hit.ro  »  Stiri  »  Cultura  »  A inceput Festivalul de Film de la Cannes. Iata lista celor mai bune filme selectionate

A inceput Festivalul de Film de la Cannes. Iata lista celor mai bune filme selectionate

calendar_month 13 Mai 2011, 13:57
Festivalul de Film de la Cannes a ridicat cortina miercuri. Editia cu numarul 64 se va incheia pe 22 mai. Iata lista celor mai bune filme selectionate:
Midnight in Paris
Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Kathy Bates, Carla Bruni si Adrien Brody alcatuiesc distributia impresionanta a acestui film semnat de Woody Allen.
O comedie romantica despre o familie care calatoreste in capitala franceza pentru afaceri. Confruntarea cu iluzia ca o viata diferita este mult mai buna duce la tot felul de situatii dulci-amarui.

La piel que habito
Pedro Almodovar doreste sa starneasca controverse la Cannes, cu acest film in care il distribuie pe Banderas in rol principal. De cand sotia i-a murit intr-un accident, doctorul Robert Ledgard (Antonio Banderas), un eminent specialist in chirurgie plastica, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele artificiala cu care si-ar fi putut salva sotia.
Dupa doisprezece ani, reuseste sa cultive o piele care functioneaza ca un scut eficient impotriva tuturor agentilor externi.
Insa Robert mai are nevoie de ceva: lipsa de scrupule, un complice si un cobai. Scrupulele n-ar fi o problema. Marilia, femeia care a avut grija de el de cand s-a nascut, e complicele perfect. Cat despre cobaiul uman... Inspirat din romanul lui Thierry Jonquet din 1995, "Mygale".

The Tree of Life
De la Terrence Malick, regizorul clasicelor Badlands, Days of Heaven si The Thin Red Line, filmul The Tree of Life este povestea unei familii din centrul Statelor Unite, in anii '50.
Filmul urmareste traseul vietii celui mai mare dintre frati, Jack, cel care trece de la inocenta copilariei la deziluziile maturitatii, in timp ce incearca sa se reconcilieze cu tatal sau (jucat de Brad Pitt).
Jack (interpretat ca adult de Sean Penn) devine un suflet pierdut al lumii moderne, cautand raspunsuri la intrebarile despre originea si sensul vietii, in timp ce se intreaba cu privire la existenta credintei.
Spectatorul e martor atat al brutalitatii naturii cat si al gratiei sufletesti, aspecte capabile sa remodeleze vieti intregi.

This Must Be the Place
Sean Penn va urca si a doua oara pe covorul rosu cannez cu ocazia premierei celui de-al doilea film din selectia festivalului, This Must Be the Place. Cheyenne, fost star rock (Sean Penn), acum blazat si in pragul pensiei, porneste intr-o calatorie pentru a-l descoperi pe cel care, candva, i-a persecutat tatal.
Afland ca tatal sau e pe moarte, Cheyenne merge la New York cu speranta de a se impaca cu tatal, doar pentru a afla ca acesta tocmai a murit.
Dupa 30 de ani in care nu si-au vorbit, numai in moarte Cheyenne afla adevarata dimensiune a dramei traite de tatal sau la Auschwitz, pe atunci din vina ofiterului SS Alois Muller- si asta e ceva care merita razbunat.
Asa incepe o calatorie revelatorie de-a lungul Americii pentru a cauta vinovatul: o calatorie, insa, a reconcilierii si a autodescoperirii. Atunci cand il gaseste pe Muller, intrebarea e daca Cheyenne cauta cu adevarat mantuirea.

Melancholia
Lars Von Trier poate va soca din nou cu Melancholia, dupa ce Antichrist a fost cel mai controversat film de la Cannes in 2009.
Justine (Kirsten Dunst) si Michael (Alexander Skarsgard) isi sarbatoresc casatoria intr-o petrecere fastuoasa la resedinta cumnatilor (Charlotte Gainsbourg si Kiefer Sutherland).
Intre timp, planeta Melancholia se indreapta catre Pamant... Un thriller psihologic de la regizorul Lars von Trier, "un film frumos", dupa cum il descrie von Trier, "despre sfarsitul lumii".

Sleeping Beauty
Sleeping Beauty e o drama erotica, produsa independent, semnata de autoarea australiană Julia Leigh.
Filmul e debutul ei ca regizor. Emily Browning, protagonista din Sucker Punch/Sucker Punch: Evadare din realitate joaca rolul lui Lucy, o tanara studenta care e atrasa intr-o lume secreta a frumusetii si a dorintei.
Scenariul a aparut, in 2008, pe lista neagra a scenariilor care asteptau productia la Hollywood.
In septembrie 2009, proiectul a primit aprobare pentru finantare de la Screen Australia.
In februarie 2010, s-a anuntat că Emily Browning va aparea in rolul principal, in locul actriţei Mia Wasikowska. Productia are un buget de 10 milioane de dolari.

We Need to Talk about Kevin
O mama (Tilda Swinton) rememoreaza evenimentele care au precedat si urmat masacrul comis de fiul sau asupra colegilor si profesorilor de la liceu.
Inspirat dintr-un roman din 2003 al lui Lionel Shriver, are ca subiect un masacru fictiv intr-un liceu, privit din perspectiva mamei ucigasului, Eva Katchadourian.
Filmul descrie incercarea femeii de a-si intelege fiul si de a accepta crima pe care acesta a comis-o.
Povestit la persoana intai sub forma unor scrisori, romanul are o structura de thriller, fiind premiat in 2005 cu Orange Prize, o distinctie acordata scriitoarelor de orice nationalitate care scriu in engleza.

Drive
Drive este povestea unui sofer de elita (Ryan Gosling), cascador de Hollywood in timpul zilei si sofer al lumii interlope noaptea.
Atunci cand accepta sa dea o mana de ajutor sotului frumoasei sale vecine (Carey Mulligan), se trezeste urmarit de unii din cei mai periculosi criminali ai Los Angeles-ului. Si atunci nu-i mai ramane de facut decat un lucru, la care de altfel se pricepe: Sa conduca inainte!

Loverboy
Cel mai indragit si cel mai tanar cuplu de actori romani, George Pistereanu si Ada Condeescu, revine pe marile ecrane, dupa Eu cand vreau sa fluier, fluier, cu Loverboy.
Luca este un tanar de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei retele de prostitutie. Luca se indragosteste de una din potentialele sale victime.
E vara pe malul Dunarii, la Harsova. Muzica bubuie din masinile luxoase, fetele sunt bronzate si Veli fuge de-acasa in patul lui Luca. Prima dragoste n-a fost niciodata mai periculoasa de atat.

Martha Marcy May Marlene
Bantuita de amintiri dureroase si de o paranoia tot mai mare, o femeie incearca sa se reintegreze in familia ei dupa ce paraseste o secta.
Elizabeth Olsen e protagonista, surprinzator de convingatoare - desi sumbra, in rolul personajului ei, lipsit de orice nota dulce, pe care am putea-o banui mostenita de la surorile mai mari, gemenele Mary-Kate Olsen si Ashley Olsen.
Legatura lui Martha cu padurile dese, lacurile, campurile, adevarate laitmotive in film, o aduc pe ea, fiinta eterica, inapoi cu picioarele pe pamant.

Take Shelter
Afectat de o serie de viziuni apocaliptice, un tata si sot (Michael Shannon) se intreaba daca e mai urgent sa isi puna familia la adapost de furtuna care vine, sau mai degraba de el insusi.
Curtis (jucat fara gres de viitorul villain din Superman: Michael Shannon) incepe sa aiba viziuni si halucinatii in care tot felul de lucruri rele i se petrec lui si familiei sale, asa ca se hotaraste sa-si construiasca un adapost in curte, acolo unde ar putea avea parte de siguranta in cazul in care vreunul din scenariile lui ar deveni realitate.
Insa lucrurile acestea au un pret - isi pierde locul de munca, ia un imprumut nesigur de la o banca si ii ia fiicei sale surde orice sansa de a face o operatie pentru a-si putea recapata auzul.
Viziunile il duc pe Curtis la nebunie, pe masura ce starile lui reflecta tot mai mult pe ale mamei sale, victima a schizofreniei.

The End of Silence
Maia Morgenstern a fost distribuita in rolul mamei protagonistului, in acest film regizat de Roland Edzard, selectionat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs.
La source des femmes
Romanul Radu Mihaileanu intra in competitia canneza cu un film despre razvratirea unor femei musulmane dintr-un sat aflat la mare departare de orice sursa de apa.
Femeile hotarasc sa nu mai aiba relatii intime cu sotii lor pana ce acestia nu vor aduce pretioasa sursa a vietii.

Je ne suis pas une princesse
Regizoarea Eva Ionesco, fiica controversatei fotografe de origine romana Irina Ionesco, face un film autobiografic despre copilaria ei, cand era modelul favorit al mamei, care o poza nud.
La 11 ani devine cel mai tanar model care pozeaza in Playboy.
The Beaver
Mel Gibson si Jodie Foster sunt capetele de afis ale acestei productii regizate de Jodie Foster, in care Gibson va interpreta un om deprimat care isi gaseste linistea manevrand o papusa-castor.

Restless
Filmul spune povestea unei fete bolnave in stadiu terminal (Mia Wasikowska),ce se indragosteste de un baiat fascinat de inmormantari, si a intalnirii lor cu fantoma unui pilot kamikaze japonez din Al Doilea Razboi Mondial.
Regia e semnata de Gus Van Sant.

Arirang
Nu se stiu inca foarte multe despre acest documentar autobiografic al lui Kim Ki-duk, dar faptul ca regizorul isi pune sub lupa intreaga cariera ne face extrem de curiosi.
Redam mai jos insasi declaratia lui Kim Ki-duk despre film:
"Arirang e despre Kimd Ki-duk, jucand 3 roluri in 1.
Cu Arirang urc un deal al vietii.
Prin Arirang inteleg fiinta umana, ii multumesc naturii, si imi accept viata asa cum este acum.
Suntem acum...
in lumea pamanteasca plina de dorinte,
in cea a umbrelor plina de tristete,
in cea imaginara plina de vise
fara inceput sau sfarsit..."

Sursa: Cinemagia





 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?