A devenit o traditie ca luna decembrie sa fie dedicata povestilor impresionante si valorilor umane aparte, iar Digi World aduce cu acest prilej, in prim-plan, fascinanta lume a stiintei si biotehnologiei, oferind publicului doua productii exceptionale, programate de Ziua Nationala a Romaniei.
Vineri, de la ora 21:00, in cadrul editiei speciale Digipedia, jurnalistul de stiinta Alexandru Mironov si Dr. Bogdan Ivanescu, fondatorul platformei "Doctor MiT", va invita intr-o calatorie surprinzatoare in adancurile necunoscute ale marilor si oceanelor, dar si in cele ale fiintei umane, intr-un exercitiu despre cunoastere si depasire a limitelor fizice si mentale. Acest episod va explora principiile de baza ale scufundarii libere (freediving) si tehnicile scuba diving, alaturi de doi experti prezenti in platou, pasionati de lumea apelor: Sergiu Serban, primul freediver din Romania acreditat de AIDA International si Andrei Ciobica, tech diver si instructor.
In aceeasi seara, incepand cu ora 21:30, va fi difuzat cel de-al patrulea episod al productiei Digi World, „ZONA DE RISC. BIOCOD”, penultimul dintr-o serie remarcabila care abordeaza, intr-un stil original si indraznet, subiecte incintante si putin intelese, precum biotehnologia, celulele stem si revolutia pe care o genereaza in editarea genica. Dr. Bogdan Ivanescu si Prof. Dr. Radu Vladareanu vor dezvalui misterele celulelor "minune", modalitatea de recoltare si conservare a acestora si vor aduce in atentia telespectatorilor controversele legate de siguranta bancilor de celule stem. Documentarul prezinta perspectivele emotionante ale pacientilor si eforturile supraomenesti ale specialistilor in gasirea solutiilor terapeutice inovatoare, pentru afectiuni considerate pana acum de netratat.
In spatele proiectului "ZONA DE RISC. BIOCOD" se afla nu doar cercetarea stiintifica complexa si prezentarea detaliata a biotehnologiei, ci si efortul sustinut al unei echipe dedicate DIGI Docs, reprezentata de Mihaela Popescu, producator executiv si regizor, Anca Gradinariu, redactor si scenarist si Bogdan Giurca, editor montaj. Iar emotia si pasiunea, sunt completate de angajamentul comun pentru excelenta si pentru oferirea unei experiente memorabile publicului pasionat de stiinta: "Cel mai greu lucru in realizarea unui documentar mi se pare impactul ideilor din mintea regizorului/producatorului cu restul echipei. 'I-am virusat' din nou in sensul bun pe colegii mei operatori de imagine, pe colegul meu editor de imagine, pe colega mea scenarist, pe personajele mele. E greu, dar daca toti suntem pe aceeasi lungime de unda, succesul e garantat! Recunosc, e dificil, si la finalul fiecarui episod o parte din sufletul meu pleaca dincolo de ecran, spre public, o parte pleaca alaturi de personajele din documentar si o parte o las pentru urmatorul proiect sub forma de matrita! Va multumesc tuturor celor implicati in ZONA DE RISC. BIOCOD! Sunteti minunati! Ma inclin! Si nu uitati: orice sfarsit este un nou inceput!", a declarat Mihaela Popescu.
Dr. Bogdan Ivanescu a completat: “In anii in care am umblat in diverse locuri din tara pentru filmarile documentarului “Zona de Risc: Biocod”, in care am lucrat pe tesuturi umane in hota cu flux laminar, am sarit cu parasuta, am pregatit sange ombilical recoltat de cateva minute de la un nou nascut ori am navigat cu vele, am ajuns sa apreciez super profesionalismul si rezistenta echipei DIGI si a sufletului acestei echipe, producatorul Mihaela Popescu. Toate aceste activitati eclectice au fost absolut necesare pentru a ilustra telespectatorului variatele valente ale celulelor stem care, in mod evident, au devenit, zilele noastre, baza medicinei regenerative.”
Provocarile de a aduce in fata publicului informatii relevante au fost cu atat mai mari, avand in vedere ca filmarile au avut loc in perioada pandemiei, din 2020 pana in 2023, iar scopul nobil de a patrunde in culisele unei lumi medicale intrigante a fost tratat cu sensibilitate si profesionalism, dupa cum intareste si Prof. dr. Radu Vladareanu:„Multumesc echipei DIGI World pentru discretia cu care a captat imaginile din sala de operatie pentru a aduce in fata publicului o parte din munca noastra. Cred ca este important ca viitoarele mame sa inteleaga, cu ajutorul documentarului ZONA DE RISC. Biocod, la ce sa se astepte acum si in viitor de la celulele stem, celule ce sta in puterea noastra, a obstetricienilor, sa le punem deoparte, pentru pastrare.”
Aceasta productie televizata unica, care transpune extrem de obiectiv domeniul controversat al biotehnologiei, joaca un rol esential in educarea publicului roman, oferind o perspectiva informativa si echilibrata asupra acestei ramuri fascinante a stiintei si contribuie la intelegerea evolutiei si implicatiilor acestei tehnologii, dupa cum a subliniat si Prof. Dr. Simona Vladareanu: „Munca neonatologului nu este intotdeauna la vedere, de aceea expunerea ei de catre documentarul de biotehnologie ZONA DE RISC. Biocod este binevenita. Cu atat mai binevenita cu cat la nivel mondial, dar si in Romania, exista chiar cazuri de transplant de celule stem recoltate la nastere pentru salvarea vietii celor mici aflati in continuare in grija departamentului de neonatologie!”
sursa: filmnow.ro