Asociatia Arden, organizatie non-profit care sustine comunitatile creative si industria dezvoltatoare de jocuri video prin programe educationale si culturale cu impact social pozitiv, anunta lansarea celor doua jocuri video, rezultate ale Play for Democracy, proiect care doreste sa îndemne tinerii din Romania sa îsi exercite dreptul la vot în acest an, cu ocazia alegerilor parlamentare si europarlamentare, locale si prezidentiale.
Lansat în 2023, Play for Democracy si-a propus sa atraga 16 tineri pasionati de jocuri video cu varste între 18 si 25 de ani care, timp de aproape 7 luni, au dezvoltat doua jocuri video pentru telefoanele mobile, cu scopul de a încuraja tanara generatie sa devina activa, atat prin vot, cat si prin alte instrumente de implicare civica.
Cei 16 tineri selectati în urma înscrierilor au avut ocazia sa participe la o tabara de sapte zile, în luna septembrie, unde au explorat concepte democratice, pe baza carora au dezvoltat cele doua jocuri video. Cu ajutorul unor profesionisti din industria de game development din Romania, tinerii au descoperit competentele necesare pentru a dezvolta jocuri video pentru telefoanele mobile. Tinerii, majoritatea fiind la prima lor experienta în dezvoltarea de jocuri, studiaza la institutii precum Colegiul National "A.T. Laurian" din Botosani, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, Universitatea din Craiova sau Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov.
“Suntem încantati de evolutia frumoasa a acestui proiect. Iar tinerii participanti ne-au suprins cu perseverenta si creativitatea lor, în ciuda provocarilor pe care le-au întampinat în aceasta perioada de dezvoltare a jocurilor. stiind cata munca a fost depusa din partea tuturor celor implicati, avem încredere ca aceste jocuri si experienta celor din Play for Democracy vor inspira cat mai multi tineri din Romania sa devina cetateni activi. În acest sens, în iunie si iulie urmeaza perioada de diseminare a jocurilor si intentionam sa ajungem la tinerii din mai multe orase din Romania: Botosani, Suceava, Iasi, Bistrita-Nasaud, Brasov, Fagaras, Slobozia si Bucuresti.”, a precizat Andra Beldean, cofondator Asociatia Arden.
Echipa Cyber Rebels a dezvoltat jocul Demostate. Din componenta echipei fac parte Andrei Boaje, Cosmin Ezariu, Catalina Constantinescu, Andrei Toma, Razvan Renghea, Denisa Lutic, Sorin Preda, si Bogdan Creciunescu. Demostate este un captivant joc de strategie, inspirat din titluri precum Rebel Inc., Save the Earth Inc. si Triviador. Jucatorii sunt provocati sa implementeze diverse proiecte si sa ia decizii bazate pe trei valori democratice fundamentale: Libertate, Egalitate si Justitie, fiind necesar sa raspunda corect si la întrebari de tip quiz. Scopul este ca acestia sa restaureze democratia într-un stat fictiv si sa castige alegerile împotriva lui Felix, antagonistul jocului.
Trailer joc Demostate - https://youtu.be/1PetSPVOLJA
“Chiar daca au fost cantitati destul de mari de informatie, n-am simtit în niciun moment oboseala pentru ca “vibe-ul” pe care îl oferea lumea din proiect si implicarea mentorilor pe partea de game development ma faceau sa am dorinta tot mai mare de a ma implica. Pe partea de educatie civica, avand deja anumite informatii de baza, am simtit ca ce a venit în plus mi-a sporit dorinta de a descoperi modalitati pentru a participa activ în societatea noastra.”, a declarat Razvan Renghea, membru al echipei care a dezvoltat jocul Demostate.
“Nu ma astept sa schimbam lumea, dar vreau sa puna macar o caramida dintr-un zid al schimbarii, al noutatii. Cu toate greutatile ce au intervenit pe parcurs, mi-am dat silinta ca împreuna cu oamenii din proiect sa-l ducem la capat.”, a declarat Cosmin Ezariu, game designer al echipei care a dezvoltat jocul Demostate.
Echipa din spatele jocului Vote It se numeste Ballad Box si este alcatuita din Andrei Trifu, Bogdan Gherasim, Ami Rusu, Cosmin Alexandru, Mihnea Dorobat si Teodor Lutoiu.
Vote It este un RPG captivant pentru dispozitive mobile, cu grafica 3D low-poly, care plaseaza jucatorii într-o lume populata de animale adorabile, inspirat de atmosfera si design-ul grafic al jocului Animal Crossing. Scopul jocului este sa creeze un univers interactiv care sa permita jucatorilor sa exploreze democratia într-un mod relaxant si accesibil. De la simplu cetatean, ei vor urca în ierarhia politica pana la pozitia de presedinte, avand ocazia sa descopere si sa înteleaga fiecare etapa a parcursului politic. Fiecare actiune întreprinsa va influenta experienta de joc, oferind sansa de a sustine sau de a evita coruptia. Consecintele actiunilor fiecarui jucator sunt ilustrate prin barele de coruptie, starea democratiei si nivelul de încredere. În functie de deciziile luate, jucatorii vor experimenta unul dintre cele trei posibile sfarsituri, care va reflecta personalitatea lor din joc.
Trailer joc Vote It – https://www.youtube.com/watch?v=GL8jRHcbvsE
“Ma astept ca jocul sa-si atinga scopul atat ca joc, cat si ca unealta educationala, facand utilizatorii sa aprecieze mecanismele, dar si sa-i determine sa se implice civic si sa voteze.”, a declarat Andrei Trifu, programatorul jocului Vote It.
“Pe parcursul proiectului, am învatat importanta colaborarii si a comunicarii eficiente, dar si faptul ca uneori trebuie sa schimb propria perspectiva pentru a putea continua. Sper din tot sufletul sa ajunga la cat mai multi tineri acest joc si sa aduca o schimbare în bine a modului în care este vazuta participarea activa.”, a precizat Ami Rusu, Character Artist a jocului Vote It.
Cel doua jocuri sunt disponibile gratuit pe Google Play si AppStore.
Demostate poate fi descarcat de aici si aici.
Vote It poate fi descarcat de aici si aici.
Proiectul Play for Democracy este un proiect dezvoltat si implementat de Asociatia Arden, se desfasoara în perioada iulie 2023 si august 2024, fiind finantat de Uniunea Europeana prin Programul ERASMUS+ si realizat cu sprijinul Funky Citizens, Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania, Amber, AMC si Bucharest Gaming Week.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Punctele de vedere si opiniile exprimate apartin, însa, exclusiv autorului (autorilor) si nu reflecta neaparat punctele de vedere si opiniile Uniunii Europene sau ale Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Nici Uniunea Europeana si nici Autoritatea finanţatoare nu pot fi tinute raspunzatoare pentru acestea.”