Esports Summit 2024: Peste 5,5 milioane de dolari castigate de jucatorii din Romania
3/36808
calendar_month 29 Mai 2024, 13:40

In saptamana 3-9 iunie au loc cele mai multe evenimente de gaming la noi in tara
 
La prima vedere, suma de peste 5,5 milioane de dolari castigate de jucatorii de esports din Romania de-a lungul anilor este una importanta. Dar comparativ cu state precum China (295 milioane de dolari), Statele Unite ale Americii (269 milioane de dolari) sau Ucraina (35 milioane dolari), suma nu mai reprezinta o performanta. Despre cum Romania poate creste nu doar in sumele castigate in competitii de esports, dar si in ceea ce priveste intreg ecosistemul, discutam la Esport Summit 2024, pe 6 iunie, la Pullman World Trade Center Bucharest, de la ora 10:00.Evenimentul va aduce la un loc peste 20 de speakeri, de la organizatori de evenimente de esports, autoritati guvernamentale, reprezentanti ai mediului academic, manageri de cluburi, pana la reprezentanti ai brandurilor endemice si non-endemice care investesc in domeniu.

“Saptamana viitoare este cea mai plina in evenimente de gaming, in Romania. Intreg ecosistemul din jurul jocurilor video este punctat in aceste zile, de la evenimente de casual gaming sau competitii de esports si pana la evenimentul anual al industriei dezvoltatoare de jocuri din tara noastra si Esports Summit unde ne propunem, an de an, sa dam ora exacta in esports-ul romanesc. Iar in acest caz ar trebui sa fim pe acelasi fus cu Marea Britanie, Germania, Franta sau Statele Unite. In momentul de fata, insa, suntem chiar si in urma Rusiei. Ca sa nu mai vorbim de distanta fata de China sau Arabia Saudita. Aceasta, in principal din cauza mediului politic in mare parte dezinteresat sau lipsit de viziune. Norocul Romaniei este dat in esports, ca si in alte domenii, de talentul natural individual. Fara pic de recunoastere din partea statului, sunt romani care performeaza in marile competitii din lume, ridica trofee, poarta tricolorul pe podiumuri.”, a precizat Tudor Daescu, presedintele Esports Summit.

Saptamana 3 – 9 iunie 2024 aduce pentru gamerii din Romania cele mai multe evenimente dedicate lor din acest an, fie ca vorbim despre competitii sau conferinte dedicate sporturilor electronice sau creatorilor de jocuri video: pe langa Esports Summit, au loc Dev.Play, conferinta dezvoltatorilor de jocuri video din Romania si Europa de Est, Gaming Maraton, cel mai mare festival online in care gamerii se intalnesc cu streamerii lor preferati si Esports Kings, cel mai mare circuit de esports organizat in Romania.

La Esports Summit, temele celor 4 panel-uri vor fi:

Panel 1: Situatia esport-ului din Romania in 2024. Ne-a propulsat Campionatul Mondial gazduit de Romania in lumea buna a esports-ului?

Industria dezvoltatoare de jocuri plaseaza tara noastra in primele 5 din Europa. Putem spune ca Romania este Hollywood-ul est european al productiei de video games. Insa in ceea ce priveste ecosistemul din jurul esports nu suntem intr-o pozitie favorabila. Ce ar trebui sa faca Romania ca si jucatorii sai sa straluceasca pe scena internationala?

Panel 2: Esports-ul are nevoie de branduri. Dar de ce au brandurile nevoie de esports?

Este clar ca o competitie nu poate avea continuitate daca nu are parteneri din zona comerciala. Ca echipele au nevoie de sponsori pentru a avea conditii pentru pregatire. Sau bani pentru a participa la turnee. Insa o simpla afisare a logo-ului pe tricou nu ajuta brandurile. Sau da? De ce si pentru ce investesc brandurile bani in esports si gaming?Panel 3: Primul joc video romanesc este din anii 70. Poate Romania scrie istorie in gaming?

Copiii invata istorie, arte, matematica cu ajutorul jocurilor. Chiar si in scoli si licee. Primele universitati au programe de licenta si master in gaming. Iar Bucurestiul un viitor muzeu al jocurilor video. Toate acestea sunt insa initiative punctuale. Ce poate face Statul pentru a fi parte al acestor schimbari si nu doar un simplu martor pasiv?

Panel 4: “Un roman a castigat Major-ul!”. Drumul de la un titlu de senzatie la o nomalitate de zi cu zi.

Romania performeaza in esports-ul mondial. Datorita unor individualitati. Organizatorii si producatorii romani de evenimente de gaming ar putea oricand performa in tarile cu traditie in competitii de esports. De ce suntem atat de nemultumiti, in acest caz, de starea esports-ului romanesc?

In panelurile conferintei vor participa George Dumitrache (Microsoft Romania), Octav “ang” Cretu (Nexus Gaming), Mihai Cotos (Digital Crusade), Katerina Todorovski (BCR), Mara Mares (deputata in Parlamentul Romaniei), Roxana Baias (NEPI Rockcastle), Diana Buzoianu (deputata in Parlamentul Romaniei), Andreea Medvedovici-Per (Director executiv al Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania), Victor Stroe (Associate Director si Head of Strategy la Leo Burnett), Mihai Neda (fondator Infinite Gaming), Simona Panait (Marketing & Online Director Samsung Romania si Bulgaria), Madalina Popa (Microsoft Romania), Alin Moldoveanu (Prodecan la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti), Liviu Marica (Director de marketing Asus Romania), Tudor Daescu (Esports Summit), Adrian Stefanoiu (cofondator Video Games Museum), Jaxi (creator de continut), Catalin Butnariu (Presedinte al Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania), Vlad Nagit (101HP.ro), Alexandru Ion (Nexus Gaming) si Marius Radu (GG Industry).Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?