Plasma vs LCD TV
calendar_month 23 Ian 2007, 11:40
Lupta dintre Plasme si LCD TV-uri a inceput. Specialistii dau tot mai multe bile albe cristalelor lichide. De asemenea, preturile avantajeaza tot LCD-urile. In plus, specialistii sunt din ce in ce mai pesimisti in ceea ce priveste viitorul plasmelor. Dezvoltarea tot mai exploziva a LCD TV-urilor in ceea ce priveste dimensiunile acestora, dar si aparitia noilor tehnologii High Definition (HD) sunt motivele pentru care piatra care atarna de gatul plasmelor este tot mai grea. Desi aflat la inceput in Romania, razboiul dintre plasma si LCD TV promite un viitor tot mai atractiv pentru aceia dintre noi care isi petrec majoritatea timpului liber in jurul telecomenzii.

Un alt atu forte al LCD TV-urilor este aparitia pe piata a modelelor cu diagonala mai mare de un metru. Acest prag psihologic a fost depasit la inceputul anului trecut cand companii precum Sony, Panasonic sau Samsung au decis sa sara la gatul plasmelor, promitand o calitate a imaginii mult superioara in conditiile in care dimensiunile reprezinta o problema deja rezolvata.

In plus, posibilitatile de conectare wireless, unghiul de vizibilitate impresionant si forma din ce in ce mai plata a noilor LCD TV-urilor au modificat vechile concepte ale utilizatorilor de receptoare clasice. Aparute in plina evolutie a conceptului de “home theatre” si incluzand tehnologiile HD la preturi mult mai acceptabile, televizoarele pe cristale lichide par a fi intr-adevar prima optiune pentru cumparatorii autohtoni.

In plus, eliminarea accizelor de la 1 ianuarie 2007 a permis reducerea preturilor la aceste produse pana la o medie de 3.000 – 3.500 lei pentru modelele acceptabile ca dimensiuni.

Dar haideti sa vedem ce inseamna in fapt acest pret. Intr-un raport pret calitate, cei mai multi cumparatori pot fi usor inselati de pret in ciuda faptului ca pe LCD TV sta numele unui brand veritabil. Sa nu uitam ca, in prezent, majoritatea LCD-urilor sunt produse in aceleasi fabrici din Asia. Cu alte cuvinte, un producator cu nume contracteaza o fabrica sau cumpara o fabrica in Asia pentru propria productie, din diferite motive financiare. Deci tehnologiile de fabricare sunt aproape identice pentru fiecare brand. Adevarata deosebire intervine la tipul de LCD ales sa fie produs. LCD-urile se impart in trei clase mari si late: A, B si C.

Cele din clasa A, recunoscuta ca fiind superioara, includ o pondere foarte mare de pixeli de calitate si o pondere foarta mica de pixeli de calitate proasta (mai ieftini), motiv pentru care durata de viata a LCD TV-urilor din aceasta clasa este mult mai mare, iar probabilitatea de aparitie a pixelilor morti (puncte incolore pe ecran) este foarte mica. La capatul celalalt al gamelor se afla clasa C. Aceste modele includ o pondere foarte mare de pixeli de calitate mai slaba ce risca sa devina adevarate probleme intr-un timp relativ scurt. Aceasta clasa este si cea mai raspandita pe rafturile magazinelor din simplul motiv ca preturile sunt mult mai accesibile.

Sfat: Inainte de a cumpara un LCD TV aflati cat mai multe despre produs, intreband importatorii sau companiile producatoare (toate au sedii si in Romania). Uitati-va la pret doar dupa ce sunteti cu adevarat convinsi de calitatea produsului. In fine, nu il achitati fara o proba prealabila in magazin si refuzati produsele care au fost expuse pe rafturi functionand o perioada de timp mare.
Un alt factor important de care trebuie sa tineti cont la cumpararea unui LCD TV este verificarea pixelilor “morti” ce survin in procesele de fabricatie. Pentru a evita aceste mici neplaceri intoarceti televizorul spre o sursa de lumina puternica si verificati pe diferite background-uri cromatice (rosu, galben, verde si alb) calitatea imaginii. In cazul in care observati puncte ce reflecta alta culoare decat cea selectata pe background refuzati produsul. Acesta include asa numitii “pixeli morti“.
Pentru a verifica modelele existente pe piata in acest moment puteti vizualiza Test Televizoare LCD/Plasma sau facand clic aici.



Avantaje si dezavantaje

Atat plasmele, cat si LCD TV-urile de dimensiuni impresionante ajung de cele mai multe ori mai tarziu pe rafturile magazinelor autohtone si, in majoritatea cazurilor, la preturi exorbitante. Chiar si asa, dimensiunile plasmelor expuse la vanzare in Romania sunt inca superioare LCD TV-urilor.

Sa incepem insa cu dezavantajele. Cea mai mare problema a televizoarelor cu plasma o reprezinta efectul de “remanenta ireversibila”, produs de imaginile statice. Mai exact, dupa o utilizare indelungata a plasmei, imaginile inerte produc un efect destul de deranjant. Aceasta imagine ramane imprimata pe fundal, usor perceptibila si deranjanta pentru ochiul uman in timpul vizionarii. Cel mai mare risc al LCD TV-urilor sunt pixelii “morti” de care am povestit mai sus.
Marele avantaj al televizoarelor cu plasma il reprezinta rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran. LCD TV-urile nu pot reda imaginile in aceleasi conditii din simplu motiv ca acestea au fost concepute initial ca si monitoare pentru PC-uri, calitatea transmisiei TV nefiind luata in seama la momentul respectiv.

Conform specialistilor, televizoarele cu plasma au o durata de viata de la 20.000 pana la 30.000 de ore, ceea ce reprezinta minimum doi ani de functionare nonstop. Dupa aceasta perioada, luminozitatea se mai reduce, insa nu la un mod foarte deranjant. De cealalta parte, LCD TV-urile au o durata de viata de 50.000 – 60.000 de ore, echivalentul a cel putin cinci ani de functionare nonstop.

Trebuie mentionat ca aceste cifre reprezinta durata minima de viata si ca nu reprezinta un punct de referinta capital. Exista posibilitatea ca atat o plasma, cat si un LCD TV sa functioneze dublu numarului de ore de mai sus fara a manifesta vreo defectiune perceptibila ochiului uman.

Concluzie

Majoritatea specialistilor dau castig de cauza LCD TV-urilor. Se pare ca aceste receptoare au aproape toate avantajele de partea lor. Greutate mult redusa, pret mai accesibil, durata de viata mai mare, unghiuri de vizibilitatea imposibile pentru plasme, capacitate de interconectare, posibilitati de redare a sunetului demne de filmele SF si calitatea imaginilor redate tot mai revolutionare transforma LCD TV-ul intr-un castigator detasat. De partea cealalta, plasma are de partea sa poate cea mai redutabila arma: dimensiunile. Insa acest “impediment” pare sa fie rezolvat definitiv de catre producatorii de LCD TV-uri.



Hit.ro va recomanda:
cele mai atractive oferte de Plasme si LCD-uri

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?