hit.ro  »  Multimedia  »  Filme  »  Cele mai tari replici din filme

Cele mai tari replici din filme

calendar_month 25 Iun 2011, 08:26
In 2005, Institutul American de Film, care publica frecvent liste de "Cele mai bune" (comedii, drame, thrillere, etc), a lansat provocarea unui numar imens de critici, actori si personalitati ale lumii filmului: alegerea celor mai bune 100 de replici din filme. Noi ne-am gandit sa le trecem in revista doar pe cele din ultimele doua decenii, pentru ca filmele respective sunt mai proaspete in memoria cititorilor nostri.

Daca vrei sa vezi tot clasamentul celor 100 de replici, da o cautare pe google dupa "AFI's 100 Years...100 Movie Quotes".

Poti vedea mai jos cele mai populare replici din ultimele doua decenii. Spune-ne favorita ta!

Tacerea mieilor/The Silence of the Lambs (1991)
Unul dintre cei mai cumpliti criminali in serie din istoria filmului, Hannibal Lecter spune cu nonsalanta: "Un functionar de la recensamant a venit sa ma intervieveze. I-am mancat ficatul cu fasole fava si un Chianti excelent". Dupa ce pronunta aceasta replica, Lecter scoate un zgomot cu mult mai infiorator decat cuvintele... Oscar!

Jerry Maguire (1996)
Apreciata comedie romantica a dus la aparitia si uneia dintre cele mai citate replici: "Show me the money!" Actorul este Cuba Gooding, Jr., iar energia nestavalita cu care repeta replica a fost dublata, la Oscarurile din 1997 cu unul dintre cele mai dezlantuite discursuri din istoria galei.

Oameni de onoare/A Few Good Men (1992)
O nominalizare la Oscar pentru Jack Nicholson si celebrul sau discurs din aceasta asa-numita drama de tribunal. "You can't handle the truth" ("nu poti face fata adevarului") a ajuns si ea una dintre cele mai citate replici, doar ca este adesea folosita intr-un context mult mai comic decat in acest tensionat film scris de tot mai cunoscutul Aaron Sorkin, scenaristul lui Reteaua de socializare.

Forrest Gump (1994)
Replica nu mai are nevoie de nicio prezentare: "Mama spunea mereu ca viata e ca o cutie cu bomboane de ciocolata. Nu stii niciodata ce surpriza te asteapta"

Al saselea simt/The Sixth Sense (1999)
Categoric cel mai bun film din cariera lui M. Night Shyamalan, replica micului Cole Sear (interpretat excelent de Haley Joel Osment) pune pe roate un fir narativ terminat cu o surpriza de proportii: "I see dead people" ("Vad oameni morti").

Apollo 13 (1995)
Inca o replica pronuntata de Tom Hanks si reluata si parodiata in nenumarate forme in discutiile de zi cu zi. De la bordul lui Apollo 13, astronautul Jim Lovell anunta: "Houston, we have a problem" ("Houston, avem o problema"). Ca fapt divers, citatul exact de la bordul navei a fost: "Houston, we've had a problem".

Jerry Maguire (1996)
Din nou simpaticul Jerry Maguire, dar cea care pronunta replica este Dorothy, personajul interpretat de Renée Zellweger: "You had me at 'hello'". Nu are rost sa-ti stricam placerea dezvaluindu-ti contextul: daca n-ai vazut filmul, vezi-l, iar daca l-ai vazut, stii deja despre ce e vorba...


Liga feminina de baseball/A League of their own (1992)
Madonna, Tom Hanks si Geena Davis in filmul despre o echipa de jucatoare de baseball. Antrenorul Jimmy Dugan (Tom Hanks) izbucneste: "There's no crying in baseball!" (La baseball nu se plange!)

Terminator 2: Ziua Judecatii/Terminator 2: Judgement Day (1991)
Probabil cel mai bun film de actiune al anilor '90 vine si cu un campion al citarilor: "Hasta la vista, baby", replica pronuntata de eficientul terminator interpretat de Arnold Schwarzenegger.

Stapanul inelelor: Cele doua turnuri/The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
"My precious..." sau, daca preferi, "My prrreciousssssssss..."

Titanic (1997)
Al doilea film din topul productiilor cu cele mai mari incasari ale tuturor timpurilor, a venit cu un cantec-emblema (My Heart Will Go On) si cu o replica-emblema: "I'm the king of the world!" James Cameron s-a grabit s-o repete in 1998, la gala Oscar, cand filmul sau a castigat 11 statuete, inclusiv cele pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor.

Sursa: Cinemagia

 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?