Iasi lupta pentru a deveni oficial capitala europeana a Esports-ului
8/8566
calendar_month 25 Apr 2023, 12:23
Exista discutii avansate pentru ca in viitor Federatia Europeana de Esports sa aiba sediul la Iasi

In cadrul unei conferinte de presa, a fost anuntata viziunea administratiei Iasi de a transforma orasul intr-o capitala europeana a esports-ului. Totodata, au fost dezvaluite noi detalii despre organizarea Campionatului Mondial de Esports, care va avea loc la Iasi, la finalul verii acesteia, intre 24 august si 3 septembrie.

In 2023, Iasi va gazdui, pe langa cel mai mare campionat de esports organizat vreodata in Romania, si doua summit-uri importante despre domeniul sporturilor electronice. Summit-ul romanesc, care va avea loc in luna iunie, si summit-ul european, organizat de European Esports Federation, care se va desfasura spre sfarsitul anului.

In cadrul conferintei, au fost comunicate intentia administratiei Iasi si discutiile avansate cu Federatia Europeana de Esports de a muta sediul federatiei la Iasi, incepand din 2024.

“Ne bucura foarte mult ca Federatia Europeana de Esports a gasit un partener in noi si aceasta demonstreaza angajamentul nostru de a pune Iasiul pe harta mondiala a esportului”, a declarat Mihai Chirica, Primar al Municipiului Iasi.

“Viziunea noastra despre Iasi ca oras digital si centru de esports si gaming se contureaza din ce in ce mai bine. Ar fi pentru prima data cand Romania gazduieste o federatie de o asemena amploare. Si organizam prima editie a Digital Throne, care curpinde Campionatul Mondial de Esports, pe care dorim sa-l dezvoltam pe mai multi ani”, a declarat Daniel Juravle, Viceprimar al Municipiului Iasi.

Campionatul Mondial de Esports aduce la linia de start mai bine de 700 de jucatori profesionisti din peste 120 de tari, care vor concura pentru premii totale de 500.000 de dolari.

Perioada de desfasurare a calificarilor nationale se desfasoara intre 15 si 31 mai. Datorita statutului Romaniei de tara gazda organizatoare a Campionatului, castigatorii romani ai calificarilor nationale vor juca direct la turneul final de la Iasi.

Premiile competitiilor de CS:GO, Dota 2 si Mobile Legends: Bang Bang sunt in valoare de 100.000 de dolari pentru fiecare joc, dupa cum urmeaza: locul 1 - 50.000 dolari, urmat de locul 2 in valoare de 30.000 dolari si locul 3, de 20.000 de dolari.

Pentru competitia de PUBG Mobile, valoarea totala a premiilor este de 80.000 de dolari, echipa castigatoare obtinand 40.000 dolari, iar echipele de pe locurile 2 si 3, 24.000 dolari, respectiv 16.000 dolari.

80.000 de dolari este valoarea premiilor de la competitia feminina de CS:GO, unul dintre cele mai mari prize pools oferite in cadrul unei competitii de esports dedicate femeilor.

Competitiile de eFootbal si Tekken 7 ofera la randul lor premii in valoare totala de cate 40.000 de dolari.

Echipele ce vor reprezenta Romania in cadrul competitiilor de Dota 2 si CS:GO Female sunt deja formate in jurul a unora din cei mai valorosi jucatori romani de esports la aceste jocuri. Echipa ce va reprezenta Romania la competitia de Dota 2 este condusa de catre Omar “w33” Aliwi, jucator nascut si crescut in Romania, finalist al celei mai mari competitii de esports din lume, The International. Reprezentativa Romaniei de Dota 2, condusa de Omar Aliwi, este compusa din Angel “Flash” Niamtu, Daniel “kaan” Heisu, Radu Ionut “bnc” Musat si Mihai “Cancel” Antonio. Cea mai buna jucatoare de CS:GO din lume la ora actuala, romanca Ana Dumbrava, va fi capitana reprezentativei feminine de CS:GO a Romaniei, compusa din Lavinia “Icy” Banica, Melissa “meli” Aylin, Ramona “ratons“ Dodu si Emilia “Emmy” Gratie.Evenimentul Digital Throne are ca punct central Palatului Culturii din Iasi, cu 3 scene dedicate competitiilor esports, o scena principala pentru concerte si o zona dedicata proiectiilor video mapping.
In cursul lunii mai, vor fi dezvaluite primele nume mari de artisti internationali si nationali care vor urca pe scena Digital Throne.

De asemenea, Digital Throne va aduce la Iasi Comic Con, eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, animatiilor, jocurilor video, si serialelor TV. La Comic Con vor fi prezenti artisti si actori cunoscuti din filme si pop culture.

Zona de food va aduce la festival bucatariile specifice tarilor participante la eveniment. Vizitatorii vor gasi o selectie deosebita de preparate din tari precum Mongolia, Sudan sau Peru, rar intalnite in meniurile restaurantelor de la noi din tara, dar si vendori cu cea mai buna selectie de street food international: indian, american, chinezesc, vietnamez, italian, spaniol, sarbesc si romanesc si multe altele.

Cele 12 zile de festival vin cu o multime de suprize in materie de entertainment. Cei prezenti vor avea parte de o nenumarate activitati. Pe langa scenele principale, acolo unde se vor desfasura concertele si competitiile de esports, publicul va putea lua parte la conferinte si talk-uri cu experti din industria esports si cea dezvoltatoare de jocuri video, workshop-uri, sesiuni de meet & greet cu jucatori pro si intalniri supriza cu artistii prezenti la Comic Con.