Un studio de jocuri si-a piratat propriul joc. Vedeti de ce

de Liviu Petrescu | 3 mai 2013

Cine a uploadat jocul "Game Dev Tycoon" pe The Pirate Bay? Chiar dezvoltatorii! Un studio independent din Australia a experimentat cu o tactica inedita de promovare a jocului despre dezvoltatori de jocuri video.

La prima vedere, este o tehnica de promovare simpla si utilizata pana acum de multi artisti, si in alte domenii. Dezvoltatorii Greenheart Games au introdus insa un element suplimentar in jocul gratuit incarcat pe cel mai popular site de torente.

Jocul "Game Dev Tycoon" disponibil pe The Pirate Bay a inclus o modificare importanta. In rolul dezvoltatorului, jucatorul are de infruntat si pirateria online, dar are sanse sa ii minimizeze efectele. In versiunea disponibila gratuit, falimentul este inevitabil, iar jucatorii primesc numeroase mesaje despre efectul pirateriei asupra afacerii din joc.

Un studio de jocuri si-a piratat propriul joc. Vedeti de ce

Game Dev Tycoon si mesajul universal despre piraterie

In prima zi pe site-ul The Pirate Bay, jocul Game Dev Tycoon a fost descarcat de peste 3000 de utilizatori. Potrivit calculelor australienilor, rata de piraterie a fost de 94%.

Numai 214 jucatori au decis sa cumpere Game Dev Tycoon la pretul de 8 dolari, in timp ce serverele studio-ului au detectat ca jocul a fost incercat si de 3104 "pirati".

Mesajul dezvoltatorilor independenti spera sa atraga atentia asupra impactului urias avut de pirateria software asupra micilor afaceri. Titlurile mari, de la studiourile consacrate, pot costa si peste 60 de dolari, insa dezvoltatorii independenti isi vand jocurile la un pret mult mai mic.

The Pirate Bay a eliminat jocul de pe site, lucru rar pentru site-ul de torente care infrunta intreaga industrie muzicala si cinematografica.

Reactii negative la experimentul Game Dev Tycoon

Chiar daca mesajul dezvoltatorilor pare a fi inteles de toata lumea, incercarea lor de autopromovare a atras numeroase critici.

Cea mai controversata concluzie a australienilor este "pirateria este de 94%". Multi comentatori o considera ridicola din moment ce acestia au decis sa ofere jocul pe un site de torente in mod gratuit.

Reactiile au avut insa si o tenta de ironie pentru mesajul despre importanta drepturilor de autor. Jocul Game Dev Tycoon nu pare a fi o idee originala: seamana foarte mult cu jocul mobil Game Dev Story.

Un studio de jocuri si-a piratat propriul joc. Vedeti de ce

Trucul australienilor care si-au piratat propriul joc i-a convins pe unii dintre cei care l-au descarcat sa plateasca, dar cei mai multi dintre cei care pirateaza jocuri continua sa dea vina pe calitatea redusa, preturile ridicate si masurile de protectie DRM.

Sursa: CNN

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: game dev tycoon the pirate bay piraterie software piraterie jocuri
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google