Compania Zachrtonics s-a facut remarcata în ultimii ani prin lansarea unor versiuni ale celebrului joc Solitaire. Din luna septembrie, cei de la Zachtronics le-au adunat pe toate la un loc si astfel a aparut o colectie pe care fanii seriei Solitaire o apreciaza. Aceasta se numeste Zachronitcs Solitaire Collection si este disponibila pe Steam.
Colectia celor de la Zachtronics contine sapte jocuri lansate între 2016 si 2022, care au fost updatate cu grafica 4K, dar si un joc complet nou. Astfel, versiunile disponibile în acest moment sunt Shenzhen Solitaire, Sigmar's Garden, Proletariat's Patience, Kabufuda Solitaire, Cluj Solitaire, Cribbage Solitaire si Sawayama Solitaire, dar si noul joc Fortune's Foundation. Acesta din urma este lansat recent de Zachhtronics si foloseste carti de Tarot care îti prevad viitorul în momentul în care castigi.
Pretul acestei colectii pe Steam este de 8.19 euro, iar recenziile au fost foarte bune pana în momentul de fata. Asta si pentru ca Solitaire este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de carti din istorie si înca mai are multi nostalgici care îl joaca, chiar daca dezvoltarile tehnologice au dus la aparitia unor productii mult mai avansate.
Chiar daca cei mai multi oameni îl stiu de pe sistemul de operare Windows, Solitaire a fost inventat în secolul XVII ori XVIII, în Europa. Astfel, înca din timpuri destul de vechi, a devenit unul dintre cele mai populare jocuri de carti, alaturi de Texas Holdem - celebra versiune a pokerului inventata în urma cu aproximativ un secol, în SUA si care astazi se bucura de un succes urias, devenind un fenomen mondial, atat în mediul online cat si în cel terestru.
Originea Solitaire este neclara
La fel ca în cazul multor jocuri vechi, istoricii nu s-au pus de acord asupra originii sale. si în cazul Solitaire exista mai multe versiuni despre cine a inventat acest joc. Una dintre ele arata ca ar fi fost inventat de un aristocrat francez în timp ce era închis în Bastilia, undeva la secolul al XVII-lea, într-o perioada în care Regele Ludovic al XIV-lea îi întemnita pe nobilii care nu erau înruditi cu el.
De altfel, exista si o referire documentata la adresa jocului din anul 1697, care o înfatiseaza pe Anne Joulie de Rohan-Chabot, printesa Soubise, care juca Solitaire ce purta denumirea Peg Solitaire sau Solo Noble. Jocul avea loc pe o tabla cu gauri si chei, astfel ca nu se foloseau carti înca.
În ce priveste versiunea cu carti, se crede ca aceasta ar fi aparut la finalul secolului al XVIII-lea în tarile baltice ori în Scandinavia, unde se numea Cabale. Potrivit informatiilor existente, de aici s-ar fi raspandit rapid în restul Europei. Astfel, în 1801 se face si prima referire la adresa jocului în Oxford English Dictionary, în timp ce în Rusia este amintit într-o lucrare din anul 1826. Ulterior au fost facute si referiri din aceeasi perioada din tari precum Germania si Franta. Mai mult, scriitorul Charles Dickens nota în Great Expectations (1864) ca unul dintre personajele sale juca Solitaire, care în Marea Britanie era cunoscut sub numele Patience.
Solitaire a devenit si mai popular datorita Microsoft
Popularitatea jocului a devenit cu adevarat uriasa de la finalul secolului al XX-lea, cand au aparut calculatoarele personale. Decizia celor de la Microsoft pentru a introduce versiunea Klondike a jocului Solitaire în sistemul de operare Windows 3.0 a avut un succes urias. Cei de la Microsoft au sustinut initial ca jocul reprezinta o solutie placuta si intuitiva pentru ca oamenii sa se familiarizeze cu folosirea mouse-ului si cu interfata grafica.
Erau înca vremuri de început, cand a avea un calculator personal nu era la îndemana oricui. si sa joci carti pe calculator era cu siguranta ceva fascinant. Tocmai de aici si succesul urias, care i-a determinat pe cei de la Microsoft sa pastreze jocul si în versiunile ulterioare ale sistemelor de operare. Oamenii jucau Solitaire sa se distreze atat cand erau acasa, iar unii o faceau si la locul de munca. În aceste conditii, nu e de mirare ca Solitaire este cel mai folosit program de pe Windows, chiar si peste Word si Excel.
Mai mult, în anii '90 se faceau inclusiv campionate de Solitaire si se încerca încheierea unor runde cat mai rapid. Iar matematicienii au fost si ei interesati de acest joc pentru a vedea cat de mari sunt sansele de castig. A fost dezvoltat si un program de inteligenta artificiala pe nume Solvitaire, care a încercat sa afle probabilitatea de castig pentru 45 de versiuni diferite ale jocului. Pentru cea mai populara dintre acestea, Klodike, probabilitatea de castig este de 81.96%. În orice caz, Solitaire ramane un joc la care oamenii îsi aduc aminte cu nostalgie si unii înca îl mai practica.