Vizionarea programelor TV si a filmelor acasa ramane activitatea preferata de divertisment pentru consumatorii de toate varstele
8/8137
calendar_month 04 Aug 2022, 11:25

Vizionarea programelor TV si a filmelor acasa ramane activitatea preferata de divertisment pentru consumatorii de toate varstele, potrivit celei mai recente editii a raportului Deloitte Digital Media Trends, în special pentru cei din generatiile Baby Boomers (40%) si X (27%), urmati de Millennials (20%). Atentia consumatorilor mai tineri se îndreapta însa catre jocurile video, 24% dintre reprezentantii Generatiei Z, care au varste cuprinse între 14 si 25 de ani, mentionand jocurile video pe primul loc, comparativ cu doar 16%, care prefera sa se uite la televizor si la filme acasa. Topul activitatilor preferate de divertisment este completat de ascultarea muzicii (16% din Generatia Z, 10% din Millennials, 9% din Generatia X si Baby Boomers), navigarea pe internet (12% din Generatia X, 10% din Millennials si Baby Boomers, 6% din Generatia Z) si mersul la cinema (10% din Generatia X, 9% din Millennials, 5% din Generatia Z si 3% din Baby Boomers).
Desi jocurile video nu sunt preferate de toti consumatorii, acestea sunt o forma foarte raspandita de divertisment în randul tuturor grupelor de varsta, arata raportul. Nu mai putin de 96% din respondentii din Generatia Z si o pondere egala în randul Millennials joaca în mod regulat jocuri video, urmati de 89% din reprezentantii Generatiei X si 57% din Baby Boomers. Millennials dedica cel mai mult timp acestei forme de divertisment, în medie 13 ore pe saptamana, urmati de Generatia Z, cu 11 ore, Generatia X, cu zece ore, si Baby Boomers, cu sase ore. Consumatorii folosesc în principal dispozitive mobile pentru jocuri video (55% dintre cei care detin smartphone-uri si tablete), urmate de console (47% dintre consumatorii care au astfel de dispozitive) si calculatoare (35% dintre cei care detin astfel de echipamente IT).
Printre principalele motive pentru care consumatorii aleg jocurile video se numara faptul ca acestea îi ajuta sa se relaxeze (78%), sa se exprime prin personalizarea personajelor sau a avatarurilor (61%), sa treaca prin momente dificile (59%), dar si sa ramana conectati cu alte persoane (53%).
Consumatorii sunt suprasaturati în ceea ce priveste optiunile de servicii de streaming video la cerere, arata raportul, aspect care intensifica concurenta între furnizori si creste gradul de constientizare a costurilor în randul consumatorilor. Dintre cei care au decis sa anuleze un abonament la un serviciu de streaming video, 41% au invocat costul ca prim motiv, urmat la distanta mare de lipsa de continut nou (30%). Acest context duce la rate mari de reziliere, mai mult de o treime dintre consumatori (37%) anuland sau adaugand si anuland un astfel de serviciu în ultimele sase luni, tendinta mai vizibila în randul generatiilor mai tinere (51% din Generatia Z).
„Serviciile de streaming video platite concureaza de mai multi ani cu platformele ce ofera gratuit continut generat de utilizatori, care uneori este mai dinamic, interactiv si captivant, si par sa piarda teren pe anumite segmente. Furnizorii de servicii de streaming video la cerere au dificultati pe partea de retentie a clientilor, mai ales a celor din generatiile mai tinere, care sunt tot mai exigenti în ceea ce priveste continutul si acorda mai multa atentie costurilor, ceea ce face ca brandurile active pe aceasta piata sa le castige tot mai greu loialitatea”, a spus Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania, si lider al industriei de tehnologie, media si telecomunicatii.
Raportul arata ca patru din zece consumatori petrec mai mult timp urmarind continut video generat de utilizatori decat emisiuni TV si filme pe platformele de streaming video, în special în randul respondentilor din generatiile Millennials (60%) si Z (57%).
De asemenea, sapte din zece consumatori urmaresc cel putin un influencer din mediul online, în special cei din generatiile tinere, iar o treime dintre ei spun ca deciziile lor de cumparare au fost influentate de acestia.
Raportul Deloitte Digital Media Trends 2022 a fost realizat în randul a peste 2.000 de consumatori din Statele Unite.