Tetris aniverseaza un sfert de secol

de Vlad Matei | 3 iunie 2009

Cu sase ani inainte de caderea Uniunii Sovietice, matematicianul moscovit Alexei Pajitnov crea jocul video Tetris, al carui succes nu se dezminte nici 25 de ani mai tarziu.


 
"Eram facinat de puzzle-uri si de enigme . Era vorba mai mult de o distractie aparuta in raport cu munca mea", a declarat Pajitnov, care lucra intr-un laborator de stat specializat in inteligenta artificiala si recunoastere vocala.

Pentru cercetator, care nu avea decat 29 de ani atunci cand a inventat jocul, ideea Tetris -ului i-a venit de la un puzzle realizat din cinci piese care putea fi reformat in mii de moduri diferite. Provocarea consta in asamblarea lor sub forma unei cutii, a povestit inventatorul, prezent la salonul de jocuri video E3, care se deruleaza la Los Angeles.
 
Jocul Tetris presupune imbinarea unor blocuri de forme diverse care cad din partea superioara a ecranului, pentru a forma linii perfecte. Simplu initial si dificil mai apoi, jocul face apel la sensul coordonarii, la capacitatea de anticipare si la cea de a lua decizii imediate.

Abia in 1989 jocul a trecut oficial dincolo de Cortina de Fier, fiind editat de gigantul nipon Nintendo, dupa cum isi aminteste directorului dezvoltatorului "Blue Planet Software", Henk Rogers, care vazuse jocul lui Pajitnov la un salon de specialitate, cu un an inainte.

"Sarcina mea era sa descopar jocuri noi, insa intotdeauna ma intorceam la Tetris", a spus Rogers.

La inceputul lui 1989, Henk Rogers si un responsabil al Nintendo America, Minoru Arakawa, au mers la Moscova pentru a achizitiona drepturile asupra jocului astfel incat sa il poata adapta pentru consolele portabile de tip Game Boy. La momentul respectiv, pentru sa sistemul sovietic se afla inca la putere, cei doi au fost nevoiti sa negocieze cu reprezentantii guvernului.

"La momentul respectiv, Rusia era destul inapoiata" tehnic, isi aminteste Arakawa. "A trebuit sa aducem cu noi calculatoare, imprimante si avocati pentru a redacta proiectul de contract, pentru a opera schimbarile negociate si pentru a ajunge la o versiune definitiva. Totul ne-a luat cateva zile", a spus el.

Tetris a devenit rapid un succes mondial si s-a mentinut in topul celor mai jucate jocuri. "Tetris este extrem de popular deoarece transcede culturile. Nu este violent, nu include elemente ideologice, ci doar il obliga pe jucator sa faca ordine plecand de la haos", spune Rogers.

La Los Angeles, Rogers si Pajitnov celebreaza, marti, aniversarea Tetris, care se dovedeste a fi o gaina cu oua de aur intr-un sector de activitate unde costurile au explodat.

Sursa: Mediafax

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google