hit.ro  »  Stiri  »  Cultura  »  Maestrul Gheorghe Dinica a incetat din viata

Maestrul Gheorghe Dinica a incetat din viata

calendar_month 10 Nov 2009, 14:00
Maestrul Gheorghe Dinica a incetat din viata, la varsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Starea actorului a fost extrem de grava timp de mai multe zile. Maestrul a fost operat luni seara de colecist, potrivit reprezentantilor Spitalului Floreasca din Bucuresti, evolutia postoperatorie fiind extrem de grava, necesitand masuri de terapie intensiva.

Actorul a decedat azi, dupa ce starea sa a fost extrem de grava si a stat internat 19 zile.

"Bronhopneumonia este o infectie pulmonara severa. Stafilococoul a fost depistat cand pacientul a fost adus la spital. Acum exista acest microb in plamani, care a provocat aceasta boala, iar infectia s-a dus in tot sangele si in tot corpul. Asta inseamna soc septic. Aceasta infectie a provocat multiple functionari defectuoase ale organelor", declara purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprita.

Gheorghe Dinica, in varsta de 75 de ani, a fost diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu si candida, pneumonie bazala stanga in remisie, soc septic, disfunctie multipla de organe, insuficienta cardio-respiratorie cu suport vasopresor, insuficienta renala cronica acutizata, hemofiltrare continua, insuficienta respiratorie acuta cu suport ventilator, disfunctie digestiva cu ileus dinamic, disfunctie hepatica cu sindrom de colestaza, deficit sinteza hepatica, disfunctie hematologica in remisie, a informat un comunicat al spitalului.

Actorul a fost internat de joi, 22 octombrie, la Spitalul de Urgenta "Floreasca" din Capitala, in sectia de terapie intensiva, ca urmare a unei infectii generalizate (septicemie), a carei cauza nu a fost cunoscuta. Anterior, actorul fusese internat si la Spitalul Elias. Medicii au spus ca, de fapt, oboseala era o manifestare a septicemiei.
Pe pagina urmatoare gasiti cateva scene si replici celebre ale maestrului Gheorghe Dinica.
Iata cateva dintre scenele celebre ale lui Gheorghe Dinica:


Filantropica

De ce trag clopotele, Mitica? (cu Mariana Mihut)
Nu doar rolurile sale au facut istorie, pe scena teatrului sau pe marile si micile ecrane, ci si replicile unor personaje, carora maestrul le-a dat o interpretare magistrala.

"Nu trageti, dom' Semaca" este o replica atat de cunoscuta, incat lumea inca il mai striga asa pe strada si la peste 30 de ani de la aparitia filmului lui Sergiu Nicolaescu. De altfel, personajul Lascarica, din pelicula "Cu mainile curate"(1972), si rolurile care i-au urmat, din seria filmelor cu politisti semnate de Sergiu Nicolaescu, au fost primele personaje de succes pe care le-a interpretat marele actor roman.

"Si acum ma opresc puradeii pe strada: «Nu trageti, dom’ Semaca!», striga dupa mine. «Ia plecati, ma, de-aici!», ii reped si eu", isi aminteste marele actor, intr-un interviu. Actrita Diana Lupescu spunea chiar, la un moment dat, ca toata lumea a tinut minte aceasta replica datorita lui Gheorghe Dinica.“Mana intinsa care nu spune o poveste… nu primeste nimic”, fraza cheie din Filantropica (filmul lui Nae Caranfil, aparut in 2002), rostita de Gheorghe Dinica, in rolul lui Pavel Puiut, a intrat, de asemenea, in folclorul urban, fiind citata des in alte produse culturale.

Una din primele replici devenite cunoscute cu ajutorul actorului vine din filmul Columna (1968), unde Dinica il juca pe Bastus: "In nemernicia mea, ca un caine turbat...".

"Ovrei, crestin, mahomedan, tot una estem", replica lui Cadar, din piesa "Take, Ianke si Cadar". Dinica povestea in legatura cu acest personaj: "Cadar e un personaj aparte si unul dintre cele mai bune roluri ale mele. Am avut onoarea sa urc pe scena alaturi de nume mari, de actori numai unul si unul. E normal ca societatea romaneasca sa aiba nevoie de oameni precum echilibratul si amuzantul Cadar. Din pacate ei sunt din ce in ce mai putini, sunt pasari rare".
Sursa: Realitatea.net / HIT.ro 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?