Bucurestiul va avea un muzeu dedicat jocurilor video
3/36412
calendar_month 02 Apr 2024, 13:20


Muzeul se va deschide la finalul lui 2024 si il va avea curator pe Andreas Lange, fondatorul celebrului ComputerSpieleMuseum din Berlin

Asociatia Arhivelor si Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV) anunta lansarea unei initiative ambitioase: crearea unui muzeu dedicat jocurilor video in Bucuresti: Video Games Museum. Aceasta initiativa, realizata cu suportul Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania (RGDA) si sustinuta din donatii private, isi propune sa pastreze si sa evidentieze patrimoniul jocurilor video romanesti si universale ca fenomen cultural ce a influentat generatii intregi de la inceputurile sale.

Deschiderea oficiala a Muzeului Jocurilor Video este planificata pentru ultimul trimestru al anului 2024. Locatia muzeului va fi comunicata in curand.

Pentru aceasta initiativa, AAPCJV l-a cooptat in echipa proiectului pe Andreas Lange, curatorul ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa, care se va ocupa de aripa universala a muzeului.

Prin colaborarea cu RGDA si cu sprijinul liderilor industriei de gaming din Romania, muzeul va sublinia contributiile semnificative ale dezvoltatorilor romani la industria globala a jocurilor video, prin aripa dedicata jocurilor create in Romania.

Video Games Museum va oferi vizitatorilor o calatorie captivanta prin istoria jocurilor video, prezentand evolutia acestora de la simpli pixeli la universuri complexe care fascineaza imaginatia. Expozitiile vor include o gama larga de artefacte, inclusiv console de jocuri, software original, arta conceptuala si interviuri cu dezvoltatori, creand o experienta imersiva si educativa pentru toate varstele.

Printre jocurile prezente in cadrul muzeului, vizitatorii vor putea interactiona cu primul joc dezvoltat in Romania, Astro 64, in anul 1978, de catre Viorel Darie pentru masina de calcul Felix C-256.

“La nivel global, industria de gaming este in continua expansiune. De fapt, aceasta se va apropia de 200 de miliarde de dolari in 2024, depasind cumulat industria de muzica si de film.

Romania merita sa apara pe harta internationala a tarilor care au deja un muzeu dedicat gaming-ului. Nu numai prin heritage-ul lasat de pasionatii si dezvoltatorii romani de jocuri si hardware, dar mai ales pentru ca exista un interes crescut din partea brandurilor si a companiilor sa se implice activ in lumea gamingului, pentru a accesa audiente noi”, a precizat Vlad Popovici, expert in industria de gaming, veteran al industriei de publicitate si co-fondator AAPCJV.

“Jocurile interactive sunt cele care ne deosebesc de primate. De la incepurile homo sapiens, oamenii s-au jucat analog. In ultimii 50 de ani, am inceput sa ne jucam digital, iar realitatile noastre se succed de la virtual la real. Avem pe telefon si noul Flappy Bird, si eterna Princess Peach. E absolut normal sa fii nostalgic, si e in regula sa crezi ca esti un personaj din jocuri video. Imaginati-va o calatorie de la Pong la Mario, un Xbox, langa un Tetris, care e vis-a-vis de un Solitaire, unde doua miscari la stanga duc la Quake, si unde deasupra este Prince of Persia vazut prin noul Apple Vision. Istoria interactiva a umanitatii in RGB, cu sute de console si mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, a declarat Miloš Jovanović, director de creatie, Co-fondator AAPCJV si gamer din anii 70.

"Suntem incantati sa lansam acest proiect emblematic care marcheaza recunoasterea jocurilor video ca elemente fundamentale ale culturii contemporane. Muzeul Jocurilor Video va fi un spatiu unde pasionatii de toate varstele pot explora, invata si gasi inspiratie in istoria si arta jocurilor video. Aceasta initiativa subliniaza angajamentul nostru de a recunoaste si de a sarbatori jocurile video nu doar ca forma de divertisment, ci ca parte importanta a patrimoniului cultural, care influenteaza generatii intregi", a declarat Adrian Stefanoiu, veteran in industria de entertainment si publicitate, co-fondator AAPCJV.foto: AAPCJV - Vlad Popovici, Milos Jovanovic, Adrian Stefanoiu