hit.ro  »  IT  »  Software  »  Microsoft face publice codurile sursa ale MS-DOS si MS-WORD

Microsoft face publice codurile sursa ale MS-DOS si MS-WORD

calendar_month 27 Mar 2014, 12:45
Ms-DOS 1.1, MS-DOS 2.0 si Word pentru Windows 1.1a sunt probabil cele mai importante lansari din istoria companiei Microsoft. Tinand cont de acest lucru, gigantul din Redmond a decis sa faca public codul sursa al celor trei, fiind ajutat in acest demers de Muzeul de Istorie al Computerelor din Silicon Valley.
Despre programe in sine nu mai trebuie spus nimic: MS-DOS a asigurat monopolul Microsoft pe piata PC-urilor pentru o perioada de mai bine de 20 de ani, in timp ce Word pentru Windows a dus la crearea suitei Office, inca standardul in domeniu.

La ce ar putea folosi acest lucru? In mod cert, scopul este educational. Poate ca la prima vedere milioanele de linii de cod existente in sistemele actuale de operare sperie, dar se pot invata multe din MS-DOS 1.1, care ocupa la acea vreme doar 12kb RAM, sistem scris in ASM. Tot in ASM, alaturi de C, este scris si Word, programul care in patru ani a pus mana pe 50% din piata de procesare de text, iar in 8 ani ajunsese la o cota de 90%. La acea vreme concurenta sa se chema Word Perfect, avantajul programului creat de Microsoft fiind interfata WYSIWYG alaturi, desigur, de marketing-ul extrem de agresiv.
In ambele cazuri, codurile sunt facute publice in scop educational si non-comercial. Le puteti modifica in voie, daca va pasioneaza acest lucru, dar nu puteti transmite rezultatul mai departe.
Sursa: Extreme Tech 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?