Documentarul Pianoforte, disponibil deja pe HBO Max, a castigat premiul Orly in Polonia
3/36291
calendar_month 05 Mar 2024, 15:00


„Pianoforte” este un documentar inedit, care aduce un portret intim al tinerilor pianisti care participa la legendarul Concurs International de Pian Chopin din Polonia. Este deja disponibil pe HBO Max si pe 4 martie a castigat Orly, Premiul Academiei Poloneze.

„Pianoforte” urmareste un grup eclectic de tineri muzicieni din intreaga lume, care s-au pregatit inca din copilarie pentru aceasta oportunitate unica in viata. Oferind acces in culisele competitiei, la inaltimile triumfatoare si coborasurile zdrobitoare ale competitiei, regizorul Jakub Piatek (Prime Time, Festivalul de Film Sundance 2021) surprinde presiunea cu care se confrunta acesti muzicieni intr-o experienta care combina lacrimile de epuizare si disperare cu bucuria extatica de a canta.

In timpul rundei preliminare a concursului sunt 160 de pretendenti la titlu. Apoi, in jur de 80. Apoi, 40. In cele din urma, doar 10 norocosi ajung in finala. Acestia sunt concurentii la legendarul Concurs International de Pian Chopin, care are loc o data la cinci ani in Varsovia, Polonia.

""Pianoforte", coproductia noastra cu Telemark, a castigat Orly - premiul Academiei Poloneze. Echipa, condusa de Jakub Piątek si Maciej Kubicki, a livrat o capodopera care a obtinut aprecieri pe toate fronturile. Excelenta productiei este evidenta in fiecare aspect, de la montaj la sound design, ceea ce reprezinta o provocare si mai mare atunci cand este vorba de muzica clasica. In plus, talentata echipa de sunet a castigat premiul MPSE Golden Reel Award din Los Angeles pentru realizari remarcabile in editarea muzicii intr-un film documentar! Aceasta recunoastere este o dovada a abilitatilor exceptionale ale echipei de sunet si a capacitatii lor de a crea o experienta captivanta pentru spectatori. Suntem incantati sa le oferim abonatilor HBO Max oportunitatea de a viziona si de a se bucura de aceasta productie exceptionala pe platforma noastra de streaming in intreaga regiune CEE.", a declarat Hanka Kastelicova, Vice President Documentaries HBO Max.

„Pianoforte” este atat o marturie a puterii unei muzici remarcabile, cat si un portret intim al maturizarii unor tineri pianisti care navigheaza printre rigorile competitiei, sesiuni intense de repetitii, noi prietenii, multa drama si chiar mai multi nervi.

Documentarul „Pianoforte” este regizat de Jakub Piątek si produs de Maciej Kubicki (Telemark), in coproductie cu HBO Max, Institutul Fryderyk Chopin, Arte, ZDF, Ventana Film, Institutul de Cultura din Mazovia, MX35 si cofinantat de Institutul Polonez de Film.