Platformele de socializare precum TikTok au devenit o sursa majora de informatii in ceea ce priveste tendintele in ingrijirea pielii. Cu toate acestea, odata cu valul viral de continut despre trucuri si solutii rapide pentru ingrijirea pielii, a aparut si o serie de informatii contradictorii si controverse. In acest context, Dr. Lavinia Elena Nitu, medic specialist dermatolog in cadrul Dr. Leventer Centre, a analizat trendurile virale de ingrijire a pielii de pe TikTok si spune care dintre acestea sunt bazate pe informatii veridice si care sunt mituri sau informatii incorecte.
Vaselina pentru hidratarea tenului
Dr. Lavinia Elena Nitu: Adevarat. Vaselina este utila pentru refacerea barierei cutanate, mai ales in anumite patologii precum dermatita atopica, eczema sau rani. Aplicata pe ten, aceasta scade pierderile de apa de pe parcursul noptii cand bariera pielii este mai permeabila si creste penetrarea ingredientelor active. Totusi, nu este pentru toata lumea, aceasta poate agrava leziunile de acnee sau rozaceea sau poate produce iritatii daca este folosita ocluziv peste anumite substante active. Sunt multe dermatocosmetice pe piata care contin vaselina in concentratii ajustate pentru fiecare tip de piele asa ca poate nu e nevoie sa o cumparati pe cea pura, pentru ca cel mai probabil este deja prezenta in rutina zilnica.
Servetelele demachiante nu se recomanda
Dr. Lavinia Elena Nitu: Adevarat. Desi le putem utiliza in cazuri de urgenta cand este mai bine sa le folosim decat sa stam cu machiajul pe fata, cum ar fi inainte de a merge la sala sau in calatorii, nu este recomandat sa utilizam zilnic servetele demachiante. Acestea nu indeparteaza complet machiajul si sunt agresive cu pielea, ceea ce poate duce la deshidratare si iritatii. Utilizarea lor poate agrava anumite patologii, in special rozaceea si acneea si, in plus, sunt daunatoare pentru mediu. Cel mai bine este sa folosim un demachiant potrivit tipului de ten si apoi sa spalam cu un gel bland de curatare.
Patch-uri pentru cosuri
Dr. Lavinia Elena Nitu: Adevarat. Nu vor trata acneea, dar va pot salva cand doriti sa scapati mai repede de un cos sau pur si simplu nu va puteti abtine din zgandarirea lui si vreti sa-l acoperiti pentru a-l face inaccesibil. Pot fi simple sau cu ingrediente active si, folosite adecvat, pot fi de real ajutor. Totusi, in cazul in care cosurile sunt multe sau apar frecvent, cel mai bine este sa consultati un specialist care sa prescrie un tratament.
Plasturi contra ridurilor
Dr. Lavinia Elena Nitu: Adevarat. Acestea pot fi utile pentru ca impiedica miscarea musculaturii care este responsabila de formarea ridurilor si, prin urmare, incetineste agravarea acestora, dar nu vor ameliora semnificativ ridurile deja prezente. Pot fi folosite complementar toxinei botulinice si procedurilor estetice, pe timpul somnului sau cand stati acasa, pentru rezultate de durata. Pot fi folosite zilnic pentru ca nu prezinta riscuri, dar pentru a avea un impact semnificativ asupra imbatranirii, contactati medicul dermatolog pentru a discuta si despre celelalte cauze.
Face-icing
Dr. Lavinia Elena Nitu: Partial adevarat. Gheata poate ajuta in anumite conditii pentru ca scade inflamatia locala prin vasoconstrictie, reducand altfel durerea, roseata si edemul de la nivelul nodulilor de acnee si diminueaza mancarimile din anumite patologii. De asemenea, poate ameliora melasma prin reducerea vascularizatiei de la nivelul pielii. Desi poate fi folosita pentru calmarea anumitor simptome, aceasta tehnica nu trateaza cauza si chiar exista riscul de a perturba bariera pielii prin diferenta mare de temperatura, daca este folosita excesiv. Cel mai corect este sa va adresati unui specialist pentru un tratament adecvat al problemei, iar apoi puteti apela la nevoie, in siguranta, la acest remediu.
Guasha pentru conturul tenului
Dr. Lavinia Elena Nitu: Adevarat. Provine din medicina chinezeasca, iar efectul anti-aging este explicat prin faptul ca masajul produce relaxare musculara, incetinind formarea ridurilor, dar si mentala, stresul fiind unul dintre principalii factori care accelereaza imbatranirea. Se pare ca masajul in sine creste fluxul sangvin si al factorilor de crestere, poate stimula productia de colagen si creste penetrarea compusilor activi anti-aging din produsele cosmetice. Poate duce la ameliorarea aspectului ridurilor si la cresterea luminozitatii pielii, dar nu va face minuni decat in combinatie cu alte proceduri. Persoanele care se invinetesc usor, care sufera de rozacee sau au probleme active de piele, ar trebui sa evite aceasta tehnica.
Diy skin masks
Dr. Lavinia Elena Nitu: Fals. Nu este o idee buna pentru ca nu putem controla concentratia substantelor active benefice si nu stim in ce conditii a crescut planta respectiva sau daca aceasta contine substante iritante. Da, poate fi placut de realizat pentru unele persoane, dar in niciun caz nu este pentru toata lumea. Nu stim cine poate face o reactie severa de la o masca facuta acasa. In plus, aceste masti au un efect limitat asupra imbunatatirii calitatii pielii, sunt costisitoare si consumatoare de timp. Pentru efecte vizibile, folositi produse cosmetice testate sau medicale cu ingrediente active care se absorb cu usurinta, pe care le puteti aplica zilnic, in siguranta.
Pore vacuumer
Dr. Lavinia Elena Nitu: Fals. Aceasta tehnica produce mici fisuri la nivelul pielii care vor afecta bariera cutanata si pot provoca iritatii, mai ales daca este folosita in combinatie cu anumiti compusi activi din creme. De asemenea, prezinta un mare risc de accidente care pot duce la invinetire sau ranire sau se pot sparge vase de sange. Mai mult, aceasta tehnica poate agrava anumite patologii si, in plus, efectul nu este de durata. Daca doriti sa va curatati porii, adresati-va unui specialist cu experienta pentru realizarea unei proceduri sau pentru prescriptia unor produse cu ingrediente active care sa curete porii constant, fara riscuri.
Lingura pe ochi contra-inflamatiei
Dr. Lavinia Elena Nitu: Partial adevarat. Aplicarea unei linguri reci sau a altor lucruri (patch-uri cu cofeina sau castraveti) poate avea efect benefic asupra pungilor de sub ochi prin faptul ca face o vasoconstrictie care diminueaza inflamatia si amelioreaza aspectul, daca avem grija sa nu producem o degeratura. Totusi, inainte de a recurge la aceasta solutie, trebuie sa verificam daca exista o cauza, sa evaluam somnul, alimentatia si nivelul de hidratare sau sa cautam o alergie. Fara sa indepartam cauza, acest remediu doar va ameliora pe moment aspectul, dar efectul nu va fi de durata, iar problema se va agrava cu timpul.