Artistii romani sunt invitati sa creeze personaje feminine puternice in jocuri video pentru galeria online de arta CharactHER
8/8161
calendar_month 25 Aug 2022, 17:55
Goethe-Institut si Women in Games Romania lanseaza o provocare artistilor 2D si 3D din Romania. Artistele sau artistii care activeaza în domeniul jocurilor video, dar si în alte domenii creative, sunt invitați sa creeze un personaj feminin cu o personalitate bine conturata care sa fie expusa într-o galerie ce promoveaza rolul personajelor feminine în jocurile video. Site-ul unde pot fi înscrise lucrarile este Women in Games Romania (Art Gallery).

Desi jumatate din cei care joaca jocuri video în lume sunt femei, în doar 6% din jocurile video lansate în perioada 2015-2019 personajul principal era feminin, în 52% din cazuri jucatorii puteau alege personajul principal dintr-unul masculin sau feminin si în 29% din cazuri protagonistul era exclusiv barbat. Însa, în 2020 lucrurile s-au îmbunatațit semnificativ cand vine vorba de diversitatea protagonistilor din jocuri, 18% din jocurile lansate avand personaj principal o femeie.
‘’Astazi nu mai este deloc greu de conceput un succes comercial în industria jocurilor video cu un personaj feminin, ba mai mult, putem sa dam în sfarsit mai multe exemple decat Lara Croft cand vorbim de protagoniste puternice. Vrem sa sarbatorim acest trend îmbucurator, dezvoltand o platforma care sa promoveze personaje feminine bine conturate, diverse, complexe (nu doar stereotipuri) pentru jocuri video create de artiste/artisti din industria locala. Le mulțumesc celor de la Goethe-Institut pentru provocarea pe care ne-au lansat-o de a gandi împreuna proiecte pentru promovarea diversitații si inclusivitatii în industria noastra, dar si RGDA.RO si ARDEN.NGO pentru suportul si input-ul acordat. Atunci cand lucram împreuna, lucram cel mai bine! Galeria nu este singurul proiect la care lucram împreuna pentru promovarea diversitații si vom anunța mai multe proiecte în curand.’’, a menționat Andreea Medvedovici Per, director executiv al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania (RGDA), co-fondator Women în Games si inițiatoarea proiectului CharactHER.
Artistii pot trimite operele catre Galeria de arta digitala CharactHER 2022 pana pe 20 noiembrie 2022. Artistii au libertate totala cand vine vorba de modul în care personajele sunt înfațisate, galeria dorind sa expuna personaje feminine bine conturate, imagini din care sa reiasa personalitați complexe si diverse.
Operele înscrise la CharactHER vor trece printr-un proces curatorial înainte de a fi publicate. Operele trebuie sa fie originale si transmise de catre artista/artist sau de catre deținatorul drepturilor de autor. Un artist poate face mai multe aplicatii.
Operele vor fi expuse timp de un an de zile pe site-ul Art Gallery - Women In Games, si #EveryGamerCounts - Goethe-Institut Romania, iar anumite opere vor fi expuse, cu permisiunea autorului, si offline la evenimentele selectate de catre organizatori (Women în Games Romania si Goethe-Institut).
‘’În cadrul proiectului #EveryGamerCounts, Goethe-Institut Bucuresti vrea sa deschida si o dezbatere despre diversitate si lumea jocurilor video, asa ca pe langa galeria de arta organizata în parteneriat cu Women in Games Romania, organizam si un Open Call pentru pasionații de jocuri video si storytelling. Puteți trimite articole pe tema #WomenInGaming si castiga prin tragere la sorți unul dintre cele 5 abonamente la Bucharest Gaming Week sau unul dintre cele 5 Boardgames, puse la bataie de Goethe-Institut. Mai multe detalii gasiți pe site-ul Goethe https://bit.ly/3zNnEa0‘’, a adaugat Dr. Joachim Umlauf, Director Goethe-Institut.
Galeria CharactHER este un proiect organizat de Women in Games si Goethe-Institut în cadrul #EVERYGAMERCOUNTS, un program despre jocuri video al Goethe-Institut Bucuresti care promoveaza diversitatea si egalitatea în si cu industria jocurilor video. Galeria este un proiect realizat cu sprijinul Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania (www.rgda.ro ) si ARDEN (www.arden.ngo)