Incep inscrierile pentru Romanian Game Awards, evenimentul care premiaza cele mai bune jocuri video dezvoltate in Romania
3/35150
calendar_month 31 Iul 2023, 13:30

Industria dezvoltatoare de jocuri video din Romania este in continua crestere. De-a lungul anilor, jocuri dezvoltate 100% local precum Move or Die, Door Kickers sau Brawlout au inregistrat milioane de descarcari pe cele mai cunoscute platforme de gaming din intreaga lume. In plus, jocuri celebre precum FIFA, Assassin’s Creed sau Tom Clancy: The Division sunt co-dezvoltate de companiile multinationale prezente in Romania inca din anii ‘90.  Acest efort creativ va fi din acest an recunoscut si celebrat la Romanian Game Awards, un eveniment anual care va premia cele mai bune jocuri video dezvoltate pe plan local si nu numai. 

Dezvoltatorii de jocuri video din Romania, universitatile sau academiile private care au demarat sau au avut in activitate un proiect educational in zona dezvoltarii de jocuri video si agentiile care au desfasurat campanii de marketing pentru jocuri video la nivel local in perioada 1 iulie 2022 – 30 august 2023 se pot inscrie in cadrul competitiei, pe site-ul Romanian Game Awards.

Romanian Game Awards este organizat de Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania (RGDA) si va avea loc pe 10 octombrie, la Teatrul Odeon.

“RGDA s-a creat ca asociatie pentru a coagula industria din Romania, care sa ajute la dezvoltarea ei si pentru a celebra si promova succesele studiourilor de jocuri video de la noi din tara in fata autoritatilor, a publicului larg, dar si a investitorilor si partenerilor de peste tot din lume. Dev.Play, conferinta anuala a industriei din Europa de Est pe care noi o organizam deja de 7 ani a fost mereu momentul in care industria locala s-a intalnit pentru a se bucura impreuna de reusitele de peste an. Credem insa ca realizarile industriei locale dezvoltatoare de jocuri merita si trebuie recunoscute si aplaudate chiar mai mult ca pana acum, si de aceea am ajuns la crearea galei Romanian Game Awards (RGA). Doar in 2022 estimarile noastre spun ca cele 200 de studiouri locale au generat peste 330 milioane de euro, o crestere record de la an la an, tot mai multe jocuri cu IP original se creeaza la noi in tara iar studiourile multinationale prezente aici inregistreaza noi si noi succese, iar noi ne dorim sa premiem varfurile creative si contributiile decisive care duc an de an la aceste rezultate formidabile”, a precizat Catalin Butnariu, presedinte al RGDA.

Gala Romanian Game Awards va avea doua sectiuni principale de premiere. Prima este dedicata jocurilor prezentate la Indie Festival in cadrul Dev.Play, conferinta anuala dedicata dezvoltatorilor de jocuri video care are loc pe 9 si 10 octombrie. Aceasta sectiune este axata pe jocuri independente din Europa de Est. 

Sectiunea Dev.Play va premia jocurile in cadrul a cinci categorii: 
    • Cel mai popular joc 
    • Cel mai bun game design
    • Cea mai buna grafica
    • Premiu pentru inovatie
    • Cel mai bun joc al editiei

A doua parte a Galei RGA este axata pe industria romaneasca de dezvoltare a jocurilor video si va premia companiile, agentiile, institutiile si jocurile video cu cele mai notabile rezultate de-a lungul anului. Aceasta sectiune va premia: 
    • Studioul romanesc independent al anului 
    • Cea mai buna campanie de marketing pentru un joc lansat in Romania
    • Cel mai bun joc international dezvoltat in Romania
    • Cel mai bun program educational
    • Premiul de sustinere a industriei jocurilor video
    • Realizare remarcabila pentru industria romaneasca de dezvoltare a jocurilor
    • Jocul romanesc al anuluiRegulamentul competitiei si criteriile pe care dezvoltatorii, agentiile sau initiativele care isi inscriu jocurile sau proiectele trebuie sa le aiba in vedere pot fi accesate aici. Nu in ultimul rand, gala va cuprinde si momente de divertisment tematice si anunturi in premiera pentru gaming-ul local. 

Gala Romanian Game Awards are loc in cadrul conferintei Dev. Play. Printre invitatii care vor urca pe scena Dev.Play 2023 se numara Sir Ian Livingstone, legenda a gaming-ului mondial, ce a lansat celebrul joc Warhammer si a jucat un rol important in lansarea unor francize de succes precum Tomb Raider, Mihai Pohontu, chairman in cadrul studioului romanesc Amber, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei locale inca de la inceputurile acesteia si Liliia Mandrino, Director Experience Design la Electronic Arts, SUA.