Constantin Chiriac: "Istoria Festivalului se va scrie functie de editia in care Corul Madrigal a venit si a cantat altfel in inima FITS"
3/36998
calendar_month 01 Iul 2024, 17:20In perioada 21 - 30 iunie 2024, peste 10.000 de persoane au fost prezente la evenimentele Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” din cadrul editiei a 31-a a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

„Istoria Festivalului se va scrie functie de editia in care Corul Madrigal a venit si a cantat altfel in inima FITS, la Sibiu! Dragi prieteni pe viata, va imbratisez cu inima si cu sufletul, trecand prin minte toate luminile pe care le-am gasit cu voi!” – Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu 

Duminica, 30 iunie, Corul Madrigal a prezentat cea mai noua productie a sa, chiar in ultima zi a FITS, unul dintre cele mai importante festivaluri ale artelor spectacolului din lume.

•    4.500 de persoane au participat la premiera Spectacolului Extraordinar de inchidere FITS 2024 - „Madrigal: Ritualuri” organizat in coproductie cu Muzeul ASTRA.
•    10 scene de ritualuri sustinute de peste 200 de copii din corurile si ansamblurile Cantus Mundi si 30 de artisti invitati au fost puse in scena in jurul Lacului Dumbrava. 
•    2.000 de spectatori au fost prezenti in audienta si sambata, 29 iunie, la avanpremiera evenimentului.

Spectacolul Extraordinar „Ritualuri” a fost produs de Corul Madrigal in coproductie cu Muzeul ASTRA si a adus pe malul Lacului Dumbrava un decor original, sub forma unei corabii, pe al carei catarg a fluturat steagul FITS. Dupa apusul soarelui, cele 90 de minute ale concertului Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, au fost insotite de light design, efecte speciale pirotehnice si proiectii luminoase spectaculoase pe lac si in Padurea Dumbrava.

Dupa concert, pana dupa ora 01:00, spectatorii au participat la scenele de ritualuri muzicale amplasate in padure, sustinute de Zoli Toth si Young Beats si de corurile de copii Cantus Mundi: „Waldorf” Iasi, dirijor Daniel Popa; „Unirea” Focsani, dirijor Ana-Maria Rusu; Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, dirijor Nicoleta Tampu si „Junior Vip & Vox Infantes” Cluj-Napoca, dirijor Anca Marias. 
Acestora li s-au alaturat Ansamblul „Tihii Dunai"/ „Dunarea linistita” de la Braila, dirijor Maria Milea, creatoarele populare de la sezatoarea din Ozun, trupa dansatorilor cu foc „PyroArts” din Brasov, actritele Ioana-Alina Nichita, Daniela Rusu, Alexandra Stroe si Baletul Operei Comice pentru Copii, coordonat de Andreea Soare.

Conceptul evenimentului a fost semnat de Emil Pantelimon, scenografia de Vladimir Turturica, regia de sunet de Gabriel Scirlet, light design-ul de Mircea Mitroi si Ivan Klopov, proiectiile video de Dorin Popovici. La pian a acompaniat Abel Corban, iar la vioara, Raluca Sfiriac. Coordonarea scenelor „Ritualuri” a fost asigurata de Leila Popovici.

Invitat special al FITS 2024, Corul Madrigal a fost prezent in cele 10 zile de Festival cu o serie de evenimente:
•    Gala de deschidere a FITS 2024, spectacolul-poem dedicat prieteniei, sustinut de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, s-a bucurat de participarea extraordinara a oamenilor de teatru Constantin Chiriac, Pippo Delbono si Tim Robbins. Evenimentul a reunit aproape 1.000 de spectatori in curtea Casei Alteberger, vechea primarie a Sibiului.
•    Expunerea Muzeului Madrigal in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal a adus la Sibiu 8 sectiuni din marea expozitie „Pe mai multe voci”, cu peste 3.500 de vizitatori in cadrul FITS. Expozitia Madrigal va fi gazduita la Sibiu pana pe 30 august 2024.
•    Primul numar al Revista Madrigal - publicatia culturala trimestriala de 244 de pagini - a fost lansat in cadrul Bursei Internationale a Spectacolelor de la Sibiu, intr-o conferinta moderata de profesorul si criticul de teatru Octavian Saiu.Totodata, prezentarea Corului Madrigal in cadrul Bursei Internationale a Spectacolelor de la Sibiu a deschis noi colaborari si perspectiva unor intalniri viitoare cu publicul national si international.

Tot in cadrul FITS 2024, pe 28 iunie, 120 de copii din 9 coruri Cantus Mundi din Sibiu au cantat alaturi de legendara trupa Compact si Paul Ciuci in Piata Mare din Sibiu.

Evenimentele Corului Madrigal la Sibiu s-au desfasurat in parteneriat cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Muzeul National Brukenthal, Muzeul ASTRA si Teatrul National „Radu Stanca” SibiuSondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?