hit.ro  »  Stiri  »  Cultura  »  Clubul miliardarilor! Afla singurele opt filme care au depasit un miliard de dolari incasari

Clubul miliardarilor! Afla singurele opt filme care au depasit un miliard de dolari incasari

calendar_month 22 Iul 2011, 10:49
De-a lungul istoriei, o multime de filme de toate genurile au avut succes, dar numai opt au reusit sa treaca mult-ravnitul prag de 1 miliard de dolari incasari in intreaga lumea. Cinemagia iti prezinta in imaginile de mai jos exclusivistul club al miliardarilor!

Care este campionul tau preferat?
Locul 8 - The Dark Knight
Este una dintre putinele situatii cand incasarile imense sunt insotite de cronici foarte bune si premii. Al doilea film al lui Christopher Nolan cu Batman in vizor a detinut timp de trei ani recordul de incasari in weekendul lansarii in Statele Unite, fiind detronat de-abia ieri de Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2.
Combinatia excelenta de actiune, interpretari excelente, imprevizibil, dar si discutii profunde despre umanitate si haos l-a transformat pe Cavalerul negru in cea mai populara premiera a anului 2008, cu 1,001 miliarde de dolari incasari. Faptul ca blockbusterul nu a fost nici macar nominalizat la Oscar (asta intr-un an cand Slumdog Millionaire castiga opt statuete, inclusiv cele pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor) a provocat scandal la Hollywood.
In orice caz, Oscarul acordat postum lui Heath Ledger pentru intensul sau Joker este unul dintre cele mai meritate din intreaga istorie a galei. Sequelul The Dark Knight Rises este in acest moment cel mai asteptat film al anului 2012.


Locul 7 - Alice in Tara Minunilor
A avut premiera mondiala in februarie 2010 si a dominat timp de trei saptamani consecutive box office-ul mondial, reusind sa devina a sasea productie ce reuseste sa treaca pragul de 1 miliard de dolari (asta desi este doar al doilea film al anului in ceea ce priveste incasarile). In iunie 2010 productia Disney depaseste incasarile lui The Dark Knight si devine al saselea film in topul incasarile, fiind intrecuta anul acesta de o alta productie Disney.
Spre deosebire de The Dark Knight, Alice in Tara Minunilor nu s-a bucurat de o primire critica foarte buna, doar jumatate din cronicile contorizate de RottenTomatoes.com fiind pozitive. Alice a primit trei nominalizari la Oscar, castigand doua: pentru scenografie si pentru costume.


Locul 6 - Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi
Nu te pui cu sarmul lui Johnny Depp si cu exotismul Caraibelor. Al patrulea film despre aventurile capitanului Jack Sparrow reprezinta o imensa reusita pentru casa Disney si o noua dovada ca marele producator de filme pentru intreaga familie stie sa vorbeasca pe limba intregii lumi: din totalul de 1,063 de miliarde castigat de Piratii 4, aproximativ 77 de procente vine din incasarile din afara Statelor Unite, cel mai mare procent din topul nostru.
In Romania filmul a avut cel mai bun debut al deceniului, cu 83.000 de romani inghesuindu-se sa vada filmul pe ecranul IMAX si in salile 3D. Aflat in continuare in circuitul cinematografic, blockbusterul mai are nevoie de doar 40 de milioane de dolari pentru a trece pe locul 5.


Locul 5 - Toy Story 3
Productia Pixar este un alt exemplu de reusita financiara intampinata cu entuziasm si de public, dar si de critici. Conform RottenTomatoes, care contorizeaza toate cronicile aparute in limba engleza pe glob, Toy Story 3 este filmul cel mai bine primit de critica in 2010 si al patrulea cel mai bine primit film din istorie. Amestecul de aventura, emotie si umor a prins excelent si la public, familii intregi inghesuindu-se la cinema pentru a vedea (si chiar revedea) acest final de trilogie ce a facut istorie.
Desi primirea mondiala a fost mai mult decat entuziasta, nu la fel a stat situatia in Romania: lansat simultan cu premiera americana, sequelul nu a fost vazut in Romania decat de 48.000 de spectatori, terminand anul 2010 pe locul 41 in box office-ul local.


Locul 4 - Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort
Piratii din Caraibe: Blestemul Perlei negre i-a luat pe multi prin surprindere cu popularitatea sa extraordinara peste tot in lume, dar cu sequelul cei de la Disney au mers la sigur. Cufarul omului mort nu a fost foarte bine primit de critica, dar in 2006 a reusit sa devina al treilea film ce depasea un miliard de dolari incasari, dupa o perioada record de doar 63 de zile.
Noile aventuri ale lui Jack Sparrow a mai batut un record ce subliniaza inca o data atractia universala pentru povestile Disney: s-a aflat timp de zece saptamani consecutive pe primul loc in topul incasarilor din afara continentului american. Suma totala castigata de Cufarul omului mort se ridica la 1,066 miliarde de dolari.


Locul 3 - Stapanul inelelor: Intoarcerea regelui
Este probabil campionul absolut al acestui top: finalul trilogiei Stapanul inelelor nu doar ca a batut recorduri de incasari, dar a fost primit excelent de critica si a reusit o performanta rara printre campionii la box-office si anume impresionarea membrilor Academiei. Nominalizat in 2004 la 11 premii Oscar, Intoarcerea regelui le castiga pe absolut toate, randament nemaivazut in istoria AMPAS (Ben-Hur si Titanic au si ele 11 Oscaruri, dar din mai multe nominalizari).
Incasarile de 1,119 miliarde de dolari ale finalului trilogiei au facut ca Stapanul inelelor sa devina cea mai eficienta franciza din punct de vedere financiar: cu doar trei filme, se claseaza pe locul 6 in topul celor mai profitabile francize, cu aproape 3 miliarde de dolari castigate.


Locul 2 - Titanic
Povestea Titanicului este departe de a se fi terminat. Este primul film din istorie care depaseste pragul de un miliard de dolari si o face in 1997, cand preturile la bilete sunt mult mai mici. Este legendara lupta lui James Cameron cu studiourile, perioada de filmare si bugetul trebuind sa fie marite de mai multe ori. Dupa o lansare modesta, cu doar 28 de milioane de dolari in weekendul premierei, urmeaza o adevarata isterie mondiala: cinefilii nu se mai intrebau DACA au vazut Titanicul, ci DE CATE ORI l-au vazut! Numarul de bilete vandute de cinematografe creste incontinuu, iar traiectoria filmului in graficele de incasari este cat se poate de atipica.
Daca cele mai multe filme incaseaza cel mai mult o data cu lansarea si apoi scat in topurile vanzarilor de bilete, Titanicul atinge varful incasarilor de-abia la sase saptamani dupa lansare. Cum spuneam, povestea nu s-a terminat: pe 6 aprilie James Cameron lanseaza versiunea 3D a filmului, pentru a dovedi ca o convertire la noua tehnologie nu trebuie obligatoriu sa arate rau, cum a fost cazul altor blockbustere din ultimii ani.
Totalul de 1,843 de miliarde de dolari incasate de Titanic cu siguranta se va mari la anul, filmul avand sanse sa depaseasca pragul de 2 miliarde.


Locul 1 - Avatar
Avatar nu mai are nevoie de nicio prezentare. Proiectul la care James Cameron a lucrat timp de aproape 15 ani (prima versiune a scenariului dateaza din 1994) a devenit filmul cu cele mai mari incasari ale tuturor timpurilor, ajungand la 2,78 miliarde de dolari.
Nominalizat la noua premii Oscar, nu a mai reusit sa dubleze succesul Avatarului: a castigat doar trei, foarte meritatele Cea mai buna imagine, Cele mai bune efecte vizuale si Cea mai buna scenografie. In acest moment James Cameron scrie continuarile, care ar trebuie sa apara pe ecrane pana in 2015.

Sursa: Cinemagia





 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?