Big Farm - jocul care a cucerit mii de romani, dar care poate fi imbunatatit

de Cristian David-Matei | 18 aprilie 2013

Big Farm, joc dezvoltat de Goodgame Studios, este unul dintre cele mai populare simulatoare de administrare a unei ferme. Este disponibil in 30 limbi, printre care si romana.

Desi modul de functionare a fermei este destul de bine simulat, optiunile sunt destul de limitate si jocul poate deveni plictisitor. Ai putine tipuri de constructii si de produse, iar acestea necesita un timp indelungat de asteptare.

Pentru incepatori, Big Farm ofera putine resurse. Desi are multa reclama, gasesti foarte putine informatii utile si chiar ajutorul din joc este superficial. La inceput ai un tutorial cu actiunile de baza, dupa care esti aruncat direct in ograda sa te descurci singur.

Singurele repere pe care le primesti sunt obiectivele pe care le ai de realizat. Dezvoltarea fermei se face treptat, prin realizarea obiectivelor si prin acumularea punctelor de experienta. La cresterea nivelelor de experienta, primesti diverse recompense, posibilitatea extinderii terenului, constructii si produse noi. Periodic, te poti inscrie si la misiuni unde poti obtine premii si puncte de reputatie.

Timpul si spatiul sunt o adevarata provocare si scade mult din experienta jocului. De exemplu, poti face o singura actiune de constructie sau demolare o data, ceea ce devine foarte frustrant. Iar in privinta spatiului, acesta este foarte limitat si solicita o organizare foarte meticuloasa.

Produsele sunt conectate si necesita o buna administrare a lantului de productie. Poti cultiva porumb, varza si grau, pe care le transformi in hrana pentru gaini, porci si vite. Ouale, porcii si laptele pot fi folosite apoi in restaurant, brutarie si laptarie. In plus poti cultiva, flori, meri si ciresi.

Pentru functionarea fermei, ai nevoie si de lucratori care sa se ocupe de activitati. Fii atent cu ei astfel incat sa ai suficienti si sa fie fericiti. Constructia caselor creste numarul lucratorilor si scade nivelul lor de fericire, in timp ce decoratiunile il cresc. Scopul este sa gasesti un echilibru intre spatiul limitat si gradul de fericire al lucratorilor, deoarece influenteaza semnificativ costurile de operare.

O alta mare provocare in Big Farm o reprezinta finantele. Ai 2 tipuri de resurse: banii si galbenii. Banii ii folosesti in activitatile fermei (constructii, cumpararea produselor, extindere, imbunatatiri, administrare) si ii obtii ca premii (la obiective, in misiuni si la niveluri), la vanzarea produselor si la schimbarea din galbeni. Raportul de vanzare/cumparare este scazut (de 1/10) si ar trebui imbunatatit pentru stimularea activitatii.

Galbenii sunt resursa cea mai valoroasa din joc si ii obtii ca premii sau prin cumpararea cu bani reali (tipic jocurilor de acest gen). Sunt foarte utili pentru ca poti urgenta productia si constructiile, poti cumpara anumite produse si constructii.

Big Farm este construit prea mult in jurul galbenilor si astfel numarul de jucatori activi este redus. In plus, necesita si o prezenta frecventa si activa in joc, ceea ce iti mananca mult timp.

Ai si constructii care ajuta la buna functionare a fermei, cum sunt moara, silozul, hambarul sau atelierul. Iar pe langa lucratori, poti angaja si personal specializat (gradinar, veterinar, mecanic) pentru 5 zile (si, desigur, costa galbeni).

Partea sociala este reprezentata de cooperative si forumuri. Te poti asocia in cooperative impreuna cu alti jucatori. Poti desfasura proiecte cooperatiste si cercetari care sa ajute atat dezvoltarea cooperativei, cat si fermele membrilor.

Aspectul cel mai placut il reprezinta atmosfera pe care o creeaza Big Farm prin partea vizuala si muzica si sunetele de fundal. Uneori chiar ai impresia ca esti intr-o ferma. Totusi, aglomerarea cladirilor ingreuneaza interactiunea cu ele.

Goodgame Studios mai au de lucru pentru a rezolva din erorile care apar in Big Farm (mai ales in interactiunea cu interfata), pentru a simplifica actiunile pe care le ai de facut (eventual, un meniu accesibil si in care poti face planificari) si pentru a ajunge la un echilibru intre aspectele jocului.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: bigfarm romania review bigfarm big farm prezentare big farm
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google