6 dintre cele mai reprezentative tendinte ale industriei globale de Gaming in 2023
3/34871
calendar_month 12 Mai 2023, 14:50   visibility 2022

Industria de Gaming a cunoscut o evolutie rapida si constanta in ultimii ani, lucru care se datoreaza in special neincetatului progres al tehnologiei si a interesului in crestere al publicului. In acest articol, vom explora cateva dintre cele care modeleaza in acest moment peisajul Gaming-ului si vom aprofunda in modul in care acestea vor afecta dezvoltarea jocurilor in urmatorii ani.

Monetizarea bazata pe abonamente

Un model de afaceri care castiga rapid teren in industria de Gaming in acest an este monetizarea bazata pe abonamente. Acest model le permite jucatorilor sa achite o taxa lunara pentru a obtine acces la o colectie de jocuri, fara sa mai fie nevoie ca acestia sa plateasca pentru fiecare joc in parte. Sistemul este benefic atat pentru jucatori, cat si pentru dezvoltatori, deoarece genereaza venituri constante si ajuta la mentinerea interesului pentru jocuri pe termen lung.

Sporturi electronice (eSports)

ESports a devenit o industrie de miliarde de dolari, care se bucura de o audienta globala si de o gama ultra bogata de jocuri si competitii. Turneele de sporturi electronice ofera premii consistente, iar echipamentele necesare pentru a participa la astfel de competitii devin din ce in ce mai accesibile, astfel incat motivatia jucatorilor se augmenteaza de la an la an.
Jucatorii profesionisti si echipele de eSports isi construiesc branduri proprii, iar numeroase universitati din strainatate ofera in prezent programe si burse pentru sporturile electronice. In plus, in Romania se asteapta recunoasterea profesiilor din sfera eSports si inserarea acestora in nomenclatorul calificarilor oficiale ale Ministerului Muncii.

Werables

Aceasta tehnologie a deschis noi oportunitati in lumea jocurilor, oferindu-le pasionatilor experiente personalizate si interactive. Dispozitivele „smart”, precum ceasurile inteligente, ochelarii de realitate augmentată și chiar hainele inteligente pot fi folosite în conectivitate cu anumite jocuri, pentru a oferi o interacțiune diferită față. Aceste device-uri le permit jucătorilor să primească feedback în timp real, să-și monitorizeze activitatea fizică și să comunice cu alți jucători într-un mod complet inovator.Cloud Gaming

Cloud Gaming-ul, sau Gaming-ul in nori, permite jucatorilor sa se bucure de jocurile preferate fara a fi nevoie sa descarce si sa instaleze software-ul pe dispozitivele lor. In schimb, jocurile sunt gazduite in data centre si sunt transmise prin streaming catre dispozitivele jucatorilor.

Aceasta tendinta creste accesibilitatea si elimina barierele de hardware, permitand oricui sa se bucure de cele mai noi jocuri, indiferent de puterea dispozitivului pe care il folosesc. Cloud Gaming-ul faciliteaza, de asemenea, dezvoltarea si distribuirea rapida a continutului, stimuland inovatia in cadrul industriei.

Cloud Gaming-ul influenteaza si industria cazinourilor, facilitand o experienta de joc mai sigura si mai eficienta. Adoptarea tehnologiei Cloud de către cazinouri permite cazinourilor să se adapteze rapid la schimbările din piață și să ofere jucătorilor o gamă mai largă de sloturi și alte tipuri de jocuri care dispun de o grafică din ce în ce mai performantă, fără a necesita stocarea unei cantități uriașe de date pe dispozitivele lor. Totodata, aceasta tehnologie faciliteaza o mai buna protectie a datelor si o infrastructura mai sigura, contribuind la asigurarea unui mediu de joc sigur.Inteligenta artificiala

Inteligența artificială (IA) generativă revoluționează modul în care jocurile sunt create și experimentate de către utilizatori. În acest moment, dezvoltatorii folosesc IA pentru a genera conținut unic și personalizat în jocuri, cum ar fi niveluri, personaje și povești.

Acest tip de tehnologie permite crearea de lumi virtuale uriase si variate, fara a necesita marirea fortei de munca umana. In prezent, se poate observa cum IA generativa imbunatateste substantial interactiunea dintre personajele fictive si jucatori, oferind experienta cu adevarat realiste. In timp, acest lucru va conduce la producerea unor jocuri care vor avea un parcurs complet diferit, de la un utilizator la altul, intrucat numarul scenariilor ar putea fi realmente nelimitat.

Metavers

Metavers-ul reprezinta o combinatie de realitati virtuale, augmentate si mixte, in care utilizatorii pot interactiona in timp real. Jocurile si platformele de acest gen le ofera jucatorilor posibilitatea de a explora si de a interactiona in lumi virtuale persistente, precum si de a construi si de a personaliza propriile lumi sau spatii.

Metavers-ul faciliteaza, de asemenea, colaborarea si socializarea intre jucatori, creand o experienta globala si interconectata, cu care ne vom familiariza in masa in urmatorii ani.