. Biletele sunt disponibile pe platforma Art Safari.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 19:00 
Palatul Patriarhiei, Bucuresti
Concertul Extraordinar „Despre Cultura”, sustinut de Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, avandu-i ca invitati pe actorii Victoria Cocias, Claudiu Istodor si Adrian Titieni. Evenimentul este un omagiu adus compozitorilor romani din toate timpurile. Structurat ca un periplu prin creatia romaneasca din secolele XVII – XX, repertoriul include o colectie ampla de muzica veche, moderna si contemporana autohtona, in care sunetul unic al Corului Madrigal se impleteste cu emotia si expresivitatea unor lucrari emblematice. Concertul este organizat in co-productie cu Institutul National al Patrimoniului. Evenimentul este cadoul Corului Madrigal pentru public, de Ziua Culturii Nationale. Accesul la concert este gratuit si se realizeaza pe baza de rezervare pe platforma Bilete.ro (https://www.bilete.ro/corul-madrigal-concert-extraordinar-despre-cultura/).

Evenimentele organizate de Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”, Institutul National al Patrimoniului si Art Safari, se inscriu in seria manifestarilor Ministerului Culturii, care marcheaza data de 15 ianuarie - Ziua Culturii Nationale. 

 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?