De ce au disparut ecranele cu plasma si ce era diferit la ele fata de cele LCD
3/35035
calendar_month 28 Iun 2023, 15:55

Principalul aspect diferit intre televizoarele cu plasma (plasma TV) si cele cu cristale lichide (LCD) consta in tehnologia utilizata pentru a crea imaginea pe ecran. Iata cateva diferente majore intre cele doua tipuri de televizoare:

Tehnologia de afisare

Televizoarele cu plasma folosesc celule cu gaz ionizat (plasma) pentru a genera lumina si a crea imaginea. Pe de alta parte, televizoarele LCD utilizeaza cristale lichide si un sistem de retroiluminare pentru a proiecta imaginea.

Calitatea imaginii

Plasma TV-urile sunt cunoscute pentru culorile lor vibrante, contrastul inalt si unghiurile de vizualizare excelente. Ele ofera de obicei imagini mai profunde si mai bogate in detalii in comparatie cu televizoarele LCD. Pe de alta parte, televizoarele LCD pot avea probleme cu contrastul mai scazut si unghiurile de vizualizare limitate, ceea ce inseamna ca imaginea poate parea mai putin vibranta sau distorsionata atunci cand te uiti din un unghi mai mare.

Consumul de energie

Televizoarele LCD au tendinta de a consuma mai putina energie decat televizoarele cu plasma. Aceasta se datoreaza faptului ca televizoarele LCD utilizeaza o sursa de lumina de fundal constanta, in timp ce televizoarele cu plasma genereaza lumina in mod activ in fiecare celula.

Durabilitate

Plasma TV-urile sunt susceptibile la fenomenul de "burn-in", care apare atunci cand o imagine statica este afisata pe ecran pentru o perioada indelungata, determinand o "imprimare" permanenta a acelei imagini pe ecran. Televizoarele LCD nu sunt afectate de aceasta problema. Totusi, tehnologia LCD poate prezenta probleme cu "imagini fantoma" temporare (ghosting) in anumite situatii.

Grosimea ecranului

Televizoarele LCD sunt de obicei mai subtiri decat televizoarele cu plasma. Aceasta se datoreaza diferentei in tehnologia de afisare si in constructia ecranului.

Cost

In trecut, televizoarele cu plasma erau adesea mai scumpe decat cele LCD. Cu toate acestea, in ultimii ani, preturile pentru ambele tipuri de televizoare au scazut semnificativ, iar diferentele de pret s-au diminuat intr-o mare masura.

Este important de mentionat ca productia si vanzarea de televizoare cu plasma a fost redusa semnificativ in ultimii ani, iar majoritatea televizoarelor noi disponibile pe piata sunt televizoare LCD sau OLED, care este o varianta avansata a tehnologiei LCD.

sursa foto: pixabay.comSondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?