Asociatia HELP Autism lanseaza podcast-ul "AHA TALK"
3/36369
calendar_month 22 Mar 2024, 17:10


Asociatia HELP Autism lanseaza AHA TALK, podcast-ul CU si DESPRE persoane neurodiverse, ce exploreaza situatii uzuale, care pentru unii oameni devin exceptionale.

AHA TALK îsi propune sa demitizeze preconceptiile si sa inspire persoanele cu dizabilitati, dar si tipice, fie apartinatori, angajatori, fosti sau actuali colegi de job ai acestora. Sub motto-ul „Pot singursa am un JOB”, primul sezon este dedicat directiei Help HIRE, aparuta din nevoia copiilor care au facut terapie, acum ajunsi maturi.

Jurnalista Laura Popa, gazda podcast-ului, sta de vorba cu protagonistii primului sezon despre provocarile pe care le-au întampinat în gasirea primul job si subliniaza rolul consultantei si mentoratului la locul de munca. Silviu, angajat la Yves Rocher Romania, Diana, intern la Orange Services, si Oana, angajata de 2 ani la HELP Autism, povestesc despre ce au însemnat reusitele profesionale pentru încrederea în sine si dobandirea independentei.I can. Learn. Internship. Work.

Conform statisticilor internationale, 1 copil din 36 are o tulburare din spectrul autist (TSA), incidenta confirmata de HELP Autism prin cercetare locala. În Romania, 1 copil cu autism din 4 nu merge la scoala sau gradinita desi are varsta potrivita. Astfel, ca doar 1% dintre adultii romani cu TSA ajung sa aiba un job, fata de Europa,unde rata e de 10%,devenind una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale. 75% persoanele cu autismlocuiesc cu parintii, fata de 16% din alte dizabilitati. Pentru ca nu au mijloace sa devina autonomi, sunt predispusi la depresie si anxietate, ceea ce le scade calitatea vietii. În lipsa serviciilor sociale si medicale adaptate, mor cu 16 ani mai tineri decat persoanele tipice.

Asa a aparut Help HIRE, un program pilot derulat de HELP Autism pentru a creste integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii, menit sa ofere suport atat candidatilor, cat si angajatorilor, alaturi de care sa creeze un model de bune practici pentru o piata de munca mai incluziva.

Studiile arata ca persoanele cu autism pot fi si cu pana la 140% mai bune la realizarea anumitor sarcini decat persoanele tipice, devenind loiali angajatorului pe termen lung.

Help HIRE îsi propune sa treaca dincolo de joburile asociate stereotipic anumitor dizabilitati, precum maseur pentru persoanele cu deficiente de vedere sau joburi care implica confectionarea unor obiecte de catre persoane cu dizabilitati mentale, si sa deschida oportunitati de cariera altadata inaccesibile. De asemenea, îsi propune sa valorizeze la maximum potentialul persoanelor aflate la polul opus al spectrului TSA, cu Asperger sau ADHD, care au nevoie de mai putine adaptari, precum training pentru echipa.
Ce este dizabilitatea? Este nepotrivirea abilitatilor cu design-ul. E ca atunci cand un elefant, o maimuta si un peste sunt pusi sa se urce în copac. De la aceasta premisa a pornit Help HIRE.„În Romania, legislatia e mai degraba punitiva, companiile cu peste 50 de angajati sunt obligate sa angajeze persoane cu dizabilitati reprezentand 4% din numarul angajatilor, în caz contrar, platesc oricum cotizatia aferenta la bugetul de stat. Multe dintre companii nu reusesc ca atinga acest efectiv, fie pentru ca joburile nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilitati, fie pentru ca angajatii nu se simt confortabil din pricina sarcinilor, programului sau colectivului, ceea ce îi descurajeaza sa mai fie activi pe piata muncii. În cazurile fericite, companiile prefera sa angajeze persoane cu dizabilitati fizice, mai usor de integrat. De pilda, pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii, trebuie adaptate mobilierul si accesul în cladire, însa pentru persoanele cu afectiuni mentale, procesul de integrare e mai complicat si poate dura mai mult. În alte tari, cum ar fi Islanda, cum am aflat într-un program de schimb de experienta între organizatii, lucrurile stau invers: angajatorii sunt sustinuti de stat pentru a integra persoanele cu dizabilitati, subventionand 75% din salariu, procent care se diminueaza de la an la an. Acolo, mediul guvernamental, nonguvernamental si privat conlucreaza pentru ca o persoana cu dizabilitati în plus pe piata muncii e o persoana asistata în minus. Trebuie sa învatam persoanele cu dizabilitati sa pescuiasca, într-un mediu în care companiile sa le ofere cadrul si echipa care sa le înteleaga si aprecieze diferentele, iar asta presupune inimi deschise care sa îmbratiseze minti aparte.” - Raluca Bogdan, Director de Dezvoltare în cadrul Asociatiei HELP Autism

Într-o societate incluziva, procesul de recrutare, selectie, initiere si retentie a angajatilor este adaptat, nu standardizat, asa cum este de cele mai multe ori, discriminatoriu pentru persoanele cu dizabilitati. În cazul persoanelor cu TSA, HELP Autism sustine ca accentul trebuie pus pe testarea competentelor candidatilor de a livra sarcinile pentru care sunt angajati si mai putin pe abilitatile de comunicare interpersonala, abilitatea de „a se vinde” sau abilitatea de gestionare a emotiilor.

Cu acest prilej, HELP Autism împreuna cu reteaua europeana Autism Europe si reteaua nationala RO TSA invita reprezentanti ai institutiilor de stat, jurnalisti, reprezentati ai mediului privat si specialisti sa participe la Ziua Mondiala a Autismului, la Biblioteca Nationala a Romaniei.Pe 2 aprilie, se lanseaza campania „Nu sunt invizibil”, în jurul Angajamentului pentru autism, pe care participantii sunt încurajati sa îl semneze. Acolo au loc dezbateri,biblioteca vie, dar si un recital, în cadrul carora publicul poate sa cunoasca persoane altadata „invizibile”. Seara, cladiri istorice vor fi iluminate pentru a marca ziua.

Despre Asociatia HELP Autism

HELP Autism sustine din 2010 peste 3.200 de copii si adolescenti diagnosticati cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfasurate în cele 9 centre si la domiciliu. De la terapie specifica la programe de integrare scolara, de la sprijin pentru parinti la campanii de constientizare & advocacy, HELP Autism cauta sa ofere constant un spectru de solutii pentru copiii cu autism si familiile lor. Asociatia HELP Autism este astazi cea mai mare organizatie dedicata cauzei din Romania, fondator al retelei informale RO TSA formata din aproximativ 100 de organizatii în autism. Misiunea asociatiei HELP Autism este de a ghida pasii persoanelor cu autism si familiilor lor, de la diagnostic la recuperare si integrare reala educationala, sociala si pe piata muncii, construind o comunitatea deschisa sa înteleaga, sa accepte si sa sprijine mintile diverse.

Seria de podcast-uri face parte din proiectul “Cresterea sanselor de angajare pentru tinerii cu TSA” si este derulat de Asociatia HELP Autism, proiect ce beneficiaza de o finantare în valoare de 161.720 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
 
Continutul acestor materiale nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informatii accesati www.eeagrants.org. Informatii despre Active Citizens Fund Romania sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.