hit.ro  »  Stiri  »  Cultura  »  ¬Amprenta ADN¬ ar putea identifica filmele piratate

¬Amprenta ADN¬ ar putea identifica filmele piratate

calendar_month 22 Dec 2010, 14:21
Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv au dezvoltat o modalitate de a identifica filmele piratate, inspirandu-se din tehnicile de testare a AND-ului.
Sistemul foloseste un set de configuratii invizibile aplicate filmului, care corespund diferitelor elemente de imagine din fiecare cadru. Acestea transforma pelicula intr-o serie de numere comparabile cu amprenta ADN.
Instrumentul dezvoltat de oamenii de stiinta poate scana continutul website-urilor in care ar putea aparea filme piratate, prin stabilirea mutatiilor suferite de video-ul original.
Cand scenele sunt modificate, culorile sunt schimbate sau un film este tras pe o camera intr-un cinematograf, pelicula poate fi reperata pe Internet, explica Dr Alex Bronstei, conducatorul grupului de cercetare.

“Ne-am gandit ca daca un test ADN poate conduce la prinderea infractorilor, un cod similar ar putea fi aplicat si filmelor. Daca acel cod ar fi copiat si schimbat, i-am putea prinde,” a mai adaugat Bronstein.
Tehnica presupune identificarea acelor trasaturi ale filmului care practic raman neschimbate in urma manipularii culorilor si a rezolutiilor sau a transformarilor geometrice. Procedura poate fi eficienta chiar si atunci cand sunt sunt schimbate cadrele, sunt adaugate sau sunt eliminate scene.
Cercetatorii vor testa instrumentul pe site-ul de video-sharing YouTube. Potrivit acestora, site-ul detecteaza automat incalcarile drepturilor de autor, insa aceasta tehnica functioneaza numai atunci cand video-urile nu au fost alterate.
Bronstei este de parere ca metoda sa ar putea ajuta companiile de productie sa economiseasca miile de ore de lucru necesare detectarii filmelor piratate sau modificate.
Sursa: TG Daily 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?