Industria locala de software si servicii IT, pe crestere constanta, dar este loc de mai bine
1/16887
calendar_month 10 Iun 2015, 15:50
Industria autohtona de software si servicii va inregistra in acest an, conform estimarilor ANIS, bazate pe un studiu realizat de catre compania Pierre Audoin Consultants (PAC), o crestere de 14% fata de 2014 si isi va mentine o rata medie de evolutie a veniturilor de 11%, in urmatorii trei ani. Este, totusi, loc de mai bine, dar cu cateva conditii.
Conform studiului "Software and IT Services in Romania", realizat de catre PAC si prezentat astazi de catre ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), veniturile companiilor romanesti care activeaza in domeniile software si servicii IT au crescut cu 13% in 2014 fata de 2013, ajungand la 2,42 miliarde euro.

Cu alte cuvinte, crestere pe piata de profil exista si va continua si in anii urmatori, insa lucrurile ar putea sta mult mai bine daca sistemul educational ar fi in stare sa pregateasca un numar mai mare de profesionisti si, mai ales, sa le ofere acestora un nivel de pregatire superior celui actual.
"Industria de software si servicii informatice din Romania are astazi o singura bariera foarte solida care o impiedica sa creasca in continuare cu peste 15-20% pe an: numarul si gradul de pregatire a specialistilor. Romania se afla astazi in fata unei sanse uriase de a deveni un motor regional pentru servicii IT si produse software, cu conditia ca sistemul de educatie sa evolueze rapid, iar facilitatile fiscale sa ajute la crearea de valoare adaugata" a declarat Eugen Schwab, VP Romania & CEE in cadrul Pierre Audoin Consultants.

In prezent, a mai spus reprezentantul PAC, in Romania este imposibil sa gasesti forta de munca specializata necesara pentru deschiderea unor centre cu mii de angajati. "Am avut cereri de analiza pentru 5000 - 10.000 de oameni din partea unor companii straine si s-a ajuns la concluzia ca este imposibil de realizat asa ceva in Romania pentru ca nu se poate mobiliza aici forta de munca necesara unui centru de mentenanta de asemenea dimensiuni", a declarat Eugen Schwab. Cu alte cuvinte, companiile straine de calibru nu vor sa ocoleasca Romania, dar sunt nevoite sa o faca din motivele invocate mai sus. Concluzia este simpla: potentialul exista, dar cine ar trebui sa constientizeze acest lucru si sa sprijine industria de profil, in principal vorbim despre autoritati, se uita in alta parte.
Si statisticile spun acelasi lucru
"Industria de software si servicii este una dintre cele mai performante pe care Romania le are in prezent, data fiind rata de crestere de 4 ori mai mare decat cea estimata pentru intreaga economie. In 2014, industria IT&C a inregistrat cea mai mare pondere in PIB de pana acum - 6%, din care 2,5% este generat de software si servicii. Studiul efectuat de catre partenerii de la PAC ne arata ca tendintele de crestere, mai ales la export, sunt solide si nu sunt bazate pe oportunitati trecatoare", a declarat si Teodor Blidarus, Vicepresedinte ANIS.
Din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit in 2014 din exporturi, in crestere fata de anul anterior cand ponderea exporturilor in veniturile din software si servicii ale companiilor romanesti era de 60%.