Sute de profesori se specializeaza pentru a integra jocurile video in procesul de predare
Programul Games in Schools, in cadrul caruia sute de elevi din toata tara invata istorie, geografie si multe alte materii cu ajutorul jocurilor video, intra intr-o noua etapa din aceasta toamna. Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania a demarat programul Games in Schools in 2022 cu scopul de a oferi instrumente alternative profesorilor care doresc sa faca materiile pe care le predau mai atractive pentru elevii din ciclul gimnazial. Programul Games in School este un proiect RGDA, sustinut de UniCredit Bank.
Games in Schools a inceput in urma cu doi ani ca un program pilot dedicat profesorilor care utilizeaza jocurile video ca resurse educationale.
In prima etapa a proiectului, inceputa in toamna anului 2022, RGDA a vizat cu preponderenta elevii din zona rurala din 20 de scoli. Elevii din judete precum Constanta, Bihor, Dolj, Suceava, Iasi, Ilfov, Galati, Maramures si Brasov au beneficiat de acest program. Manualul european “Games in Schools”, realizat de European School Network si ISFE (Interactive Software Federation of Europe), a fost tradus in limba romana de RGDA si pus la dispozitia profesorilor.
In etapa a doua, care se lanseaza in aceasta toamna, alte cateva sute de profesori din intreaga tara vor fi initiati in acest proiect de catre RGDA si Ministerul Educatiei, prin Casa Corpului Didactic Bucuresti. Profesorii ce vor trece prin acest program intens de formare vor putea ei insisi sa devina promotori ai acestei metode in scolile proprii. Scopul este de a creste numarul copiilor care au acces la aceste resurse educationale inovatoare, obiectivul fiind ca in cativa ani numarul acestora sa ajunga la cateva zeci de mii.
RGDA, impreuna cu Casa Corpului Didactic, va lansa un curs avizat dedicat profesorilor din toata tara, oferit prin platforma de eLearning a Casei. Cursul contine doua module: un curs care le ofera toate instrumentele pentru a folosi jocurile video in timpul orelor de curs si un curs introductiv in dezvoltarea de jocuri video pentru elevii de liceu.
“Jocurile video sunt o pasiune pentru foarte multi copii, iar daca sunt utilizate corespunzator, pot fi si un mediu prin care copiii inteleg, exploreaza sau sedimenteaza o anumita materie, ajuta la dezvoltarea aptitudinilor cognitive, spatiale si motorii si la intelegerea relatiilor cauza-efect si solutionarea problemelor complexe. Ma bucur ca Games in Schools va ajunge la mai multi profesori, deschisi sa integreze jocurile video in procesul predarii materiilor, dar si la cat mai multi copii din Romania.”, a declarat Andreea Medvedovici Per, director executiv la RGDA.
Daca in proiectul pilot focusul a avut in vedere trei materii gimnaziale, istorie, engleza si matematica, din acest an orice profesor poate folosi jocurile video in cadrul materiilor pe care le preda. Profesorii de clasele V-VIII predau materiile folosindu-se de jocuri video specifice pentru a capta atentia elevilor. La orele de istorie, profesorii utilizeaza inca de la inceput jocuri precum “Valiant Hearts: The Great War”, “Assassin’s Creed Unity” si “Odyssey” pentru a ilustra perioade istorice importante, “Animal Crossing” la orele de biologie si geografie, “Just Dance” pentru informatica si educatie fizica, “Portal” pentru geometrie si fizica. Lista jocurilor video contine zeci de titluri care se pot mula pe specificul majoritatiii materiilor pe care copiii din ciclul gimnazial le invata.
“Educatia este o valoare fundamentala pentru UniCredit Bank, iar sustinerea proiectului Games in School reflecta angajamentul nostru de a apropia copiii de educatie prin intermediul noilor tehnologii, tinand cont de noua realitate ce ne inconjoara. Credem ca aceasta metoda inovatoare de a invata cu ajutorul jocurilor video atat de iubite de copii poate stimula interesul elevilor si poate transforma invatarea intr-o experienta placuta si eficienta,” a declarat Anca Ungureanu, Head of Identity & Communication la UniCredit Bank.
Conform studiului RGDA din 2022, in Romania aproximativ 8 milioane de romani cu varste cuprinse intre 15-64 de ani se joaca jocuri video.
Dintre acestia, femeile se joaca in numar egal cu barbatii. Dintre jucatorii pasionati (care se joaca, de regula, de cel putin cateva ori pe saptamana), varsta medie este de 27 de ani la barbati si 32 de ani la femei.