Cele mai bune jocuri video create in Romania in ultimul an sunt premiate la Romanian Game Awards
3/37049
calendar_month 09 Iul 2024, 11:00


Studiourile si creatorii de jocuri isi pot inscrie proiectele in competitie
pana pe 15 septembrie
 
An de an, zeci de jocuri dezvoltate in Romania sunt lansate pe platformele din intreaga lume iar zeci si sute de mii de oameni le joaca. Aflata la a doua editie, Romanian Game Awards va premia cele mai bune jocuri video dezvoltate pe plan local pe 13 noiembrie, la Teatrul Odeon, in Bucuresti.
Dezvoltatorii de jocuri video din Romania, tinerii care au dezvoltat jocuri in cadrul unor proiecte, concursuri sau indepedent si agentiile care au desfasurat campanii de marketing pentru jocuri video la nivel local in perioada 1 septembrie 2023 – 15 septembrie 2024 se pot inscrie in cadrul competitiei, pe site-ul Romanian Game Awards.

Industria din Romania cuprinde peste 200 de studiouri dezvoltatoare, majoritatea fiind concentrate in Bucuresti si Cluj, dar si in orase precum Timisoara, Brasov sau Iasi. Anul 2024 este de asteptat sa fie un an notabil pentru lansari noi de jocuri pe plan local, cu peste 25 de titluri deja anuntate, si jocuri precum Zoria: Age of Shattering, ASKA, sau What Have You Done, Father?, acestea fiind deja lansate complet sau partial.

Categoriile au fost revizuite si actualizate de catre Advisory Board creat special pentru eveniment, astfel ca in 2024 vor fi inmanate urmatoarele premii:

Studioul independent al anului
Compania dezvoltatoare de jocuri video a anului
Cel mai bun proiect de co-dezvoltare
Cel mai bun proiect de servicii de suport
Cea mai buna campanie de marketing pentru un joc lansat in Romania
Cel mai bun joc studentesc sau dezvoltat in cadrul unui game jam
Cel mai bun element cu impact social intr-un joc
Cel mai bun joc nelansat
Jocul romanesc al anului

De asemenea, in afara de categoriile de mai sus, ce fac subiectul evaluarii juriului, RGDA va inmana si o serie de premii pentru companiile sau persoanele cu cele mai notabile contributii pentru industria dezvoltatoare de jocuri din Romania.
 
“Prima editie a Romanian Game Awards din 2023 a fost un succes si un eveniment din care am invatat multe. Ne-am bucurat sa vedem ca evenimentul a fost bine primit de industrie si mai multi membri ai comunitatii si-au manifestat sustinerea si dorinta de a se implica. Astfel, pentru anul acesta avem un Advisory Board cu ajutorul caruia am actualizat lista de categorii si am constituit un juriu international cu experienta. Cred foarte mult in potentialul RGA de a deveni un eveniment de referinta pentru industria locala, care sa sarbatoreasca realizarile acesteia si sa atraga atentia publicului larg din Romania asupra dezvoltatorilor romani de jocuri.”, a declarat Catalin Butnariu, RGDA Board Member si fondator al Romanian Game Awards.

Dupa perioada inscrierilor, care se finalizeaza pe 15 septembrie, juriul va avea la dispozitie pana pe 27 octombrie sa aleaga castigatorii. La fel ca anul trecut, gala Romanian Game Awards va avea loc la Teatrul Odeon, in Bucuresti.

Membrii juriului provin dintr-o varietate de companii si medii. Juriul este in mare parte international si include nume cu experienta in evaluarea jocurilor, precum Bobby Wertheim, partener la Nocturne Games, Cristian Caileanu, Business Development la Raw Fury sau Philomena Schwab, fondator al Stray Fawn Publishing.Regulamentul competitiei si criteriile pe care dezvoltatorii, agentiile sau initiativele care isi inscriu jocurile sau proiectele trebuie sa le aiba in vedere pot fi accesate aici. Nu in ultimul rand, gala va cuprinde si momente de divertisment tematice si anunturi in premiera pentru gaming-ul local.

Jocul romanesc castigator al primei editii Romanian Game Awards a fost Bear and Breakfast. After-movie-ul editiei din 2023 poate fi vazut aici.