Documentarul "Vika!", despre un DJ de 84 de ani, este pe HBO Max
3/36010
calendar_month 29 Ian 2024, 11:52


Vika este un DJ carismatic in varsta de 84 de ani si o adevarata vedeta a a scenei clubbingului din Varsovia. Confruntandu-se cu trecerea timpului, Vika este de parere ca varsta este doar un numar si ii inspira pe cei din jurul ei sa isi traiasca viata la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

Vika, in varsta de 84 de ani, este o vedeta a cluburilor din Varsovia. Un DJ carismatic si o persoana colorata, care se inconjoara de oameni tineri, repetand ca varsta este doar un numar. Dar cand sanatatea ei incepe brusc sa se deterioreze, Vika nu mai poate nega trecerea timpului. Va gasi ea un sens in a impartasi bucuria vietii cu alti seniori, incurajandu-i sa isi traiasca viata la maxim?

Documentarul "Vika!", disponibil deja pe HBO Max, este un portret dulce-amarui al unei femei care intentioneaza sa celebreze viata pana la sfarsit, o adevarata inspiratie atat pentru generatia de argint, cat si pentru tineri.

WIRGINIA SZMYT (DJ WIKA) este cel mai vechi DJ din Polonia si, poate, din lume. S-a nascut in 1938. Pedagog de formatie, a lucrat cu copii cu dizabilitati si tineri cu probleme, iar timp de multi ani a fost director al inchisorii pentru minori. Dupa ce s-a pensionat, a devenit activista a generatiei de argint. Ea pune muzica atat la petreceri de dans intergenerationale, cat si in cele mai la moda cluburi de tineret - intotdeauna pana dimineata si pe tocuri inalte. Ea sparge stereotipurile cu hainele, comportamentul si stilul ei de viata. Repeta ca varsta este doar un numar si ca nu intentioneaza sa isi petreaca batranetea "stand ca un geraniu la fereastra". Este sensibila la nevoile celor a caror voce este mai putin auzita. De aceea, nu refuza niciodata o ocazie de a-i sprijini pe cei in varsta, pe cei cu dizabilitati si pe persoanele LGBTQ+. Locuieste in Varsovia impreuna cu pisica ei Duduś.

Documentarul "Vika!" (HBO Max) a fost scris si regizat de Agnieszka Zwiefka, iar Hanka Kastelicova este producatorul executiv din partea HBO Max.

„Cand ne gandim la batranete, ne imaginam de obicei culori gri. Iar Vika este in totalitate roz, auriu, albastru. Ea este totul, mai putin gri si plictisitoare. Din momentul in care am inceput sa lucram la acest film, mi-a fost clar ca "Vika!" nu poate fi doar un documentar traditional, ci un docu-muzical colorat creat impreuna cu dansatori profesionisti, alti seniori si cu insasi protagonista. Un film despre o femeie atat de extraordinara precum Vika trebuie sa aiba o forma la fel de extraordinara - care sa-i reflecte caracterul, energia si creativitatea. Un adevarat documentar al imaginatiei povestit in limbajul pe care ea il iubeste cel mai mult - muzica. Vika, alaturi de alti seniori plini de culoare ca ea, nu se simte cu mult diferita fata de acum 20, 30 sau chiar 40 de ani si refuza sa "imbatraneasca". Poate ca trupul ei s-a schimbat, poate ca se confrunta cu probleme de sanatate, dar, in afara de asta, are in continuare acelasi spirit tanar, pentru care este iubita de adolescenti. Pentru oameni chiar si mult mai tineri decat Vika, ea este o adevarata inspiratie si o speranta ca putem imbatrani in conditiile noastre. Si pentru mine e la fel.”, spune Agnieszka Zwiefka, regizorul "Vika!".

Documentarul  "Vika!" poate fi vizionat pe HBO Max.