Documentarul "Apolonia, Apolonia" este pe HBO Max!
3/35721
calendar_month 11 Dec 2023, 14:25


Documentarul HBO Original Apolonia, Apolonia, regizat de Lea Glob, este disponibil pe HBO Max. Filmul urmareste viata artistei franco-daneze Apolonia Sokol pe parcusul a 13 ani, surprinzand dezvoltarea ei ca artista si personalitatea ei unica. Documentarul este un portret intim atat al artistei, cat si al prieteniei dintre ea si regizoarea Lea Glob.

"Coproductia noastra Apolonia, Apolonia, regizata de Lea Glob, exploreaza in mod intim parcursul de 13 ani al unei pictorite talentate si vorbeste despre importanta egalitatii si a reprezentarii artistilor emergenti, in special a femeilor, in timp ce se straduiesc sa isi croiasca un spatiu pe taramul artistic si sa isi sarbatoreasca fiecare succes. Prin rezilienta si creativitatea ei, povestea protagonistei noastre devine o reflexie a puterii transformatoare a egalitatii de sanse in cautarea excelentei artistice.", spune Hanka Kastelicova, VP and Executive Producer Documentaries HBO Max.

Atunci cand regizoarea daneza Lea Glob a intalnit-o pentru prima data pe Apolonia Sokol, in 2009, aceasta parea sa duca o viata de poveste. Talentata Apolonia s-a nascut intr-un teatru subteran din Paris si a crescut intr-o comunitate de artisti - viata boema suprema. La 20 de ani, a studiat la Beaux-Arts de Paris, una dintre cele mai prestigioase academii de arta din Europa.

De-a lungul anilor, Lea s-a tot intors la filmul Apolonia, in timp ce aceasta din urma isi cauta locul in lumea artei, luptandu-se cu agonia si bucuria feminitatii, cu relatiile cu ceilalti, cu propriul corp si cu creatia. Rezultatul este un portret fascinant al drumului tinerei femei prin lumea artei. Apolonia este increzatoare in talentul ei, dar drumul ei nu este intotdeauna unul usor de parcurs. Viata nu este o carte de povesti, iar Apolonia afla ca femeile pictorite trebuie sa faca mai multe sacrificii si sa depaseasca obstacole mai mari decat omologii lor de sex masculin. 

Pe masura ce timpul trece si intre Apolonia si Lea se creeaza o legatura speciala, asistam la nasterea unui film si la ascensiunea unui pictor. Dupa 13 ani, cele doua femei continua sa reflecteze asupra drumurilor fiecareia in acest film despre arta, dragoste, maternitate, sexualitate, reprezentare si despre cum sa reusesti intr-o lume dominata de patriarhat, capitalism si razboi, fara sa te pierzi pe tine insuti.

Apolonia, Apolonia a fost deja recunoscut castigand 13 premii in festivaluri, precum premiul cel mare la IDFA, unde a debutat in noiembrie anul trecut, premii la CPH:DOX din Copenhaga, la Festivalul International de Film de la Hong Kong si la Festivalul International de Film de la Sofia, printre altele. Documentarul HBO a obtinut patru nominalizari la cea de-a 39-a editie a prestigioaselor premii IDA Documentary Awards.

Credite: Apolonia, Apolonia este o coproductie HBO Max si Danish Documentary Production. Lea Glob este scenarist, regizor si director de imagine. Producator HBO Max: Izabela Lopuh. Produs de Sidsel Loving Siersted pentru Danish Documentary Production. Producatori executivi: Eva Mulvad, Mikala Krogh, Sigrid Dyekier & Pernille Rose Groni. Producator executiv HBO Max: Hanka Katelicova. Coproductie de Malgorzata Staron pentru Staron Films Cinematografie. Muzica a fost compusa de Jonas Struck.

Distributie: Apolonia Sokol, Oksana Shachko, Aleksandra Tlolka, Herve Breuil.

Apolonia, Apolonia - premii la festivaluri:

IDFA (Best Film Award)
Göteborg FF (Best Nordic Documentary)
Hong Kong IFF (Firebird Award)
Nordisk Panorama (Best Nordic Documentary)
Cph:Dox (Politiken:Dox Award)
Docville (Special mention)
Millennium Docs Against Gravity (Grand Prix)
Millennium Docs Against Gravity (Chopin's Nose Award)
One World Int. Human Rights Doc. FF (Best Film)
Sofia IFF (Grand Prix)
ArtDocFest (Grand Prix)
Bridge Film Festival (Golden Cocai)
MajorDocs Audience AwardDespre Lea Glob:

A absolvit ca regizor la Scoala Nationala de Film din Danemarca in 2011 cu scurtmetrajul MEETING MY FATHERKASPER TOPHAT, despre calatoria involuntara a regizoarei intr-o poveste mai ciudata decat fictiunea despre propriile origini. Glob a regizat impreuna cu Petra Costa filmul OLMO & THE SEAGULL in 2014. Filmul a avut premiera la Locarno, unde a castigat Premiul Tanarului Juriu. De asemenea, a castigat, printre altele, premiul pentru cel mai bun Dox nordic la CPH:DOX, cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Rio, cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cairo si cel mai bun documentar narativ la Festivalul International de Film RiverRun. In 2016, Glob a co-regizat documentarul de lungmetraj VENUS impreuna cu Mette Carla Albrechtsen, despre sexualitate dintr-o perspectiva feminina, care a devenit un moment de impartasire a gandurilor despre sexualitate si identitate, in incercarea de a formula un limbaj si de a revendica corpul feminin. Filmul a avut premiera in cadrul primei editii a IDFA si a castigat premiul publicului in cadrul IndieLisboa IIFF. Pe tot parcursul acestor ani, Glob a urmarit povestea Apoloniei Sokol, creand un fel de portret cu doua fete al artistei ca tanara. APOLONIA, APOLONIA este primul lungmetraj documentar al regizoarei in calitate de regizor solo.

Despre Apolonia Sokol:

Nascuta in 1988 la Paris, Apolonia Sokol este o pictorita figurativa franceza de origine daneza si poloneza. Dupa ce a absolvit École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris, s-a mutat in Statele Unite si s-a stabilit la New York, unde a lucrat in atelierul lui Dan Colen. Ulterior, s-a mutat la Los Angeles, unde s-a imprietenit cu alti artisti si pictori cu care a inceput o conversatie continua despre pictura figurativa. Sokol este cunoscuta pentru pozitia sa politica fata de arta portretului, sustinand necesitatea de a o folosi ca instrument de putere si deconstructie a marginalizarii si dominatiei. Acesta este motivul pentru care ea abordeaza mai multe probleme, cum ar fi feminismul, homosexualitatea, reprezentarea femeilor de-a lungul istoriei artei si politica corpului in general. Apolonia Sokol si-a expus lucrarile la Copenhaga, Bruxelles, Paris, Istanbul, Mexico City, Roma, Los Angeles, iar lucrarile sale au fost incluse in expozitii institutionale, cum ar fi: Tainted Love / Club Edit la Villa Arson in 2019 (curatoriata de Yann Chevallier), Aux sources des années 1980, la Musée de l'Abbaye Sainte-Croix, Sables d'Olonne, in 2019 (curatoriata de Amélie Adamo), Mademoiselle la Crac Occitanie in 2018 (curator Tara Londi), Tainted Love, expozitie inaugurala la Comfort Moderne in 2017 (curator Yann Chevalier), Peindre, dit-elle la Musée des Beaux-Arts din Dole in 2017 (curator Julie Crenn). Printre expozitiile sale institutionale recente se numara Possessed, curatoriata de Vincent Honoré la Muzeul MOCO si Conversation Piece VII Verso Narragonia (Spre Narragonia), curatoriata de Marcello Smarrelli la Fondazione Memmo din Roma, Women Painting Women la The Modern, Forth Worth, Texas, SUA si Women in Arken Museum of Modern Art, Danemarca. In 2020, artista a primit titulatura de la prestigioasa Academie a Frantei la Roma, ceea ce i-a permis artistei sa beneficieze de o rezidenta de un an la Villa Medici.