Incepe cea de-a III-a editie Orchestra's Conductor Competition
3/36552
calendar_month 24 Apr 2024, 17:50


Asociatia Geros, in colaborare cu Filarmonica de Stat Oradea si Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR), anunta cea de-a III-a editie Orchestra's Conductor Competition. Acest nou format, inovator si democratic, unic in competitiile de dirijat orchestra, are ca scop responsabilizarea membrilor orchestrei, permitandu-le sa aleaga dirijorii castigatori, punand accentul pe meritul artistic si respectul reciproc.

In fiecare an, proiectul se muta la o alta orchestra, oferindu-le castigatorilor sansa de a dirija muzicieni diferiti si stabili, astfel, o chimie unica intre dirijor si ansamblu.

Cea de-a III-a editie a acestui concurs va avea loc la Oradea, in perioada 26 aprilie - 2 mai, si va reuni pe scena Teatrului de Stat dirijori din intreaga lume, manageri de institutii culturale si muzicieni talentati. Sub indrumarea distinsa a maestrului Cristian Orosanu, competitia isi propune sa descopere si sa promoveze dirijori talentati din intreaga lume.
 
„Indiferent de obiectivitatea artistica a membrilor unui juriu extern, rareori se intampla ca rezultatele concursului sa corespunda cu opinia majoritatii muzicienilor din orchestra. Cu toate acestea, nu juriul, ci orchestra este cea care va petrece o saptamana lucrand cu unul sau mai multi dintre finalisti in timpul stagiunilor care urmeaza  competitiei.’’ - Cristian Orosanu, presedintele Orchestra's Conductor Competition 

Faza 1

Dupa ce peste 200 de candidati din intreaga lume s-au inscris online, 75 de dirijori au fost selectionati pentru faza finala de catre o echipa formata din presedintele concursului, un reprezentant al orchestrei gazda si un dirijor recunoscut la nivel international, in cazul de fata, Vittorio Parisi. Acestia vor concura in perioada 26 - 28 aprilie la Oradea.

Faza 2 - Semifinala si Finala

Primii 18 candidati clasati vor trece in etapa semifinala, care se va desfasura in perioada 29 aprilie - 1 mai. Cei 3 candidati cu cele mai mari punctaje vor merge in finala, care consta intr-o repetitie generala dimineata si un concert final in seara de joi, 2 mai, ambele deschise publicului. Pentru concert, vor fi trei blocuri de cate 2 lucrari, fiecare cu o piesa orchestrala si o piesa cu solist (violistul Razvan Popovici). Cei 3 finalisti vor dirija lucrari stabilite prin tragere la sorti dintr-un repertoriu incluzand piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Theodore Holst, Max Christian Friedrich Bruch sau Carl Maria von Weber, demonstrandu-si maiestria intr-un interval de timp limitat. 

Selectionarea in prima runda a etapei finale va fi realizata de 5 muzicieni ai orchestrei (formand un cvintet de coarde). Toti muzicienii Filarmonicii Oradea vor avea drept de vot atat in etapa semifinala, cat si in etapa finala, chiar daca nu interpreteaza, cu conditia sa asiste la toate repetitiile si spectacolele fiecarui concurent, ceea ce este o marturie a ethosului democratic al competitiei.

Premii

Premiul I consta in 2.500 de euro, doua concerte ca invitat al Filarmonicii Oradea si posibile angajamente cu alte orchestre. Premiul al II-lea consta in 2.000 de euro, un concert ca invitat al Filarmonicii Oradea. Premiul al III-lea consta in 1.500 de euro si posibilitatea de a fi invitat de alti directori de orchestra care vor participa la etapa finala a concursului.

La evenimentul din acest an vor participa personalitati de seama, printre care Jonas Grunau de la Grunau & Paulus Music Management (Germania) si Duygu Esekar de la LocksBridge Artist Management (Turcia). Vor participa, de asemenea, directori de la diverse orchestre internationale, in cautare de noi talente dirijorale. Manageri ai unor orchestre respectate si-au exprimat interesul de a veni la etapa finala a concursului, precum Silvia Sbarciu, directorul Orchestrei Filarmonicii din Cluj, Akgün Çavus, directorul Orchestrei Filarmonicii din Olten (Turcia), Gyorgy Lendvai, directorul Orchestrei Simfonice MAV din Budapesta (Ungaria), Vlad Mateescu, director al Filarmonicii Ploiesti, Szep Gyula, director al Operei Maghiare din Cluj, Georgios Balatsinos, dirijor sef al Sorbisches National-Ensemble (Germania), Christo Pavlov, director al Orchestrei Simfonice din Vratsa (Bulgaria) si Florin Estefan, director al Operei Nationale Romane din Cluj.



Reprezentanti ai agentiilor internationale de impresariere artisti si jurnalisti sunt invitati sa participe la acest eveniment. Etapa finala va fi deschisa publicului, oferind o ocazie unica de a fi martorul viitorului dirijatului de orchestra.

Editiile anterioare

Cea de-a doua editie a Orchestra's Conductor Competition a avut loc in 2023 la Filarmonica Ploiesti, iar prima in 2022 la Filarmonica Brasov.



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?