hit.ro  »  IT  »  Software  »  Poate fi folosit Windows 8 ca OS principal in acest moment (pre-beta)?

Poate fi folosit Windows 8 ca OS principal in acest moment (pre-beta)?

calendar_month 09 Dec 2011, 17:00
Oricine poate instala acum versiunea pre beta (Deleloper Preview) a Windows 8. Fiindca tentatia de a incerca noul sistem de operare este mare printre pasionatii IT, ne-am gandit sa trecem in revista cateva avantaje si dezavantaje ale noului OS (in varianta de dezvoltare).
Cat de pregatit este Windows 8 in acest moment pentru a functiona pe o masina ca sistem principal de operare si cat de eficient se anunta a fi in varianta finala pe desktopuri, mai ales ca dezvoltarea sa are ca target inclusiv (sau mai ales) device-urile touchscreen?
1. Developer Preview
O sa pornim de la o premiza clara: Windows 8 este in stadiu de dezvoltare, cu alte cuvinte, instalarea lui ca sistem de operare principal pe PC-ul de acasa ar putea fi comparabila cu plecarea cu un automobil dintr-un service unde mecanicii nu au strans inca bine prezoanele rotilor...
Pe scurt, puteti incerca Windows 8, dar ideal ar fi sa il instalati cu o masina virtuala pentru a nu regreta ulterior.

2. Instalarea
Se poate face in doua moduri in conditiile in care nu doriti sa folositi o masina virtuala: un install "curat" in urma caruia veti pierde toate datele de pe partitia unde se va instala noul sistem sau un update de la Windows XP, Vista sau 7 la Windows 8. In acest ultim caz trebuie sa stiti ca instalarea va dura mult mai mult pentru ca sistemul va conserva setarile versiunii instalate anterior a Windowsului, dar si fisierele (cele multimedia de exemplu).
Daca tot aveti de gand sa incercati noul Windows, noi va recomandam sa faceti un clean install, este cea mai buna metoda de a vedea cat de compatibil este hardware-ul pe care il aveti pe PC cu sistemul in stadiul actual.


3. Sistem
Noi am testat Windows 8 Developer Preview pe un sistem de generatie mai veche tocmai pentru a verifica daca cerintele de sistem (in practica, nu in teorie) sunt din nou o povara de tipul Vista (Intel Celeron D - 3GHz HT, 1 GB1 RAM DDR2, video Nvidia GeForce 8400 GS 512 MB video).
Instalarea prin upgrade de la un Windows XP a durat in jur de ...4 ore. Inutil sa mai comentam. Install-ul clean, insa, nu ne-a luat mai mult de 40 de minute cu tot cu cele cateva setari ulterioare, ceea ce este rezonabil pentru o configuratie batrana.
Putem afirma ca timpul de bootare a sistemului s-a redus semnificativ.


4. Interfata:
La acest capitol, multi, dar foarte multi utilizatori de Windows vor avea o problema: Din start, UI-ul Metro te indeamna sa apesi cu degetul direct pe ecranului monitorului (chiar daca ai un LCD normal).
Incercam sa spunem ca Windows 8 pare, la un prim contact, sa-i sfideze pe utilizatorii de desktopuri. Ecranul pe care sunt afisate nenumaratele date ale Metro se deruleaza pe orizontala cu ajutorul wheel-ului de mouse.
Frumos, dar mai putin practic. Intrarea intr-un meniu similar interfetei Windows 7 se poate face prin click pe iconul "Desktop"


5. Aplicatii:
Din start, aveti la indemana mai multe aplicatii preinstalate Piano, Paintplay, Mopod si alte jocuri si aplicatii despre care nu ne vom pronunta (de multe ori au aparut erori). Veti gasi inclusiv o varianta finisata a ...Notepad.


6. Compatibilitate
Windows 8 ruleaza aproape orice aplicatie de la Windows XP in sus - am avut insa probleme cu instalarea Microsoft Office 2010 Starter Edition.


7. Concluzie
Concluzie: Microsoft va lansa in februarie varianta de test pentru utilizatori. Ideal ar fi sa mai amanati instalarea Windows 8, macar pana la lansarea versiunii publice beta.
Oricum, pana in acest moment, Windows 8 pare a fi ideal pentru tablete PC.