O cunoscuta companie de securitate cibernetica raporteaza o crestere a atacurilor cibernetice in industria de gaming in 2023
3/35461
calendar_month 06 Nov 2023, 14:05


Comunitatea globala a gamerilor, care reprezinta in prezent aproape jumatate din populatia lumii, a fost tot mai des atacata de infractorii cibernetici, potrivit unei investigatii cuprinzatoare a Kaspersky. In perioada iulie 2022 – iulie 2023, compania de securitate cibernetica a descoperit popularitatea in crestere a comunitatii gamerilor in randul infractorilor cibernetici. Acestia au exploatat comunitatea vasta a pasionatilor de jocuri video pentru a accesa datele personale, lansand o serie de atacuri, inclusiv vulnerabilitati web, atacuri Distributed Denial of Service (DDoS), extragerea de criptomonede si campanii complexe de troieni sau phishing.

In perioada analizata, de la 1 iulie 2022 pana la 1 iulie 2023, solutiile Kaspersky au detectat 4.076.530 de incercari substantiale de a descarca 30.684 de fisiere unice mascate ca jocuri populare, mods, cheats si alte software-uri legate de jocuri. Aceste incidente au afectat 192.456 de utilizatori din intreaga lume. Fisierele – clasificate in primul rand ca software nedorit si adesea etichetate ca not-a-virus:Downloader (89.70%) – nu sunt periculoase per se, dar sunt capabile sa descarce diverse alte programe, chiar si cele rau intentionate, pe dispozitivul utilizatorului. Adware-ul (5,25%) si troienii (2,39%) au fost, de asemenea, amenintari demne de remarcat la adresa gamerilor.

Minecraft a aparut ca tinta favorita in randul infractorilor cibernetici, responsabil pentru declansarea a 70,29% dintre toate alertele. Amenintarile care folosesc Minecraft ca momeala au afectat 130.619 de jucatori din intreaga lume in perioada de raportare. Roblox a fost al doilea joc cel mai vizat, contribuind la 20,37% din toate alertele care afecteaza 30.367 de utilizatori. Counter-Strike: Global Offensive (4,78%), PUBG (2,85%), Hogwarts Legacy (0,60%), DOTA 2 (0,45%) si League of Legends (0,31%) au fost, de asemenea, printre jocurile importante supuse amenintarilor cibernetice.

Comunitatea de jocuri mobile, care, conform raportului Newzoo 2023, este formata din peste trei miliarde de gameri, sau aproape 40% din populatia lumii, se caracterizeaza prin cresterea semnificativa si accesibilitate si a devenit o tinta atragatoare pentru infractorii cibernetici. Intre 1 iulie 2022 si 1 iulie 2023, Kaspersky a documentat 436.786 de incercari de a infecta dispozitive mobile, afectand 84.539 de utilizatori.

Diverse titluri de jocuri au fost folosite ca momeala pentru a viza gamerii de pe dispozitivele mobile. Pasionatii de Minecraft au fost din nou tinta principala, deoarece 90,37% dintre atacuri s-au concentrat asupra celor 80.128 de jucatori care au cazut victime. Utilizatorii indonezieni, in special, s-au confruntat cu exploatarea prin Minecraft, care a dus la un atac Trojan.AndroidOS.Pootel.a, inregistrand discret abonatii mobili. Republica Islamica Iran a fost martora la cea mai mare prevalenta a acestor atacuri, cu 140.482 de alerte care au afectat 54.467 de jucatori Minecraft.

PUBG: Battlegrounds Battle Royale, a fost al doilea cel mai exploatat joc mobil printre infractorii cibernetici, cu 5,09% din toate alertele, majoritatea incidentelor provenind de la utilizatorii Federatiei Ruse. Roblox (3,33%) s-a clasat pe locul al treilea in ceea ce priveste detectiile, dar pe locul al doilea in numarul de utilizatori afectati.

O descoperire demna de remarcat implica aparitia lui SpyNote, un troian spion distribuit intre utilizatorii Roblox pe platforma mobila Android sub masca unui mod. Acest troian prezinta diverse capacitati de spionaj, inclusiv inregistrarea folosirii tastaturii, inregistrarea ecranului, streaming video de la camerele telefonului si capacitatea de a uzurpa identitatea aplicatiilor Google si Facebook pentru a insela utilizatorii sa-si divulge parolele.



Phishing-ul si paginile de distributie contrafacute continua sa reprezinte o amenintare semnificativa pentru jucatori. Software-ul rau intentionat si nedorit se prezinta adesea sub forma unor jocuri populare, difuzate prin site-uri web ale unor terte parti care ofera versiuni piratate. Aceste pagini inselatoare afiseaza de obicei un numar de descarcari mai mare, avand scopul de a induce in eroare utilizatorii, generand sentimentul fals de securitate. Cu toate acestea, facand click pe butonul de descarcare rezulta, de obicei, o arhiva care poate contine elemente daunatoare sau irelevante, departe de continutul promis.

Pentru a fi in siguranta in timpul jocurilor, Kaspersky recomanda:

    • Descarcati jocurile din magazine oficiale precum Steam, Apple App Store, Google Play sau Amazon Appstore. Jocurile de pe aceste piete nu sunt 100% sigure, dar cel putin sunt verificate de reprezentantii magazinului si exista un fel de proces de screening: nu orice aplicatie poate fi pusa la dispozitie in aceste magazine.

    • Daca doriti sa cumparati un joc care nu este disponibil prin magazinele principale, cumparati-l doar de pe site-ul oficial. Verificati de doua ori adresa URL a site-ului web si asigurati-va ca este autentica.

    • Atentie la campaniile de phishing si la jucatorii necunoscuti. Nu deschideti link-uri primite prin e-mail sau intr-un chat de joc decat daca aveti incredere in expeditor. Nu deschideti fisierele pe care le primiti de la straini.

    • Nu descarcati software piratat sau orice alt continut ilegal, chiar daca sunteti redirectionat catre acesta de pe un site web legitim.

    • O solutie de securitate puternica si fiabila va va fi de mare ajutor, mai ales daca nu va va incetini computerul in timp ce va jucati, dar, in acelasi timp, va va proteja de toate posibilele amenintari cibernetice. De exemplu, Kaspersky Total Security functioneaza fara probleme cu Steam si alte servicii de jocuri.

    • Utilizati o solutie de securitate complexa pentru a va proteja de software-ul rau intentionat si de activitatea acestuia pe dispozitive mobile, precum Kaspersky Internet Security pentru Android.

sursa foto: pixabay.com



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?