hit.ro  »  Multimedia  »  TV  »  Programe speciale de Paste, la TVR

Programe speciale de Paste, la TVR

calendar_month 02 Mai 2024, 15:30


TVR a pregatit un program dedicat si divers pentru perioada sarbatorilor de Paste. Transmisii in direct ale slujbelor religioase, filme artistice tematice, editii speciale ale unor programe apreciate de public, dialoguri esentiale, prezentari de locuri incarcate de spiritualitate, dar si show-uri care creeaza o atmosfera plina de cantec, bucurie si voie buna, toate se regasesc in oferta televiziunii publice.

In Vinerea Mare, in 3 mai 2024, de la ora 18.00, TVR 1 difuzeaza Denia Prohodului, in direct de la Patriarhia Romana, iar de la ora 23.00, sub genericul „Lumina din lumina”, telespectatorii pot urmari un concert emotionant de pricesne si cantece pascale.

Sambata, 4 mai, la ora 21.00, TVR 1 programeaza filmul artistic „Maria din Nazaret” (partea a II-a), urmat de o editie speciala a emisiunii „Universul credintei” (ora 23.00), care include un interviu cu pr. Bogdan Tataru Cazaban si slujba Invierii Domnului, in direct de la Patriarhia Romana.

In prima zi de Paste, duminica, 5 mai, de la ora 12.10, emisiunea „Tezaur Folcloric” invita publicul sa petreaca „Impreuna de Sfintele Pasti”, alaturi de artisti precum Liviu Olteanu, Alexandru Pal, Roxana Reche, Polina Gheorghe si Taraful din Grecesti.

Mirela Zeta si Dragos Huluba aduc, de la ora 14.30, „Gala umorului” – cu mari actori ai Generatiei de Aur, iar de la ora 17.00, Cristian Tabara si Cristina Soloc prezinta un episod special al emisiunii „Exclusiv in Romania” – „Suflet ucrainean, duh ortodox in Botosani”. De la ora 18.00, o putem urmari pe Paula Seling in concertul sau „Aniversar 25”.

Seara, de la ora 21.00, Iuliana Tudor da startul „Petrecerii... cu cantec”, un show de divertisment care il are ca invitat principal pe Nicolae Furdui Iancu.

Distractia continua la TVR 1, luni, 6 mai, de la ora 13.00 (partea I) si de la 14.45 (partea a II-a), cu Iuliana Tudor amfitrion „La masa de Pasti”.

La TVR 2: Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif, interviuri despre tainele credintei, dar si divertisment

Vineri, 3 mai, de la ora 21.45, documentarul „Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”, regizat de Nicolae Margineanu, prezinta personalitatea unica a parintelui care atragea mii de credinciosi dornici sa-i asculte invataturile in vremurile in care regimul comunist l-a vanat constant (reluare sambata, ora 13.30).

Sambata, 4 mai, de la ora 10.00, invitatul Danielei Zeca Buzura in emisiunea „Mic dejun cu un campion”, pr. prof. univ. dr. Emanoil Babus, cercetator si scriitor, vine cu destainuiri nu doar despre tainele credintei, ci si despre provocarile lumii contemporane.

Tot sambata, de la ora 15.00, Marina Almasan si Dan Helciug prezinta o editie speciala „Rivalii".

De la ora 23.45, in Sambata Mare, in emisiunea „Adevar si curaj”, TVR 2 transmite un interviu realizat de Rafael Udriste cu pr. Damaschin Grigoriatul de la manastirea Grigoriu (Sf. Munte Athos), iar duminica, 5 mai, de la ora 08.00, sub genericul „Repere sacre”, Sfanta Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti.

In sfintele zile de Paste, duminica (ora 14.40) si luni (ora 20.00), TVR 2 difuzeaza „Drag de Romania noastra 2!”, cu Paul Surugiu Fuego, alaturi de celebra Orchestra a Fratilor Advahov si de invitati remarcabili.

La TVR 3: Liturghii, in direct, de la Blaj si Cluj, traditii, spiritualitate, dar si voie bunaIncepand de joi, 2 mai, TVR 3 transmite, sub genericul „Lumina din Lumina”, oficiile liturgice greco – catolice si ortodoxe, care au loc in Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sfanta Treime” din Blaj, respectiv la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Cluj.

In emisiunea „Vine Cluju’ pe la noi!", prezentata de Sergiu Vitalian Vaida, pe 5 si 6 mai, la ora 13.30, telespectatorii pot descoperi traditii pascale autentice si pot asculta melodii de voie buna.

Duminica, „Meseriasii” spun povestile oului incondeiat de la 16.30, iar de la ora 19.05, TVR 3 transmite documentarul „Ruga pentru bisericile de lemn din Vaslui”.

De la ora 17.30, „Caravana TVR 3” poposeste in inima etnofolclorica a Bucovinei, la Manastirea Humor, Fundu Moldovei si Ciocanesti, unde oamenii locului vorbesc despre traditii, spiritualitate si ofertele turistice ale zonei.

Seara, de la ora 22.00, telespectatorii sunt invitati la concertul extraordinar „Origini”, sustinut de Nicolae Botgros si Orchestra Lautarii din Chisinau.

La TVR CULTURAL: Documentare, concerte, dialoguri esentiale si filmul „Andrei Rubliov”

Vineri, 3 mai, ora 16.55, este difuzat tulburatorul „Recviem” al lui Mozart pus in scena, in premiera, in antica Arena din Verona, in 2020, cand a fost inchinat victimelor coronavirusului.

Sambata, 4 mai, de la ora 13.30, la „Adevar si curaj”, realizatorul Rafael Udriste propune un dialog cu parintele Gheorghe Holbea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, despre petrecerea Sarbatorilor Pascale intr-o lume aflata sub imperiul consumerismului, al marketingului si al retelelor de socializare.

De la ora 17.00, editia „Omul si timpul” filmata la Aiud, arata cum petreceau detinutii politici Sarbatorile Pascale in inchisori, in anii '50, iar de la ora 20.00, filmul „Andrei Rubliov”, in regia lui Andrei Tarkovski, ilustreaza imaginea Rusiei secolului XV, in care oamenii sunt nevoiti sa infrunte invaziile tatare, luptele dintre cnejii rivali, foametea, tortura si munca grea, avand drept unic sprijin credinta in Dumnezeu. In aceasta perioada turbulenta isi realizeaza operele Andrei Rubliov, pictorul de icoane. Filmul a fost distins cu Premiul FIPRESCI, la Festivalul de la Cannes, in 1969.

TVR INFO aduce, pe langa cele mai importante stiri, o serie de filme documentare: „Marile mistere ale omenirii” (5 mai, ora 11.00) „Armenia-fructele Raiului” (5 mai, ora 16.00), „Irlanda- plimbare prin taramuri celtice” (5 mai, ora 17.00), „Biodiversitatea in pericol: solutiile (5 mai, ora 19.00), „Elisabeta a II-a si Charles: mama si fiu” (5 mai, ora 21.00). In Vinerea Mare, la ora 21.00, Catalin Stefanescu ne propune sa exploram intrebari esentiale legate de credinta si societatea contemporana, in editia speciala „Ce mai inseamna credinta azi?”.

Romanii din afara granitelor pot urmari, la TVR INTERNATIONAL si TVR MOLDOVA, programe preluate de la TVR 1, TVR 2, TVR 3 si TVR CULTURAL, dar si emisiuni proprii, realizate in spiritul sarbatorii pascale: in 3 mai, ora 21.00, TVR International difuzeaza o editie speciala a emisiunii „Terasa urbana”, in care artistul Kyrie Mendel ne invita sa traim clipe de inspiratie, impreuna cu artisti valorosi, personalitati culturale importante, care au facut cariera internationala, iar luni, 6 mai, de la ora 21.00, avem „Traditii de Paste”, cu Tatiana Slivca, o editie domneasca intr-o zi imparateasca.

 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?