hit.ro  »  IT  »  Software  »  Cinci aplicatii care va umplu hard-ul pe Mac

Cinci aplicatii care va umplu hard-ul pe Mac

calendar_month 25 Oct 2011, 14:19
V-ati gandit vreodata de ce vi se umple spatiul liber de pe HDD-ul Mac-ului? Sa va dam un indiciu: nu intotdeauna veti vedea fisierele, acolo, pe hard. Ca sa ajungeti la ele trebuie sa "sapati" mai adanc in pantecele computerului.
In principal, atunci cand vorbim despre Mac, exista 5 aplicatii cunoscute pentru prostul obicei de a indopa HDD-ul. Maclife va prezinta o lista cu aceste aplicatii si va ofera cateva sfaturi practice pentru a elibera din spatiul hard diskului.
iTunes
Celebrul iTunes... cu bine si cu rele, dar mai mult cu rele, cel putin in ceea ce priveste ocuparea spatiului de stocare. Pe langa faptul ca va tine colectia de filme si de muzica in ordine, ceea ce nu este tocmai rau, iTunes-ul are si prostul obicei de a pastra orice podcast ati descarcat in trecut.
Fiecare episod, in special podcasturile video, pot ocupa un spatiu foarte mare pe hard. Cu alte cuvinte, nu ar fi rau sa le stergeti pe cele pa care le-ati ascultat deja. Alternativ, puteti seta iTunes-ul sa retina doar cateva episoade, intrand in Settings, meniul Podcast din aplicatie.

GarageBand
Daca folositi software-ul pentru muzica GarageBand ar fi bine sa stiti ca si el este un mare cotropitor de spatiu pe disk. Cel mai mult spatiu de stocare este ocupat de sample-uri (denumite Apple Loops).
Daca nu le vreti pe HDD, nu ar fi rau sa va duceti Library - Audio - Apple Loops si sa le stergeti. Trebuie sa stiti ca daca aveti nevoie de aceste sample-uri, le puteti recupera odata cu reinstalarea GarageBand (sau Logic sau Soundtrack).

Mail
Nu stim daca v-ati gandit pana acum, dar aplicatia Mail poate fi o mare mancatoare de spatiu pe hard disk. Daca nu stergeti fiecare mesaj dupa ce l-ati citit, mesajele si fisierele atasate se inmultesc si pot ramane chiar si in folderul Trash.
Curatati frecvent Trash-ul si folderul Junk. De asemenea, verificati si folderul Mail Download care poate fi gasit in user account in folderul Library.

Trash
Stim ca pare un lucru mult prea banal, dar "Gunoiul" devine important abia atunci cand te invadeaza. Si ca evitati asta, nu ar fi rau sa goliti din cand in cand gunoiul. Daca se poate o data pe zi, e perfect.

Descarcari si documente
Alte doua foldere importante sunt de vegheat atunci cand ramaneti fara spatiu pe HDD. Este vorba despre Documente si Descarcari, doua dintre locurile cu destinatie finala pentru fisiere cu care nu stii ce sa faci sau cu care chiar Mac-ul nu stie ce sa faca.

Browserul de internet, de exemplu, poate trimite fisierele salvate in Documente, un folder pe care il uitati cu usurinta. Asa ca verificati frecvent atat Descarcarile cat si Documentele. Iar daca nu aveti nevoie de fisierele de acolo, aruncati-le in "Trash".
Utilitare pentru HDD
Disk Inventory X este un utilitar pentru Mac OS X 1-.3 (si mai recent) si va ajuta sa vedeti ce dimensiuni exacte au unele fisiere si foldere de pe HDD-ul Mac. Aplicatia este gratuita.

AppTrap - chiar daca dezinstalarea programelor in OS X este extrem de usoara (doar drag & drop in Trash), cateodata unele fisiere asociate aplicatiei raman pe hard.
Instalarea AppTrap va va asigura de faptul ca in momentul dezinstalarii unui program anume, de pe HDD vor disparea inclusiv fisierele asociate, lasandu-va hard disk-ul curat.


 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?