TVR pregateste un regal cinematogafic in decembrie 2023
3/35698
calendar_month 07 Dec 2023, 17:55


Iata o lista cu cateva dintre legendele micului ecran, pe care telespectatorii le pot vedea pe canalele TVR:

Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon, Jodie Foster, Kate Winslet, Christopher Plummer, Humphrey Bogart, John Wayne, Jean Gabin, Fred Astaire, Leslie Caron, Marilyn Monroe, Deborah Kerr sau Cary Grant.

Iata mai jos promo trailer:La „Telecinemateca” - unul dintre cele mai longevive branduri ale Televiziunii Romane - TVR 1 continua sa difuzeze (martea, ora 21.00) filme de colectie din cinematografia mondiala: „Soimul maltez” („The Maltese Falcon”, 1941), cu Humphrey Bogart,  regia John Huston; „O suta de dolari pentru serif” („True Grit”, 1969), cu John Wayne, premiat cu Oscar pentru cel mai bun actor; „Domnii prefera blondele” („Gentlemen Prefer Blondes”, 1953), cu Marilyn Monroe; „O iubire de neuitat” („An Affair to Remember”, 1957), cu Deborah Kerr si Cary Grant – un minunat love-story clasic, care a inspirat si alte filme celebre, ca „Nopti albe la Seattle".

Tot la TVR 1, telespectatorii au parte de o serie de filme de aventura pentru serile relaxante de sambata  (ora 21.00): „Justitiarul Django ("Preparati la bara”) cu Terence Hill; „Piedone, comisarul fara arma”; „Piedone la Hong Kong” sau „Piedone Africanul” cu Bud Spencer.

Pe TVR 2, duminica (ora 22.00), „Filmul de Arta" ofera un adevarat regal cinematografic, cu productii premiate la festivalurile de gen din lume. Printre acestea se numara: „Atlasul norilor” („Cloud Atlas”, 2012, cu Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon), „Doamne, ce macel!” („Carnage”, 2011, cu Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, regia Roman Polanski).

In perioada Sarbatorilor, TVR1 si TVR 2 vor difuza filme in care povestile emotionante si marii actori sunt la loc de cinste: „Omul care a inventat Craciunul" („The Man Who Invented Christmas", 2017, cu Dan Stevens si Christopher Plummer – in care aflam cum a ajuns sa scrie Charles Dickens nuvela sa „Colinda de Craciun"), „Ziua cea dintai" ("The Nativity" , 2010 – povestea nasterii lui Iisus), „Viata secreta a albinelor" („The Secret Life of Bees", 2008 – o drama tulburatoare, cu o distributie excelenta: Dakota Fanning, Queen Latifah, Alicia Keys, Jennifer Hudson), „La revedere, Christopher Robin!" („Goodbye, Christopher Robin", 2017,  cu Margot Robbie – povestea vietii scriitorului A.A. Milne, creatorul unui indragit personaj din cartile pentru copii: ursuletul Winnie Puh).

TVR CULTURAL difuzeaza, in fiecare duminica (ora 20.00), mari filme clasice: „Mecanicul " („The general”, 1926) si „Steamboat Bill Jr.” (1928) – doua filme de referinta ale cinematografului mut, cu Buster Keaton; „Suflete in ceata” („Quai des brumes”, 1938, cu Jean Gabin si Michele Morgan); „Taticu' picioare-lungi” („Daddy Long-Legs”, 1955, cu Fred Astaire si Leslie Caron, in regia lui Jean Negulesco). In zilele de sambata, de la ora 20.00, telespectatorii pasionati de filmul documentar pot urmari doua serii realizate de Ramon Gener, jurnalist si solist de opera, care ne introduc in universul artei plastice si al muzicii clasice: „Unora le place opera” („This is Opera”) si „Unora le place arta” („This is Art”).TVR INFO programeaza, sambata seara, de la ora 21.00, „Secretele istoriei” („Secrets d'histoire”), un documentar in mai multe episoade, realizat de jurnalistul si istoricul francez Stephane Bern, despre mari personalitati care au marcat istoria lumii: Winston Churchill, regina Victoria a Regatului Unit, imparateasa Elisabeta (Sisi) a Austriei.

Pentru fanii filmului romanesc, Televiziunea Publica a pregatit un program care include productii cinematografice cu distributii de exceptie: Dem Radulescu, Toma Caragiu si Jean Constantin in celebra serie a aventurilor cu „B.D" (TVR 2); Amza Pellea si Ilarion Ciobanu in „Nemuritorii” (TVR 1, vineri, 1 decembrie, de la 17.30); Iurie Darie in „Dragoste la zero grade” (TVR 1, joi, 30 noiembrie, de la ora 18.00). „Aventurile istetului Naica” - un baietel de la tara, care descopera cu uimire si naivitate natura din jur, iar apoi face o calatorie de neuitat la Bucuresti, in regia Elisabetei Bostan - si „Croaziera”, cu Tora Vasilescu, regia Mircea Daneliuc, pot fi urmarite la TVR CULTURAL.

TVR va marca Revolutia din Decembrie 1989, printr-un film tulburator - „Stare de fapt” (1996), cu Oana Pellea si Razvan Vasilescu, in regia lui Stere Gulea, transmis pe 17 decembrie, la TVR 2.

De asemenea, TVR CULTURAL va difuza in serile de joi, de la ora 22.00, filme cofinantate de Televiziunea Romana, ale caror personaje sunt dizidenti persecutati in timpul regimului comunist: „Si atunci, ce e libertatea?” (2020, regia Andrei Zinca), „Arest” (2019, regia Andrei Cohn) sau „Luca" (2020, regia Horatiu Malaele).