OMS: 163.000 de persoane mor anual in UE din cauza erorilor de medicatie

htss a lansat wisepharm, solutie software care automatizeaza procesul de eliberare a medicamentelor in farmacii
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 163.000 de persoane mor anual in Uniunea Europeana din cauza erorilor de medicatie. Printre cele mai comune erori se numara eliberarea unui medicament gresit, a unei doze incorecte, precum si esuarea in a se identifica interactiunile dintre medicamente sau contraindicatii.
Totodata, erorile de medicatie pot fi cauzate de oboseala lucratorilor din domeniul sanatatii, lipsa personalului, pregatire insuficienta sau furnizarea de informatii gresite pacientilor.
Problema erorilor de medicatie a devenit atat de acuta incat, in 2017, Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat o initiativa globala de contracarare, aceasta fiind doar a treia actiune globala lansata de OMS cu scopul cresterii sigurantei pacientilor, dupa initiativa „Ingrijirea curata este ingrijire sigura”, referitoare la igiena mainilor, lansata in 2005, si initiativa „Chirurgia sigura salveaza vieti”, lansata in 2008.
Potrivit unui sondaj comandat de „Actiunea Colaborativa Europeana privind Erorile de Medicatie si Trasabilitatea”, farmacistii din Uniunea Europeana considera ca reducerea erorilor de medicatie poate fi realizata cu ajutorul sistemelor de trasabilitate, precum prescriptia electronica, supravegherea erorilor de medicatie si sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare.
In tot acest context, High-Tech Systems & Software (htss), companie specializata in furnizarea de solutii software pentru industria sanatatii, a lansat wisepharm, o solutie software de management a farmaciilor, conceputa pentru a imbunatati precizia si eficienta in procesul de eliberare a medicamentelor. Evenimentul de lansare a avut loc in Bucuresti, la sediul Microsoft, partenerul wisepharm in aceasta initiativa strategica. Prin intermediul parteneriatului cu Microsoft, wisepharm face un pas esential spre obiectivul de a aduce inovatia si tehnologia de varf in industria farmaceutica, facilitand transformarea digitala a farmaciilor. Peste 150 de farmacisti, manageri si owneri de farmacie au participat la lansarea wisepharm si au testat capabilitatile noului produs software dezvoltat de htss.
„Cu ajutorul wisepharm, farmacistii pot oferi servicii personalizate de cea mai inalta calitate. Farmacia nu este un magazin, nu elibereaza orice fel de produse ci elibereaza medicamente. Acestea contin substante care ne fac bine dar care ne pot face si foarte mult rau daca nu sunt administrate corespunzator sau daca le amestecam intr-un mod in care nu ar trebui. In nomenclatorul medicamentelor de uz uman al ANMDMR sunt prezente peste 30.000 de produse iar un farmacist, oricat de bine pregatit ar fi, nu poate retine pe de rost indicatiile terapeutice sau contraindicatiile a zeci de mii de medicamente. Aici intervine wisepharm si rolul sau de asistent virtual al farmacistului, fiind programat sa lanseze avertismente cu privire la dozajul potrivit si la posibilele contraindicatii intre medicamente.
Totodata, wisepharm faciliteaza preluarea retetelor electronice si integreaza sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare, solutii optime asteptate la nivel international de farmacisti, afirma Ana Gavrila, Pharma & Retail Product Director in cadrul htss.
Mai mult decat atat, modulul de e-commerce integrat in wisepharm reprezinta un adevarat portal de farmacie online, cu o componenta puternica de configurare a magazinului online, care va permite farmaciilor sa implementeze politici moderne de atragere a clientilor din mediul virtual.
„Pentru pacienti, wisepharm deschide usa catre o experienta complet noua in farmacii. Intelegem ca pacientii au nevoie de siguranta si incredere in ceea ce priveste tratamentele lor. Cu ajutorul wisepharm, pacientii pot avea certitudinea ca farmacistul lor are acces la cele mai avansate tehnologii pentru a asigura tratamentele potrivite.
Sistemul contribuie la o mai buna intelegere a concentratiilor si compatibilitatii medicamentelor, permitand pacientilor sa primeasca informatii relevante si sa evite potentiale interactiuni periculoase. wisepharm este un partener de incredere pentru pacienti, concentrandu-se pe nevoile si ingrijirea lor ca prioritate. Astfel, acestia pot aborda procesul de tratament cu incredere si siguranta," adauga Ana Gavrila.
Ce urmeaza pentru wisepharm?
„Privind catre viitor, wisepharm isi propune sa ramana in fruntea industriei si sa continue sa ofere solutii inovatoare pentru farmacii si pacienti. Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea cotei noastre de piata si explorarea unor noi oportunitati pe pietele internationale. Ne-am angajat sa aducem beneficiile wisepharm unui public mai larg de farmacii, crescand astfel gradul de automatizare si eficienta in gestionarea medicamentelor.
Unul dintre punctele noastre cheie de diferentiere este optiunea de „face recognition”, utilizarea masinilor automate (vending machines si dispensing machines), implementarea tehnologiei iBeacons si afisaje digitale pentru a personaliza experienta la punctul de vanzare. De asemenea, suntem dedicati integrarii intre punctul de vanzare si sursele de date despre clienti, permitand astfel farmaciilor sa realizeze cross-selling si sa ofere o experienta de cumparare unica.
Noua noastra solutie de gestionare a farmaciilor aduce functionalitati integrate pentru a servi clientii si in zona de retail, sprijinind in acelasi timp dezvoltarea strategica a business-ului in magazinele proprii si colaborarea cu clientii angro independenti. In plus, punem la dispozitia farmaciilor un set complex de instrumente pentru raportare, tablou de bord, matrice de date, analize de previzionare, analize prescriptibile, interogare ad-hoc si analiza, analize OLAP multidimensionale si analize predictive.
Toate acestea reflecta angajamentul nostru de a pune tehnologia in slujba oamenilor, de a eficientiza procesele si de a oferi farmaciilor instrumentele necesare pentru a ramane competitive intr-o piata aflata in continua evolutie," conchide Ana Gavrila.
Noutati




