Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) si Filarmonica de Stat Sibiu anunta programul Concertului de Anul Nou de la Sibiu 2024-2025, un eveniment devenit deja traditie, aflat la cea de-a XVI-a editie.
Pentru cea de a XVI-a oara, iubitorii rafinamentului muzical isi pot desfata simturile in acordurile Concertului de Anul Nou de la Sibiu. Tema din acest an este Dream Land, iar publicul este invitat la visare in compania Ansamblului PlaCello, compus din Răzvan Suma, Ella Bokor, Ștefan Cazacu si Mircea Marian, alaturi de violoncelistii Atanas Krastev si Dragan Djordjevic, si artistilor invitati: soprana Antonia Beteag si pianistul Mihai Murariu. Cei sase violoncelisti vor oferi o interpretare cu adevarat de sarbatoare, imbinand cu maiestrie energia personala – cu totii fiind solisti apreciati international – cu bucuria de a canta impreuna.
Program
De fiecare data surprinzator, programul celui mai asteptat eveniment cultural monden al finalului de an aduce si de aceasta data bijuterii sonore semnate de Mozart, Rossini, Villa-Lobos, Mascagni si Strauss, dar si franturi de musical sau chiar lucrari pop-rock in aranjament instrumental pentru ansamblu de sase violoncele.
„Savoarea muzicii va fi completata cu un decor somptuos si un pahar de spumant de calitate, ce vor augmenta stralucirea unor seri de neuitat, asa cum toate incheierile si inceputurile de calendar trebuie sa fie!” - Sebastian Gheorghiu, organizator
Atmosfera de poveste a muzicii clasice si contemporane este rezervata celor care vor alege sa se bucure de trecerea dintre ani la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Evenimentul se va desfasura in dubla reprezentatie, incepand cu orele 18:00, marti, 31 decembrie 2024, si miercuri, 1 ianuarie 2025. Biletele sunt disponibile pe platformele entertix.ro si myticket.ro, dar si la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu.
Concertul de Anul Nou de la Sibiu, Editia XVI, este un eveniment organizat de Asociatia Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) si Filarmonica de Stat Sibiu, in parteneriat cu Continental Forum, Tulipa, ICon Arts, PlaCello si produs de EXCES Music. Eveniment acompaniat de vinurile si spumantele Jidvei si promovat de Magic FM, Radio Romania Muzical, Zile si Nopti, Romania Pozitiva, BookHub, Tribuna, Turnul Sfatului, Hermannstaedter Zeitung, Eveniment TV Regional, Sibiul in Imagini, Sibiul Azi.
Razvan Suma
Razvan Suma este Solist Concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica, fiind invitat sa predea Masterclass-uri in Europa, America de Sud si Asia. Razvan este castigator al concursurilor de mare prestigiu Giovanni Batista Viotti - Italia sau Markneukirchen – Germania. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violoncelistii Stefan Cazacu, Ella Bokor si Mircea Marian. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Richard Galliano, Wen Sinn Yang, Yi-Bing Chu, Cristian Macelaru, Philippe Graffin, Cvartetul Borromeo, Justus Franz sau Naoto Otomo, in sali de renume precum Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto sau Opera House din Hanoi – Vietnam. Razvan este initiator si Director Artistic al CellEAST Festival, precum si Director Artistic al ICon Arts Transilvania.
Ella Bokor
Ella Bokor este Organizator Principal al CellEAST Festival si presedinte al Asociatiei Culturale PlaCello, fondatoarea proiectului MiniCellos, profesor asociat la catedra de muzica de camera a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, secretar artistic al C.N.A.T.R. si profesoara la clasa de violoncel in cadrul Colegiului National de Arte Dinu Lipatti. Ella este membra de onoare a Association Sebastian Lee, Conservation du patrimoine musical en danger d'oubli din Paris si membra fondatoare a ansamblurilor PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio, alaturi de care a realizat proiecte culturale si turnee nationale incepand cu anul 2016. Dintre cele mai importante programe culturale, educationale si festivaluri la care a fost invitata sunt: Festivalul SoNoRo, ICon Arts, SoNoRo Conac, Klaipėda Cello Festival, Isa16, Villa Musica, Plovdiv Chamber Music International Festival, Festivalul International George Enescu, Festivalul de Muzica din Salonic, Festivalul Meridian, SIMN, Cello Fundamento Vietnam, ConnectArts si SoNoRo Interferente.
Stefan Cazacu
Stefan Cazacu este Solist in rezidenta al Filarmonicii de Stat din Sibiu, Violoncelist Principal al Orchestrei Romane de Tineret si al Orchestrei Nationale Simfonice a Romaniei, profesor asociat la clasa de violoncel a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si profesor in cadrul Colegiului National de Arte Dinu Lipatti, membru al Ansamblului PlaCello si Ansamblului Violoncellissimo. A obtinut premii la concursuri internationale, precum: Premiul al III-lea la Concursul International George Enescu, Premiul I la Concursul International de la Liezen din Austria si Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians Romania. A sustinut recitaluri in Romania, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania, Lituania si a colaborat in calitate de Solist cu toate orchestrele simfonice din Romania, dar si cu Orchestra Filarmonicii din Chisinau, Orchestra simfonica din Valencia si Orchestra simfonica din Alicante.
Mircea Marian
Mircea Marian este Solist Instrumentist al Orchestrei de Camera Radio, profesor de violoncel si muzica de camera la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, profesor de violoncel la Colegiul National de Arte Dinu Lipatti, membru al Ansamblului PlaCello, Larson Trio, Violoncellissimo si al Cvartetului Profil. Este membru de onoare al Association Sebastian Lee, Conservation du patrimoine musical en danger d'oubli din Paris. Mircea a fost invitat la festivaluri importante, printre care Festivalul International George Enescu, ICon Arts, Festivalul International SoNoRo, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, SIMN Festival, Festivalul International Intrada, Festivalul Chei, Festivalul Mozartissimo, European Music Open Festival.
Atanas Krastev
Atanas Krastev este profesor de violoncel la Academia Nationala de Muzica Pancho Vladigerov si la Scoala Nationala de Muzica Lyubomir Pipkov din Sofia, totodata fiind director artistic al Festivalului si Academiei Internationale Cellissimo din Bulgaria. Este laureat al multor concursuri, printre care Jeunesses Musicales si Concursul International Liezen. A fost distins cu Premiul pentru muzica de camera Reina Sofia - acordat de insasi Regina Sofia, Titlul Academiei Tinerelor Talente, Golden Muse Award, Crystal Lyre a U.B.M.D. si The Golden Century Award al Ministerului Culturii din Bulgaria. Atanas Krastev a concertat in Austria, Brazilia, Franta, Spania, Italia, Tarile de Jos, Cehia, Grecia, Serbia, Slovacia si la toate festivalurile importante din Bulgaria. De asemenea, a fost profesor invitat la Masterclass-uri de violoncel din Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina.
Dragan Djordjevic
Presa si criticii il descriu pe violoncelistul sarb Dragan Djordjevic drept „una dintre cele mai originale personalitati artistice ale generatiei sale”. Dragan este fondatorul Ansamblului Viva Cello, Festivalului Ravanelius, Co-fondator al Cvartetului Rubikon si artist director al Festivalului International de Violoncel din Belgrad. A avut privilegiul de a studia cu reputati violoncelisti si muzicieni de talie internationala precum Misha Maisky, Boris Pergamenschikow, David Grigorian, Thobias Kuhne, David Takeno, Stanislav Apolin si cu cvartetele Berg. Cariera lui a fost marcata de succesul obtinut in competitiile internationale de violoncel, inclusiv Antonio Janigro, Markneukirchen si Laureati Orpheus, unde a castigat premii si mentiuni speciale. In calitate de solist si muzician de camera, a concertat pe scene prestigioase din intreaga lume, inclusiv Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, Olanda, SUA, Rusia si multe altele. A fost invitat sa cante alaturi de orchestre precum Bergishe Symphoniker, Orchestra Filarmonica din Belgrad, Orchestra Nationala Radio a Romaniei si Orchestra Simfonica Radio Belgrad, sub bagheta unor dirijori de renume. Alaturi de Cvartetul de coarde RUBIKON si alti muzicieni, a inregistrat si a sustinut concerte pentru Deutsche Grammophon si Erato/Warner Classic. In calitate de profesor asociat de violoncel la Facultatea de Arte Muzicale din Belgrad, el impartaseste cunostintele sale cu tinerii muzicieni si sustine cursuri de masterat in diverse tari, inclusiv China, Suedia, Bulgaria, Romania si Slovenia. Violoncelul sau, realizat de James si Henry Banks in 1797, este o parte importanta a sunetului sau unic si expresiv.
Antonia Beteag
Castigatoarea concursului „Romanian International Music Competition”, organizat de Romanian Music Society in Japan la Tokyo in 2024, soprana Antonia Beteag a absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar in prezent urmeaza studiile de masterat in cadrul Universitatea Anton Bruckner din Linz. Pasiunea sa pentru opera si muzica vocal-simfonica a fost imbogatita datorita colaborarilor cu dirijori si profesori renumiti precum Anita Hartig, Ramon Vargas, Leontina Vaduva, Florin Estefan si Diana Tugui. Incepand cu anul 2020, Antonia a colaborat cu diverse institutii de cultura din tara, printre care Filarmonica de Stat Sibiu (Sibiu Opera Festival) Filarmonica Pitesti, Opera Nationala Romana din Cluj si Filarmonica de Stat din Oradea. Unul dintre momentele importante ale carierei sale se numara debutul in cantata Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta maestrului Cristian Spataru, si rolul „Lucy” in opera de camera „The Telephone” de Gian Carlo Menotti, proiect sustinut la opera din Linz. „Muzica este intr-adevar limbajul prin care imi pot exprima cele mai profunde sentimente si este modalitatea prin care reusesc sa ma conectez cu sufletul fiecarui spectator.”
Mihai Murariu
Mihai Murariu a studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (specializarea Compozitie clasica [2007], masterat [2009] si doctorat [2013]) si a participat la numeroase masterclass-uri de compozitie si interpretare muzicala. Este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale de compozitie, iar lucrarile sale au fost achizitionate, comandate si/sau editate de diferite institutii de specialitate. De asemenea, este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), fiind laureat cu premiul acestei institutii la sectia lied (2015). Mihai Murariu are o activitate interpretativa sustinuta in calitate de pianist, organist sau clavecinist, solist sau membru in ansamblu, colaborand cu ansambluri ca Orchestra Nationala Radio, Orchestra Romana de Tineret, European Contemporary Orchestra, ansamblurile ICon Arts, Sonomania si devotioModerna etc. In prezent, Mihai Murariu preda Teoria muzicii, Citire de partituri, Analize aplicate si Polifonie la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, activand si ca membru al Orchestrei Teatrului Evreiesc de stat si membru al ORT si al ansamblurilor Sonomania si devotioModerna.
comunicat