Imperial College creeaza cele mai precise harti ale ciclonilor tropicali cu ajutorul aplicatiei DreamLab
3/35753
calendar_month 13 Dec 2023, 17:15


Cicloanele tropicale, cunoscute si sub numele de taifunuri sau uragane, sunt una dintre cele mai distructive dezastre naturale din lume. Acestea costa daune de miliarde in fiecare an si afecteaza milioane de oameni.

Conform site-ului oficial vodafone.com, oamenii de stiinta de la Imperial College London au adunat date despre aceste fenomene naturale si au creat primele harti cu cicloni tropicali din lume, datorita capacitatii de procesare a datelor a aplicatiei DreamLab a Fundatiei Vodafone.

Dezvoltat de Vodafone Foundation, DreamLab este o aplicatie specializata in crowdsourcing care accelereaza cercetarea stiintifica prin utilizarea puterii de procesare a smartphone-urilor in timp ce utilizatorii le incarca noaptea.

Cu peste 3 milioane de descarcari la nivel global, reteaua de smartphone-uri creata de DreamLab este echivalenta cu un supercomputer virtual capabil sa proceseze miliarde de calcule fara a colecta sau dezvalui orice date ale utilizatorilor.

Sprijinind deja cercetarea privind COVID-19 si cancerul, acest proiect, numit Imperial College Storm Model (IRIS), construieste o viziune cuprinzatoare si solida din punct de vedere statistic asupra cauzelor plauzibile care pot imbunatati modelarea ciclonilor. 

Hartile vor fi actualizate frecvent pe masura ce se primesc mai multe date despre utilizatorul modelului.

sursa foto: pixabay.com