Studiu Deloitte despre consumatorii de servicii de streaming video
3/36903
calendar_month 12 Iun 2024, 11:00

Studiu Deloitte: consumatorii cheltuiesc cu aproape 30% mai mult decat anul trecut pentru servicii de streaming video la cerere, dar toleranta lor la cresterile de preturi se apropie de limita
 
Cheltuielile medii lunare ale gospodariilor cu platformele de streaming video la cerere (streaming video on demand - SVOD) au crescut cu aproape 30% fata de anul trecut, de la 48 USD la 61 USD, suma care acopera in medie patru abonamente, potrivit studiului Deloitte Digital Media Trends 2024. Costurile lunare variaza puternic de la o generatie la alta, Millennials avand abonamente in valoare de 67 USD, similar cu exponentii generatiilor Z (63 USD) si X (62 USD), in timp ce Boomers (53 USD) si Matures (37 USD) se afla la capatul opus.

Insa toleranta consumatorilor la cresterile de preturi pare sa se apropie de limita, aproape jumatate (48%) dintre participantii la studiu declarand ca si-ar anula abonamentul la serviciul lor preferat de streaming video daca preturile lunare ar creste cu inca 5 USD. De altfel, pretul este in continuare factorul principal in decizia de a achizitiona un abonament SVOD, iar 36% dintre cei chestionati spun ca continutul disponibil pe platformele de streaming video nu merita pretul. In acest context, versiunile de abonamente cu reclame, care sunt mai ieftine, atrag mai multe gospodarii (46% se aboneaza la cel putin o astfel de versiune).

Pentru furnizorii de servicii de video streaming, cele mai importante provocari raman atragerea de clienti noi, reducerea procentului de clienti care isi anuleaza abonamentul (churn rate) si imbunatatirea gradului de retentie, subliniaza studiul. Printre solutiile la care apeleaza aceste companii pentru a micsora proportia clientilor care isi anuleaza abonamentele, studiul mentioneaza utilizarea veniturilor din publicitate pentru a reduce costurile abonamentelor, dezvoltarea de pachete de servicii (bundle) si oferirea de tarife reduse pentru contractele incheiate pe o perioada de un an. Rata medie de anulare a abonamentelor a scazut usor la 40%, de la 44% anul trecut, desi ramane considerabil mai mare printre consumatorii mai tineri - 54% in cazul Millennials si 52% in cazul Gen Z.

Canalele de socializare nu reprezinta doar un concurent tot mai puternic pentru furnizorii de servicii SVOD, ele au si o influenta puternica asupra asteptarilor consumatorilor de la mass-media digitale si de la formele de divertisment pe care le aleg. Astfel, aproape 50% dintre participantii la studiu ar petrece mai mult timp pe platformele de streaming video daca ar gasi mai usor continut, iar mai mult de jumatate dintre cei cu varsta sub 41 de ani considera platformele de socializare le ofera recomandari mai bune pentru continutul pe care sa il vizioneze decat platformele de streaming video, pentru ca recomandarile facute de social media sunt bazate pe analiza datelor si pe algoritmii de folosire. De asemenea, 47% dintre reprezentantii Gen Z si o treime dintre Millennials spun ca forma lor preferata de continut video este cel generat de utilizatori (user-generated content - UGC), cum ar fi videoclipurile de pe retelele sociale si transmisiunile live pe aceste platforme, precum si continutul distribuit de creatori online in care au incredere.

Publicul consumator devine tot mai divers si cauta forme de divertisment care il reprezinta si al caror continut este incluziv. Aproape 70% dintre participantii la studiu spun ca le place sa vizioneze emisiuni TV si filme care ii ajuta sa descopere culturi diferite de a lor si aproape jumatate dintre ei se asteapta sa vada in emisiunile TV si in filme protagonisti la fel de diversi din punct de vedere fizic si rasial ca in lumea reala.



Cand vine vorba de jocuri, care sunt descrise ca un alt factor ce influenteaza puternic asteptarile consumatorilor, studiul evidentiaza faptul ca, desi aceasta industrie este adesea perceputa ca adresandu-se mai degraba barbatilor si baietilor, in realitate, la fel de multe femei joaca jocuri video (60%) ca si barbatii (62%). Intervalul de timp alocat jocurilor a crescut de la o medie de opt ore la noua ore pe saptamana.

„Studiul arata ca serviciile de video streaming insa se resimt din cauza costurilor ridicate, a ratei relativ mari de anulare a abonamentelor si a concurentei din partea platformelor de socializare si a jocurilor. Costurile unei companii care ofera servicii de video streaming pentru a atrage abonatii sunt ridicate, iar cele de reatragere a clientilor care au renuntat la abonament pot fi si mai mari, astfel incat solutia este sa se concentreze pe retentie. Acest obiectiv ar putea fi atins prin oferirea de mai multa interactiune si de experiente personalizate, prin extinderea prezentei si influentei lor pe platformele de jocuri si, in special, pe retelele sociale.
Dezvoltarea asa-numitei «economii a creatorilor de continut online» (creator economy) si fuziunea divertismentului cu platformele de socializare remodeleaza industria de profil si, desi social media concureaza cu companiile de media si de divertisment pentru atragerea audientei, ele pot fi vazute si ca niste canale prin care acestea se pot promova”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte Romania, si liderul industriei de tehnologie, media si telecomunicatii.

Raportul Deloitte Digital Media Trends 2024 a fost realizat in randul a peste 3.500 de consumatori din SUA, cu varste de la 14 ani in sus.