Restaurant Empire II - cum sa conduci un lant virtual de restaurante (review)

de Cristian David-Matei | 22 februarie 2013

Restaurant Empire II a fost dezvoltat de compania Enlight Software pentru platforma Microsoft Windows. Este unul dintre jocurile de referinta in categoria simulatoarelor si printre cele mai apreciate din domeniul restaurantelor. La instalare, vine la pachet cu prima parte si are 2 variante de joc: campanie sau sandbox (pe cont propriu).

Campania din Restaurant Empire II are 16 misiuni si continua povestea din prima parte. Astfel, Armand LeBoeuf (eroul principal) a devenit unul dintre cei mai buni bucatari din lume si s-a casatorit cu Delia Delecoeur. Actiunea celei de-a doua parti incepe cand cei doi se intorc din luna de miere. Delia decide sa-si deschida o cafenea, iar Armand primeste o oferta pentru un spectacol de televiziune. Povestea are numeroase rasturnari de situatie si facem cunostinta cu un nou personaj important, Julia Delecoeur (sora Deliei).

Ambianta jocului este placuta, cu elemente grafice in detaliu (poti selecta si schimba orice floare sau lumanare de pe mese, luminile de pe pereti sau uniformele personalului), numeroase piese de ornamentatie interioara si muzica de fundal. Fata de prima parte, Restaurant Empire II aduce putine noutati. Printre acestea, se numara restaurantele tematice (acvatic, automobilistic sau de padure tropicala) si spectacolele de muzica sau circ.

Pe langa bucatariile cu specific frantuzesc, italian sau american, in Restaurant Empire II, apare bucataria germana, cafenelele si cofetariile. Iar pe langa cele trei capitale culinare din prima parte (Paris, Roma si Los Angeles), apare si Munchen.

La nivel de administrare si organizare, exista numeroase optiuni si rapoarte. Principalele categorii sunt: resursele financiare, resursele umane, locatiile, meniurile si retetele.

Partea financiara este foarte importanta pe parcursul jocului. Multe misiuni cer un anumit nivel de incasari si de profit, deci e bine sa fii cu un ochi pe bani. Poti alege sa investesti in cumpararea de retete noi, in mai multe tipuri de publicitate, in pregatirea personalului, in decoratiuni si confort. Noutatea sunt investitiile in dezvoltarea retetelor (pentru fiecare fel de mancare si fiecare specific).

Amenajarea locatiilor presupune acelasi nivel de detaliu ca si in prima parte, de la bai si bucatarii pana la ornamente si lumini (care cere mult timp si rabdare). O solutie ce poate fi implementata intr-o eventuala continuare este crearea unor modele (pentru bai sau bucatarii). Pentru varietate, Restaurant Empire II vine cu peste 700 de noi obiecte de interior, numarul total al acestora ajungand la 1400.

Clientii sunt cel mai imprevizibil aspect al jocului si cel care necesita cea mai mare atentie. Multumirea clientilor prin oferirea mancarurilor preferate si satisfacerea asteptarilor lor sunt principalele obiective de avut in vedere. Realizarea lor produce beneficii uriase, in timp ce neglijarea acestora aduce mari pierderi.

Angajatii joaca un rol foarte important in desfasurarea jocului. Si in special bucatarii, care au 6 tipuri de experienta: cafenea, cofetarie, bucatarie franceza, italiana, americana si germana. Noutatile care ajuta la cresterea experientei bucatarilor sunt cartile pe care le poti cumpara de la clienti si realizarea programelor de ucenicie (in care un bucatar cu experienta il pregateste pe un incepator).

Sunt cateva aspecte ce pot fi imbunatatite pentru o mai buna interactiune intre chelneri si clienti. De exemplu, posibilitatea impartirii chelnerilor pe zone sau mese reduce timpul de asteptare si creste satisfactia clientilor. De asemenea, prevenirea blocarii clientilor si a chelnerilor.

Meniurile si retetele necesita mult timp si multa atentie. Si este o activitate destul de plictisitoare. Ceea ce este captivant la inceput, pe parcurs devine enervant. De exemplu, faptul ca poti controla calitatea ingredientelor (care influenteaza calitatea si costul preparatelor). Iar pe masura ce ai contracte cu mai multi distribuitori, verifici si actualizezi fiecare reteta in parte. O solutie ar fi crearea unor filtre pentru alegerea ingredientelor (dupa calitate, pret, locatie).

Misiunile si activitatile devin plictisitoare, odata ce te-ai obisnuit cu jocul. Singurele condimente sunt concursurile si spectacolul de televiziune, care au mici joculete care aduc diversitate si te scot putin din monotonie. O doza de dinamism si adrenalina ar aduce un plus experientei de joc.
In concluzie, Restaurant Empire II este un joc reusit. Are plusurile si minusurile lui. Este suficient loc de imbunatatiri si speram ca va avea o continuare care sa se adapteze gustului celor pasionati.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: restaurant Empire II simulator restaurant empire 2 jocuri simulator
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google