hit.ro  »  Multimedia  »  Jocuri  »  GRAND THEFT AUTO IV - Review video [Xbox 360]

GRAND THEFT AUTO IV - Review video [Xbox 360]

calendar_month 05 Mai 2008, 02:55
GTA IV este cel mai asteptat joc al anului pentru PS3 si Xbox 360. Jocul s-a lansat pe 29 aprilie 2008 in intreaga lume si se preconizeaza incasari de 400 de milioane de dolari. Acest nou titlu din cea mai controversata serie de jocuri a devenit cel mai rapid vandut joc din istorie in Marea Britanie si Statele Unite. In Romania lansarea a avut loc simultan cu restul lumii si redactia Hit.ro a obtinut varianta de Xbox 360 pentru review de la GameShop.ro.







Grand Theft Auto IV - Review video Hit.ro [Xbox 360] (varianta offline 720x528 in sectiunea Download la http://www.hit.ro/downloads/patch-games/GTA-IV-Review-video-Xbox-360)

ATENTIE: Materialul contine scene de violenta si scene cu tematica sexuala

Personajul principal din GTA IV este Niko Bellic, un sarb (nu rus, cum s-ar crede) care ajunge in Liberty City (o copie virtuala a orasului New York) pe o nava de contrabandisti. in America il asteapta varul Roman Bellic, cel care ii promite o viata de lux, masini sport, case, droguri si femei, totul intr-un oras imens, cu poduri, trenuri, autostrazi, aeroport si cam orice va puteti imagina ca exista intr-o metropola.





Niko Bellic si multipli aparatori ai legii - treburi de zi cu zi



Odata debarcat, Niko imediat constata ca lucrurile nu stau deloc asa. Varul Roman este un patron prafuit de firma de taximetrie, cartofor impatimit si plin de datorii la oameni foarte periculosi: albanezi, rusi etc. De aici, evolutia actiunii este evidenta: jucatorul trebuie sa isi faca un nume in lumea interlopa din Liberty City, sa isi apere varul de creditorii violenti si sa supravietuiasca in jungla de beton.





Vorba lui Brucie: "Ice cold, man! Red Army style."

GTA IV este demn de numele seriei pe care o continua prin acelasi stil de joc „sandbox”, care iti permite sa faci orice, oricand, oriunde. Desigur, jocul are si o asa-zisa campanie single player, care urmeaza firul povestii si care dureaza estimativ 30 de ore. Cu siguranta insa aproape toti jucatorii vor goni pe strazile din Liberty City mult mai mult de 30 de ore, pentru ca esti tentat sa incerci diferite masini si sa vizitezi cat mai multe locuri cu putinta.





Motorul fizic Euphoria dauneaza grav altor motoare.

In primul rand, GTA IV este si ramane un joc cu masini (si furtul acestora). Ca si pana acum, producatorii nu au licenta pentru marci reale, de aceea masinile au nume fictive, desi sunt usor de recunoscut. [continuare pe pagina 2]

De exemplu, Corvette se numeste Coquette (a fost folosit pana si acelasi corp de text ca cel din realitate). Masinile, dar si pietonii si celelalte obiecte din GTA IV se comporta mai realist decat in jocurile anterioare ale seriei, multumita noului motor fizic Euphoria implementat in joc. Condusul prin oras va ocupa cea mai mare parte din timpul de joc si, de cele mai multe ori, functioneaza reteta „film de introducere in misiune” – „condu pana la obiectiv” – „omoara-i pe toti”.






Riding shotgun



Pentru a pastra legatura cu zecile de personaje din joc, Niko are acum la dispozitie un telefon mobil, prin care poate obtine noi misiuni, curse de masini si intalniri cu diferite personaje feminine in scop... recreational (de obicei terminate cu o cafea usor calduta – vezi scandalul Hot Coffee si pornografie din GTA San Andreas).








Relaxare pentru un sarb stresat


GTA IV nu trebuie sa fie doar violenta 24 din 24. Rockstar au implementat si o componenta sociala, care presupune intretinerea realitiilor dintre Niko si celelalte personaje, cam ca in viata reala: iesi la restaurant, la cabaret, la un bar de striptease, bowling, biliard, darts sau la un simplu hamburger. Daca refuzi invitatiile celorlalti, relatiile tind sa se deterioreze, dar daca iti tii prietenii fericiti, vei avea parte de ajutorul lor in momente cheie.






Homie gangsta rappa busta



Misiunile se incheie cu cativa dolari in plus in contul lui Niko, la inceput foarte putini, apoi din ce in ce mai multi. Banii din GTA IV pot fi folositi pentru a cumpara arme, munitie, vesta antiglont, haine si accesorii (ochelari de soare si sepci) de la magazin, precum si pentru taxiuri care te pot duce instantaneu dintr-o parte in alta a orasului, taxe la bariera, acces la Internet Cafe etc.






La parcarea masinii, se recomanda incuierea inutila a portierei.



In bunul stil Rockstar, lumea din GTA IV devine cu adevarat credibila si multumita intregului amestec de reclame radio, muzica, graffitti si voci de calitate cinematografica. [continuare pe pagina 3]

Desi pe Xbox 360 si PS3 nu poti asculta propriile piese, posturile de radio sunt suficient de variate incat sa tina adrenalina la niveluri inalte sau, pur si simplu, sa te faca sa razi (cum este cazul celor mai multe talk show-uri si spoturi publicitare). Este imposibil sa nu te amuze stilul neprotocolar in care un animator radio te anunta ca mai intra niste reclame, ca sa se umple de bani postul la care lucreaza sau reclamele la copii modificati genetic si electroliti.





Armele din GTA IV ofera satisfactie la preturi cumsecade.

Ai mai multe posturi de radio pe care le poti asculta, poti alege radio un cu muzica oldies, rock sau hip- hop, sau, favoritul meu radio Vladivostok, la care poti asculta muzica ruseasca. La capitolul multimedia este si internetul (Rockstar s-au muncit sa creeze un intreg Internet, special pentru GTA IV). Niko poate sa mearga la un internet cafe unde poate sa isi verifice mailul, poate vizita diverse situri si totodata poate lua chiar misiuni pe care le primeste pe email.






Detaliul grafic din GTA IV poate produce exces de saliva.



Intre misiuni, Niko Bellic se retrage in safehouse, un apartament din Liberty City unde poate sa doarma (deci sa salveze jocul), sa isi schimbe hainele sau sa se uite la televizor. In fata apartamentului se gaseste un loc de parcare unde isi poate pastra masinile preferate.

Posturile TV sunt pe aceeasi linie mucalita ca si posturile radio si te vei trezi ca ai mai pierdut un sfert de ora in casa in loc sa strivesti pietoni pe strada.






Taxiul in GTA IV - costisitor. Sosirea in viata la destinatie - negarantata.



Atuul principal ramane insa povestea extrem de detaliata, cu personaje conturate cu mare atentie: dealeri, rapperi, rusi psihopati, motociclisti barbosi, prostituate, agenti de politie corupti, agenti guvernamentali infiltrati si creditori dementi – cu greu poti spune ca exista o lume mai pestrita intr-un joc decat in GTA IV.





N1k0 B3ll1c pwns t3h c1ty.

Fiecare film de introducere in misiuni este regizat cu o atentie incredibila, cu unghiuri de filmare si iluminare de studio, iar personajele nu sunt simple papusi virtuale, ci chiar simti ca au trairi reale – se infurie, incearca sa „dea bine pe sticla”, sunt nebuni sau amenintatori. Nico este un tip pe care ajungi sa il simpatizezi (a luptat in razboi, din care s-a ales cu amintiri destul de intunecate.






GTA IV este excelent ca shooter, racer, life sim, in orice combinatie.



GTA nu este GTA fara carnagiu pe strada. In continuare poti fura practic orice masina vezi (iar daca ai nevoie de o masina de politie sau de pompieri, de exemplu, nu trebuie sa le cauti – pur si simplu suni la 911 si vor veni masinile la tine). Pietonii au un comportament firesc (isi deschid umbrelele cand incepe sa ploua, raspund la telefonul mobil, urla si fug cand te vad ca asasinezi pe cineva in plina zi). Mai mult, vei vedea ca au o si vointa proprie: la un moment dat, din senin, un pieton a incercat ceva ilegal si un politist a inceput sa il urmareasca si sa traga in el cu arma din dotare! [continuare pe pagina 4]

Toate acestea iti creeaza puternica senzatie ca esti cu adevarat intr-un oras viu. Desigur, Niko nu poate sa impuste si sa fure non-stop fara sa il vada si politia la un moment dat. Atunci incepe o urmarire ca in filme, care poate sa escaladeze pana la aparitia fortelor speciale si a elicopterelor politiei. Evident, cu cat sunt mai multi politisti pe urmele tale, cu atat e mai greu sa scapi de ei.






Arma nu rezolva de fapt nimic. In schimb, viteza maxima constructiva, da.



GTA IV reuseste cu succes sa fie nu doar... „GTA”, ci si sa concureze cu shooter-e sau jocuri de curse consacrate. Misiunile de shooting sunt foarte bine realizate (Niko se poate ascunde, poate trage dupa colt, poate folosi arma cu luneta, poate sari, se poate catara etc.). Inamicii nu sunt foarte inteligenti, insa cateodata sunt suficient de multi sa te puna in dificultate. Pe parte de curse, Grand Theft Auto IV sta fara probleme alaturi de un Need for Speed, mai ales atunci cand conduci un bolid exotic.






S-a mai terminat o zi de "munca".



La capitolul lucruri rele sunt destul de putine aspecte de remarcat, cateva dintre ele fiind imposibilitatea de a configura volumul sunetului diferentiat pe voci, motor, arme etc. (motiv pentru care fie nu mai auzi nimic, fie auzi tot la acelasi volum), precum si unele aspecte legate de grafica (Xbox 360 incepe sa isi arate varsta si nu de putine ori observi cum se incarca obiecte si texturi chiar in fata ta). De asemenea, jocul nu raspunde intotdeauna corect la comenzi: de exemplu, apesi Y pe controler sa urci intr-o masina, dar Niko decide sa o fure pe cea de langa si te trezesti deodata cu toata politia pe urmele tale, desi incercai doar sa te urci intr-un taxi. Dar toate acestea pot fi usor trecute cu vederea. Se spune ca GTA IV este cel mai asteptat joc al anului 2008 si e pe buna dreptate.





Liberty City in toata splendoarea (vedere in-game din elicopter)

Rockstar nu si-a patat renumele nici de data aceasta si a creat un joc incredibil de detaliat, cu o grafica superba, cu o atmosfera autentica Grand Theft Auto si cu o poveste care te va tine lipit de televizor sau monitor multa vreme de-acum inainte.

Si nu, inca nu se stie nimic despre varianta de PC.

Sursa: Hit.ro




 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?