Microsoft Build 2015: noutati Windows 10, browserul Microsoft Edge, aplicatii Android in Windows, Hololens si alte "nebunii"

calendar_month 30 Apr 2015, 01:54
Microsoft a deschis, ieri seara, conferinta dezvoltatorilor companiei, Build 2015, in San Francisco, in celebrul centru Moscone. In deschiderea evenimentului, reprezentantii companiei au prezentat nivelul actual de dezvoltare al Windows 10, urmatorul sistem de operare al companiei din Redmond, inclusiv schimbarile grafice ce vor fi incluse in OS, noul Start Menu care de aceasta data va multumi probabil pe toata lumea, a dat detalii legate de browserul Microsoft Edge (nume de cod Spartan), dar si multe alte noutati, printre care si stadiul de dezvoltare al Windows Holographic / Hololens, poate cel mai interesant si mai futurist proiect al companiei.
Microsoft a prezentat, in urma cu cateva luni, proiectul revolutionar Hololens, un minicomputer deghizat intr-un headset care ne-a impresionat inca de atunci prin multitudinea de aplicatii practice pe care le-ar putea ingloba si prin numarul mare de domenii in care si-ar putea dovedi utilitatea reala.
Windows 10 - promitator
Programul Windows Insider pare sa fie o idee excelenta a Microsoft. Bazandu-se pe feedback-ul primit de la milioanele de fani implicati in proiect, Microsoft a reusit, credem noi, sa puna la punct, in sfarsit, mult criticatul Start Menu cu buton cu tot... Userii vor putea accesa din Start Menu toate acele elemente care le-au lipsit in Windows 8. De asemenea, Microsoft a ascultat sfaturile "insiderilor" si a preluat grafica partial transparenta din Windows 7 pentru meniul Start.

In plus, customizarea tile-urilor active aste acum aproape completa, iar animatia "dalelor" a fost si ea schimbata (unora le va fi pe plac, altora nu - pe noi ne impresioneaza prea multa sorcova, cand vine vorba despre ergonomia si rapiditatea unui sistem de operare).
Browserul Spartan devine Microsoft Edge - acelasi design minimalist (VIDEO)
Microsoft a decis ca urmasul Internet Explorer nu se va numi Spartan, asa cum aflam de din prima prezentare a Windows 10, ci Microsoft EDGE. Numele conteaza mai putin. Esential este ca Spartan-ul devenit EDGE va pastra mare parte din caracteristicile prezentate in ianuarie de Microsoft, dar va aduce o interfata si mai simplificata, integrare Cortana cu posibilitatea de interogare vocala a asistentului virtual al Microsoft in legatura cu ceea ce cautati pe internet si pastrarea accentului pe posibilitatea de adnotare a ariilor de interes gasite pe o pagina vizualizata, sharing a acestora etc. Ceea ce este cu adevarat important este ca Microsoft a gasit o solutie pentru a usura munca developerilor care doresc portarea extensiilor din alte browsere (Chrome, Firefox etc.) in noul Microsoft EDGE.
Windows 10 (Mobile) - Continuum - telefonul cu Windows 10 se vrea un mic PC
Noutatile in materie de Windows 10 pentru telefoanele mobile se refera in primul rand la imbunatatirea Continuum, aceeasi tehologie "cameleon" care vrea sa detecteze pe ce fel de device rulezi sistemul de operare si, in functie de ceea ce veti conecta la dispozitiv (tastatura, mouse), sa scaleze interfata astfel incat utilizatorul sa poata beneficia de cea mai comoda experienta. Cu alte cuvinte, daca userul ataseaza o tastatura si un mouse (inchipuiti-va ca vorbim despre conexiune Bluetooth...), la un smartphone sau la o tableta, interfata de lucru (sa spunem Office) va trece in modul desktop, cu tot cu Start Menu-ul de rigoare.

Dincolo de aceste detalii, deja promovate de catre Microsoft inca de la prima prezentare a Continuum, compania a facut inca un pas important. Developerii Android au o cale mai simpla de a coda pentru Microsoft app-urile proprii, pentru ca Microsoft a pus la punct o solutie pentru a usura recompilarea aplicatiilor de pe platformele rivale pentru a putea fi rulate pe telefoanele cu Windows 10. Multi vor considera acest pas unul arogant, altii il vor vedea ca o invitatie legitima, mai ales ca exista deja un precedent cu iOS (Microsoft Visual Studio). Pe scurt, Microsoft pune la dispozitia developerilor de aplicatii de pe platformele concurente o cale de a aduce in Microsoft Store aplicatii pe care le vedem ruland astazi si pe iOS si pe Android. Pasul este mai mult decat important si ar putea completa, in sfarsit, ecosistemul Windows.
Hololens si platforma de dezvoltare Windows Holographic
Cand Microsoft prezenta la inceputul acestui an Hololens si software-ul Windows Holographic, amintea, in trecere, si de posibilitatea ca aplicatiile Windows 10 sa ruleze pe platforma holografica. Aseara, reprezentantii companiei au confirmat, prin demonstratii live, cum vor functiona unele dintre aplicatiile pe care le vom gasi in Windows 10 pe Hololens, iar lucrurile sunt de-a dreptul promitatoare. Utilizatorul de Hololens va putea deschide diverse aplicatii sub forma de holograma in mediul in care se va afla (sa spunem, in sufrageria de acasa). Sa luam ca exemplu un player holografic de content video (din Windows 10) pe care il va putea amplasa pe orice perete va dori in incapere, il va putea redimensiona, prin gesturi intuitive (pinch zoom) sau comenzi vocale, sau il va putea seta sa se autopozitioneze in functie de locul in care se afla purtatorul headset-ului.
De asemenea, se pare ca, la finalizarea proiectului (nu avem o data pentru lansarea device-ului, desigur), majoritatea aplicatiilor din Windows 10 vor putea rula pe Hololens.
Odata cu demonstratiile noi, Microsoft a aratat developerilor si cateva noi detalii despre platforma pe care se vor putea dezvolta aplicatii mai mult sau mai putin complexe pentru Hololens.
Nu au lipsit nici testimonialele sub forma de clipuri video ale unor arhitecti sau ingineri constructori, sau ale medicilor, doua dintre domeniile in care noua tehnologie a Microsoft s-ar putea dovedi cu adevarat utila. Cand estimeaza specialistii ca Hololens isi va face debutul in meseriile lor? In maxim cinci ani. Din pacate, de la Microsoft nu avem detalii legate de orizontul de timp in care tehnologia va fi valida pentru utilizare in domenii atat de complexe.

Platforma Windows Holographic si headsetul Hololens vor fi utilizate nu doar in domeniile mentionate deja. Ingineria (in general), dar si arta sau chimia ar putea profita de noua tehnologie a Microsoft.
Foarte interesant este faptul ca, dupa cum spuneam si anterior, Hololens nu va fi restrictionat profesionistilor (desi este clar ca la inceput lucrurile cam asa vor sta). In timp, home userul se va putea bucura de aceasta "nebunie" de viziune pe care compania o propune.

Iar acest lucru se va intampla odata cu evolutia si atingerea maturitatii IoT (Internet of Things), pentru ca se pare ca de celelalte tehnologii necesare finalizarii proiectului pentru mainstream beneficiem deja: putere de calcul exista din plin, senzorii de toate tipurile au evoluat foarte mult in ultimii ani, iar inovatiile opticii (ca parte vitala pentru hologramele 3D) vin cu o cadenta fantastica.

Noutati




