Sfaturi de siguranta: identificarea si evitarea inselatoriilor pe Telegram
3/37038
calendar_month 05 Iul 2024, 19:30


Cu o reputatie robusta in privinta confidentialitatii, aplicatia de mesagerie Telegram (TG) este foarte populara in comunitatea cripto. Cu toate acestea, unele dintre caracteristicile aplicatiei ofera, de asemenea, oportunitati pentru potentialii infractori, ceea ce necesita un plus de vigilenta necesara pentru utilizatori. 

Recent, Binance observa o crestere a activitatii frauduloase legate de Telegram - in special, cazuri in care infractorii cibernetici se dau drept angajati Binance pentru a comite fraude, a implementa phishing sau inselatorii legate de investitii. In special, daca un utilizator Telegram are informatiile despre cont scrise in sectiunea bio, este o probabilitate semnificativa ca utilizatorul sa fie un escroc.

                                 

Inselatorii prin uzurparea conturilor pe Telegram

Imitarea angajatilor sau a bot-ului Binance

Utilizatorii Binance pot intalni un asa-numit „consultant financiar” pe Telegram care se ofera sa ii ajute sa castige bani, participand la un airdrop fals de la un organizator fals Binance. Infractorii care se dau drept Binance spun apoi utilizatorului ca trebuie sa plateasca o taxa si fuirnizeaza un link de phishing pentru la care acesta sa plateasca.

Potentialii infractorii pot, adesea, sa se dea drept robot de asistenta Binance.

Imitarea grupului Binance

In exemplele de false grupuri Telegram, utilizatorii au fost spamati si adaugati la un grup Telegram Binance care folosea o pictograma Binance si avea un canal de chat pentru un reprezentant fals de asistenta pentru clienti Binance.

Sfaturi de securitate pentru inselatorii prin uzurparea conturilor pe Telegram

Verificati intotdeauna cu atentie informatiile contactelor Telegram. Puteti gasi detalii relevante despre cont pe pagina lor de profil. Acordati o atentie deosebita campului de nume de utilizator si nu va bazati pe informatiile prezentate in sectiunea Bio. Campul Bio poate fi manipulat cu usurinta, permitand oricui sa pretinda in mod fals asocierea cu canalele oficiale Binance.  

Atunci cand verificati informatiile contului, acordati atentie fiecarei litere din numele de utilizator, verificati literele majuscule si minuscule, precum si caracterele speciale. Unii escroci folosesc substituiri de caractere speciale sau modifica literele pentru a face conturile lor sa arate foarte asemanatoare cu cele oficiale. Daca nu examinati atent, s-ar putea sa nu observati diferenta dintre ele.  

Binance ofera, de asemenea, un canal de verificare denumit Binance Verify, care este util pentru verificarea conturilor de social media. Introduceti numele de utilizator in bara de cautare, pentru a vedea rezultatul verificarii. Daca un contact TG va ofera o captura de ecran verificata pentru a castiga increderea dvs., asigurati-va intotdeauna ca verificati sursa verificata cu numele de utilizator al contului TG pentru a va asigura ca sunt intr-adevar aceleasi.

Escrocherii prin phishing pe Telegram

Malware

O persoana care cauta „descarca TG” intr-un motor de cautare ar putea sa dea peste software TG neoficial malitios. Un astfel de malware ar putea fi reambalat pentru a contine caracteristici malware.

Escrocherie Crypto GiveawayUn utilizator poate sa primeasca un mesaj de invitatie in Telegram pentru a participa la o cripto-distributie, in schimbul unei plati mici. De cele mai multe ori, aceste giveaway-uri sunt prezentate ca oferte prea bune pentru a fi adevarate.

Sfaturi de securitate pentru escrocherii prin phishing pe Telegram

Descarcati software-ul Telegram numai din canalul oficial. Verificati intotdeauna sursa descarcarii software-ului dvs. si evitati pachetele de instalare de pe site-uri web terte. Clientii neoficiali pot fi modificati cu intentie pentru a prelua controlul contului, pentru a citi toate jurnalele de chat si pentru a colecta informatiile dispozitivului, ceea ce reprezinta un risc semnificativ pentru securitatea contului. Daca utilizati un software Telegram descarcat din canale neoficiale, stergeti-l imediat si reinstalati-l din sursa oficiala.

Activati 2FA (autentificare cu doi factori) pentru a adauga un strat suplimentar de securitate contului TG. Acest lucru face mai dificil pentru hackeri preluarea controlului contului. Iata pasii pentru a activa 2FA pe Telegram: (Profil TG → Confidentialitate si securitate → Verificare in doi pasi)

Cand utilizati Telegram, este crucial sa evitati sa partajati informatii personale sau sensibile. Acestea includ numele dvs. complet, numele de utilizator, numarul de telefon, adresa de e-mail, parolele, frazele de seed, detaliile contului bancar.

Nu accesati linkuri partajate din surse neverificate. Click-ul pe link sau partajarea informatiilor confidentiale pot duce la pierderea informatiilor personale si a bunurilor personale.

Escrocherii de investitii pe Telegram

Airdrop fals

Escrocheriile Airdrop sunt atacuri de phishing cu scop de a pacali utilizatorii sa revendice un airdrop fals. Acest lucru implica de obicei convingerea utilizatorilor sa efectueze plati, sa isi conecteze portofelele la contracte inteligente malitioase sau sa isi partajeze cheile private pentru a revendica „airdrop-ul” fals. In toate cazurile, airdrop-ul promis nu s-a materializat niciodata, iar utilizatorii au ajuns sa isi piarda informatiile personale si/sau activele personale.

Token fals

Escrocii creeaza conturi/grupuri/site-uri web temporare Telegram, pentru a promova token-uri false si a insela oamenii cu promisiuni de randamente neobisnuit de mari, care adesea vin sub forma de token fals. Astfel de token-uri nu au nicio valoare reala si nicio lichiditate.

Sfaturi de securitate pentru escrocherii de investitii pe Telegram

Nu aveti incredere in promotiile de investitii care promit randamente extrem de mari. Daca o investitie pare prea buna pentru a fi adevarata, probabil ca este o inselatorie.

Verificati evenimentele oficiale pe site-ul oficial Binance si participati doar la activitati oficiale Binance. Fiti atenti la promotiile false.

Efectuati intotdeauna cercetari pentru a verifica un proiect inainte de a lua orice decizie de investitie.

Acordati o atentie deosebita detaliilor, examinati cu atentie sursa si asigurati-va autenticitatea proiectului inainte de a lua o decizie.