Enterteq lanseaza EmissionX, solutia digitala pentru alinierea companiilor la noile norme impuse de UE de la 1 ianuarie 2024
3/35518
calendar_month 16 Nov 2023, 12:39

In cadrul Conferintei Sustenabilitate si Software, desfasurata in data de 10 noiembrie, compania Enterteq a lansat oficial EmissionX, platforma software pentru planificarea, monitorizarea, optimizarea si contabilizarea emisiilor de carbon, in sprijinul companiilor care vor trebui sa se alinieze noilor reguli de sustenabilitate impuse de Uniunea Europeana, din 1 ianuarie 2024. Incepand cu aceasta data, companiile cu peste 500 de angajati, listate la bursa, va trebui sa se supuna Directivei privind raportarea corporativa de sustenabilitate (CSRD),  care impune un set complex de  reguli privind informatiile si datele referitoare la aspecte legate de mediu, social si guvernanta (ESG) pe care acestea trebuie sa le raporteze, din 2025. Iar din anul 2025, companiile mici si mijlocii listate la bursa vor intra si ele sub incidenta acestor normative, cu raportare din 2027. 

EmissionX deschide noi posibilitati pentru mediul economic

"Presiunea implementarii unor sisteme de management al emisiilor de carbon pe fiecare produs si serviciu livrat catre piata nu este creata doar de necesitatea alinierii la cadrul legislativ al domeniului, ci si de pericolul izolarii economice. Piata capitalurilor si cea bancara, precum si legislatia de tip supply chain act (activa deja in tarile dezvoltate din Europa si America de Nord) impun criterii severe de mediu pentru participarea firmelor la schimburile economice. Este de precizat ca training-ul si consultanta de specialitate vor fi importante pentru alinierea la noile reguli. Noi ne propunem ca construim un pod intre consultanta de specialitate si executarea softurilor necesare. Perspectiva noastra este ca fiecare companie are oportunitatea sa evalueze cum poate obtine avantaje din aceasta politica, astfel incat aceasta sa nu aiba impact asupra scaderii profitului, asa cum exista riscul", subliniaza George Cretu, CEO Enterteq.

"In realitate, organizatiile vor fi afectate mult mai devreme de noua directiva. De exemplu, tinand cont de faptul ca firmele devin responsabile si pentru o parte din amprenta de carbon a partenerilor lor de afaceri, fiecare banca care va evalua cerinta de finantare a unei afaceri va cere dovezi ca aceasta este sustenabila. Factorii de sustenabilitate devin parte din evaluarea performantei si criteriu de finantare.

Platforma EmissionX ajuta companiile si pe furnizorii acestora sa colaboreze in vederea reducerii si diminuarii emisiilor de carbon si permite monitorizarea in timp real a indicatorilor urmariti. In exemplul dat, le ofera bancilor posibilitatea de a le pune la dispozitie firmelor mici si mijlocii platforme unde isi pot calcula toti acesti indicatori. O alta consecinta esentiala a directivei este faptul ca evaluarea performantei afacerilor va include indicatori ESG si planificarea obiectivelor net-zero; o amprenta mai mare de carbon va insemna costuri mai mari", arata Cristina Apahideanu, Chief Consulting Officer, Enterteq. 

Amprenta de carbon include toate emisiile gazelor cu efect de sera ale unei companii si / sau pentru care compania este responsabila, exprimate in echivalent CO2. Emisiile evaluate provin din activitatea proprie, din activitatea altor firme asupra carora compania are control financiar, operational sau proprietar, precum si din activitatea partenerilor de afaceri (furnizori, clienti), proportional cu fluxurile derulate intre acestia si compania analizata. Exista 3 domenii de aplicare ale emisiilor: emisii directe (ardere stationara, ardere mobila, refrigeranti, ardere biomasa), forme de energie pentru uz propriu (electricitate, caldura, apa rece, apa calda), emisii indirecte (bunuri si servicii achizitionate, deseuri generate din operatiuni, deplasari in interes de serviciu, naveta angajatilor, francize, investitii s.a.).EmissionX permite urcarea in platforma a datelor relevante pentru cele 84 de cerinte de raportare ale CSDR, precum firmele colaboratoare sau afiliate, date despre tranzactii, intrari / iesiri de produse, importuri, proprietati detinute, masuri de reducere a amprentei de carbon (de exemplu achizitia de certificate verzi, impaduriri etc.). "Centralizarea datelor este una dintre cele mai provocatoare aspecte ale digitalizarii unui sistem de masurare si raportare ESG, mult usurata de roboti care, pe de o parte, cauta in diverse surse (internet, forumuri, baze de date) informatii relevante, precum amprenta de carbon a unui produs nou (laptop, de exemplu), pe de alta parte memoreaza informatiile corecte si le precompleteaza, acolo unde este cazul", spune Dan Crisfalusi, technical coordinator, Innova Meta Software Group, prima companie care a testat EmissionX.

Platforma genereaza date in timp real, precum emisiile de carbon per angajat, per unitate de venit, per furnizor si emite rapoarte unde responsabilul ESG poate include comentarii. Aceasta permite si generarea unei evaluari ESG si crearea unei harti a cauzalitatii, in care pot fi identificati indicatorii din activitatea companiei au impact asupra reducerii amprentei de carbon. 

EmissionX deschide noi posibilitati pentru mediul economic: va fi un hub de partajare consimtita a datelor, cunostintelor si informatiilor legate de factori de emisie si resurse prin contributia fiecarei companii inrolate, ofera posibilitatea de a extrage benchmarking-uri pe industrii, pe diferite dimensiuni (intensitate, volume, evolutii, resurse, procese etc.) si de expunere si promovare a optiunilor (furnizorilor) cele mai prietenoase cu mediul.

GreenXchange, platforma inovatoare de tranzactionare a creditelor de carbon

In cadrul evenimentului, a fost lansata si GreenXchange, o platforma inovatoare de tranzactionare a creditelor de carbon, creata de Asociatia Romana pentru Smart City, in colaborare cu Enterteq, menita sa faciliteze schimbul sustenabil de credite de carbon intre organizatii, sprijinind astfel initiativele de reducere a emisiilor si promovand dezvoltarea economica si ecologica in orasele inteligente. Eduard Dumitrascu, Presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City, a semnalat cu aceasta ocazie ca platforma vine in intampinarea unei tendinte generate de noile norme de sustenabilitate, aceea a activelor de mediu in cadrul patrimoniului public, ca subiect ce se va afla in prim plan, in perioada urmatoare. El a aratat si ca politicile de compensare vor fi un stimulent de dezvoltare economica. 

"Conceptul de compensare a emisiilor permite emitentilor de carbon sa cumpere credite de carbon in cadrul unor proiecte care reduc sau elimina CO2, cum ar fi impaduririle sau proiecte de energie regenerabila, prin intermediul unui broker de tranzactionare. Acest proces ajuta la finatarea initiativelor sustenabile si la incurajarea reducerii emisiilor, la nivel global. Politicile de compensare pot stimula economia prin crearea de noi piete si oportunitati de afaceri in domeniul sustenabilitatii si energiilor regenerabile. Aceste politici pot genera venituri suplimentare pentru guvern si comunitati locale, contribuind la echilibre bugetare si cresterea valorii patrimoniului public", declara acesta.  
Proiectul de dezvoltare a platformei EmissionX (emissionx.eu)  a fost finantat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismul financiar SEE si Norvegian 2014-2021, in cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din Romania.